Romo Lampkin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Romo Lampkin
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanje "The Son Also Rises"
Zadnje pojavljivanje "Daybreak"
Tumač/ica uloge Mark Sheppard
Informacije
Vrsta ljudska
Rod muškarac
Zanimanje advokat; političar
Titula Predsjednik
Rođenje
Smrt

Romo Lampkin je izmišljeni lik advokata u redizajniranoj TV-seriji Battlestar Galactica koga je tumačio Mark Sheppard.

Lampkinu je tokom studija prava jedan od profesora, i glavnih uzora, bio Joseph Adama, otac komandanta Adame i djed Leeja "Apolla" Aadme. Tokom početnog sajlonskog napada mu je ubijena supruga. U seriji se pojavljuje nakon što ga predsjednica Laura Roslin i Adama imenuju kao branioca po službenoj dužnosti na suđenju Gaiusu Baltaru za izdaju, a nakon što je njegov prethodnik bio ubijen u atentatu.

Lampkin je prikazan kao cinik, ali izuzetno beskrupulozan i vješt advokat koji nosi tamne naočale kako bi što manje odavao vlastite emocije, ali i štap za hodanje koj koristi kako bi skrenuo pažnju sa svojih džeparskih aktivnosti; tako ukradene predmete koristi kako bi dobio što bolje informacije o svojim protivnicima u sporu.

Lampkin tokom suđenja počne blisko surađivati sa Leejem Adamom, ali se nakon njegovog uspješnog ishoda povlači natrag u privatnu praksu. Za vrijeme pobune koju su pokrenuli Tom Zarek i Felix Gaeta, Lampkin pomaže Leeju Adami i lojalistima da odnesu prevagu. Na samom kraju serije Lampkin preuzima mjesto posljednjeg predsjednika Dvanaest Kolonija te nadzire naseljavanje čovječanstva na Zemlju.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]