Lista epizoda serije Battlestar Galactica (1978, 1980)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Dolje je naveden popis epizoda američke TV-serije Battlestar Galactica, originalno emitirane u sezoni 1978./1979. godine, kao i njenog nastavka, kratkotrajne TV-serije Galactica 1980 originalno emitirane 1980. godine.

Miniserija Battlestar Galactica iz 2003. godine, odnosno redovna TV-serija Battlestar Galactica ne predstavljaju njen nastavak, nego remake, te su njene epizode navedene u zasebnom popisu.

Battlestar Galactica (TV serija, 1978)[uredi - уреди | uredi izvor]

Dolje navedena tablica navodi epizode originalne TV-serije Battlestar Galactica.

Br. Naslov Režija Scenario Originalni datum premijere Produkcijski broj
1, 2, 3 "Saga of a Star World" Richard A. CollaGlen A. Larson17. septembar 1978 (1978-09-17)50280
U udaljenom dijelu kozmosa, ljudska rasa vodi hiljadugodišnji rat sa robotičkim Sajloncima. Zahvaljujući ljudskom izjadniku Baltaru, primirje postaje obmana koju Sajlonci koriste za iznenadni masovni napad na Dvanaest Kolonija te umalo istrejbljuju cijelo čovječanstvo. Samo svemirska krstarica Galactica pod zapovjedništvom Komandanta Adame i flota od 220 civilnih brodova prežive, te započnu putovanje galakasnijom u potrazi za davno izgubljenom sestrinskom civilizacijom na planeti Zemlja. Ali Sajlonci ne odustaju od toga da unište posljednjeg čovjeka, te flotu progone širom galaksije. 
4 "Lost Planet of the Gods, Part I" Christian I. Nyby IIGlen A. Larson and Donald Bellisario24. septembar 1978 (1978-09-24)50204
Nakon što mnogi vojnici obole od nepoznate bolesti, Galactica regrutira nove pilote Vipera, uglavnom mlade žene, uključujućujući Apollovu nevjestu Serinu. Vođena Adaminim duhovnim meditacijama, flota ulozi u magnetsku pranzinu i dolazi do planete Kobol, legendarnog svijeta sa koga potiče čovječanstvo. 
5 "Lost Planet of the Gods, Part II" Christian I. Nyby IIGlen A. Larson and Donald Bellisario1. oktobar 1978 (1978-10-01)50205
Prije nego što Adama može otkriti Zemljinu lokaciju preko hijeroglifa, iznenadni sajlonski napa uništava sveti grad na Kobolu i pri tome smrtno strada Serina. 
6 "The Lost Warrior" Rod Holcombscenario: Donald Bellisario
sinopsis: Herman Groves
8. oktobar 1978 (1978-10-08)50908
Zaglavivši na graničarksoj planeti, Apollo se sprijatelji sa mladom udovicom i njenim sinom, te povede grad u borbu protiv "Crvenog oka", sajlonskog centuriona-revolveraša kome je oštećena memorija. 
7 "The Long Patrol" Christian I. Nyby IIDonald Bellisario15. oktobar 1978 (1978-10-15)50902
Nakon što su mu eksperimentalni "Viper" oteli krijumčari, Starbuck je zatvoren na kažnjeničkoj koloniji, ali nova okolina nudi moguće putokaze za lokaciju Zemlje. 
8 "Gun on Ice Planet Zero, Part I" Alan J. Leviscenario: Michael Sloan, Donald Bellisario i Glen A. Larson
sinopsis: John Ireland, Jr.
22. oktobar 1978 (1978-10-22)50206
Nakon što su je Sajlonci satjerali u skučeni dio svemira, flota je prisiljeni proći blizu smrtonosnog sajlonskog pulsar-topa. Mala grupa oficira Galactice i kažnjenika se nastoji probiti u sajlonsku ledenu tvrđavu i uništiti top. 
9 "Gun on Ice Planet Zero, Part II" Alan J. Leviscenario: Michael Sloan, Donald Bellisario i Glen A. Larson
sinopsis: John Ireland, Jr.
29. oktobar 1978 (1978-10-29)50207
Apollo, Starbuck i Boomer vode tim komandosa kako bi uništili sajlonski top, i tokom misije nalijeću na ljudskog naučnika koji ga je stvorio, isto kao i njegovu legiju klonova
10 "The Magnificent Warriors" Christian I. Nyby IIGlen A. Larson12. novembar 1978 (1978-11-12)50912
Nakon što Sajlonci floti unište zalihe hrane, Adama mora pristati na određene kompromise sa starim znancima i stanovnicima hranom bogate, ali politički nestabilne planete. 
11 "The Young Lords" Donald Bellisario, Frank Lupo i Paul Playdon19. novembar 1978 (1978-11-19)50905
Nakon što se srušio na planeti Atilla, Starbuck se sprijatelji sa bratom i sestrom koji pokušavaju svoj zamak, planetu i oca osloboditi od Sajlonaca. 
12 "The Living Legend, Part I" Vince Edwardsscenario: Glen A. Larson
sinopsis: Ken Pettus i Glen A. Larson
26. novembar 1978 (1978-11-26)50919
Galactici se pridružuje svemirska krstarica Pegasus, za koju se prethodno vjerovali da je uništena. Sa njom zapovijeda brilajantni, ali arogantni Komandant Cain, te je flota podijeljena oko odanosti prema Adami i Cainu sve do trenutka kada ljudski izdajnik Baltar pokrene razorni napad. 
13 "The Living Legend, Part II" Vince Edwardsscenario: Glen A. Larson
sinopsis: Ken Pettus i Glen A. Larson
3. decembar 1978 (1978-12-03)50920
Kako bi pribavili nužno gorivo Galactica i Pegasus zajedno izvode odvažni prepad na Sajlonce. Pri tome se Pegasus ubaci u samo središte sajlonskih snaga te je ili uništen ili nestao u kaotičnom napadu. 
14 "Fire in Space" Christian I. Nyby IIscenario: Jim Carlson i Terrence McDonnell
sinopsis: Michael Sloan
17. decembar 1978 (1978-12-17)50917
Galacticu sajlonski lovci prilikom samoubilačkih napada teško oštete, a što uključuje zapovjedni most i hangar. Pri tome je Komandant Adama ozlijeđen i završi u kritičnom stanju, a brodom hara požar, te su Boomer i Athena prisiljeni voditi grupu preživjelih iz centra za pomlađivanje, pri čemu se oslanjaju na Boxeyevog robota-degita Muffita. 
15 "War of the Gods, Part I" Daniel HallerGlen A. Larson14. januar 1979 (1979-01-14)50921
"Viperi" neobjašnjivo nestaju na redovnim patrolama, a tajanstvena svjetla lete oko Galactice neobjašnjivom brzinom. Na zlokobnoj crvenoj plaenti je otkriven enigmatični Grof Iblis, koji izgleda kao jedini preživjeli u kataklizmičkom događaju. 
16 "War of the Gods, Part II" Daniel HallerGlen A. Larson21. januar 1979 (1979-01-21)50922
Iblis koristi šarm i natprirodne moći kako bi preuzeo kontrolu nad flotom od Adame, ali komandant Adama zna da je ključ za otkrivanje Iblisove misterije na planeti. Tamo se Apollo i Starbuck suoče sa tragedijom ali i otkrivaju tajnu svjetala. 
17 "The Man with Nine Lives" Rod HolcombDonald Bellisario28. januar 1979 (1979-01-28)50916
Ostarjeli varalica Chameleon sreće Starbucka i tvrdi da je njegov otac kako bi izbjegao trojci krvoločnih Borelijanaca koji mu se žele osvetiti za prevaru. Pri tome Starbuckova djevojka Cassiopeia otkriva da Chameleon u ovom slučaju možda i nije varalica. 
18 "Murder on the Rising Star" Rod Holcombscenario: Donald Bellisario, Jim Carlson i Terrence McDonnell
sinopsis: Michael Sloan
18. februar 1979 (1979-02-18)50924
Kada je Starbuck upetljan u ubistvo suparničkog igrača trijade, Apollo i Boomer služe kao njegovi "zaštitnici" na suđenju. Tokom isttage otkrivaju Karibdisa, izdajnika koji je grofu Baltaru pomogao tokom uništenja Dvanaest Kolonija
19, 20 "Greetings from Earth" Rod HolcombGlen A. Larson25. februar 1979 (1979-02-25)50926
Brod sa ljudima u hibernaciji je pronađen kako pluta svemirom. Nakon što je doveden na Galacticu, kolonijalne vođe raspravljaju o tome da li da probude putnike. Na kraju ga Apollo, Starbuck i Cassiopeia otprate na planetu Paradeen koji se nalazi u sukobu sa Istočnim Savezom. 
21 "Baltar's Escape" Winrich KolbeDonald Bellisario11. mart 1979 (1979-03-11)50927
Baltar bježi sa zatvorsokog broda otevši šatl kojim pilotiraju Boomer i Sheba. Iskoristivši smanjene mjere sigurnosti, Baltar otima članove Savjeta sa Galactice i zahtjeva vlastito puštanje na slobodu. 
22 "Experiment in Terra" Rod HolcombGlen A. Larson18. mart 1979 (1979-03-18)50928
Misteriozna svjetla se ponovno pojavljuju i odvode zbunjenog Apolla na planetu Terra gdje treba spriječiti rat sa Istočnim Savezom. Nakon što su otkrili dijaboličke planove njegovog predsjednika,, Apollo i Starbuck upozoravaju Galacticu, koja svojim laserskim topovima uništava sve balističke projektile i time spriječava planetarni holokaust. 
23 "Take the Celestra" Daniel Hallerscenario: Jim Carlson & Terrence McDonnell
sinopsis: David S. Arthur & David G. Phinney i Jim Carlson & Terrence McDonnell
1. april 1979 (1979-04-01)50929
Nakon što Starbuck sretne svoju davno izghubljenu ljubav Auroru, situacija se zakomplicira kada ona sudjeluje u pobuni na brodu Celestra. Pobunu, koju je započela iz plemenitih pobuda, potom počne voditi mračnjak Charka. 
24 "The Hand of God" Donald BellisarioDonald Bellisario29. april 1979 (1979-04-29)50930
Primivši misteriozni radio-signal koji bi mogao biti sa Zemlje, Adama je zabrinut zbog mogućnosti da je u pitanju sajlonska zamka. Zbog toga odlučuje Sajlonce prevraiti napavši ih uz pomoć ukradenog sajlonskog lovca. Apollo i Starbuck u završnoj sceni propuste primiti signal koji prikazuje prijenos spuštanja Apolla 11 na Mjesec

Galactica 1980[uredi - уреди | uredi izvor]

Dolje navedena tablica navodi epizode TV-serije Galactica 1980. Na nekim tržištima, uključujući bivšu Jugoslaviju, prodana je u istom paketu sa Battlestarom Galacticom, odnosno pod istim naslovom.

Br. Naslov Režija Scenario Originalni datum premijere Produkcijski br.
1 "Galactica Discovers Earth, Part I"
"Galactica: 1980, Part I"
Sidney HayersGlen A. Larson27. januar 1980 (1980-01-27)1
Svemirska krstarica Galactica i njena flota nakon trideset godina potrage pronalaze Zemlju. Međutim, brzo postaje jaso da Zemlja nije dovoljno tehnološki razvijena da bi pomogla u borbi protiv sajlonske flote koja je pratila Galacticu. Kapetan Troy, sada već odrasli Boxey i poručnik Dillon se udružuju sa zemaljskom novinarkoim po imenu Jamie Hamilton. 
2 "Galactica Discovers Earth, Part II"
"Galactica: 1980, Part II"
Sidney HayersGlen A. Larson3. februar 1980 (1980-02-03)2
Komandant Xavier krade eksperimentalni "Viper" sa sposobnošću putovanja u vrijeme i odlazi u 1940-e kako bi ubrzao zemaljski tehnološki razvoj pružajući naprednu tehnologiju nacistima
3 "Galactica Discovers Earth, Part III"
"Galactica: 1980, Part III"
Sidney HayersGlen A. Larson10. februar 1980 (1980-02-10)3
Jamie, Troy i Dillon putuju natrag u vrijeme u potrazi za Xavierom i uspiju spriječiti naciste da prije vremena razviju V-2. Xavier bježi, i sve troje se vrate u 1980. godinu, gdje je tri "Vipera" otkrila vojska. 
4 "The Super Scouts, Part I" Vince EdwardsGlen A. Larson16. mart 1980 (1980-03-16)4
Flotu napadaju Sajlonci i uništavaju školski brod. Troy, Dillon i galaktički školarci su šatlom prisiljeni sletiti na Zemlju. 
5 "The Super Scouts, Part II" Sigmund Neufeld, Jr.Glen A. Larson23. mart 1980 (1980-03-23)5
Galaktički školarci se pokušavaju prilagoditi životu na Zemlji, te otkrivaju zavjeru za ilegalno odlganaje otrovnog otpada. 
6 "Spaceball" Barry CraneFrank Lupo, Jeff Freilich i Glen A. Larson30. mart 1980 (1980-03-30)6
"Super skauti" koriste svoju nadljudsku snagu u bejzbol utakmici, dok Xavier planira njihovu otmicu. 
7 "The Night the Cylons Landed, Part I" Sigmund Neufeld, Jr.Glen A. Larson13. april 1980 (1980-04-13)7
Novi, napredni sajlonski lovac je oboren iznad Zemlje. Dvoje od petoro čklanova posade preživljavaju - centurion i novi, napredni, humanoidni Sajlonac - te izazivaju kaos na Zemlji tokom Noći vještica
8 "The Night the Cylons Landed, Part II" Barry CraneGlen A. Larson20. april 1980 (1980-04-20)8
Troy i Dillon nastoje elminirati Sajlonce na Zemlji prije nego što stupe u kontakt sa svojim carstvom. 
9 "Space Croppers" Daniel HallerRobert L. McCullough27. april 1980 (1980-04-27)9
Galaktički školarci pomažu farmeru u financijskim nevoljama. 
10 "The Return of Starbuck" Ron SatlofGlen A. Larson4. maj 1980 (1980-05-04)10
Epizoda kroz seriju flashbacokova objašnjava sudbinu poručnika Starbucka, koji se srušio na plaenti gdje je uz njega jedini preživjeli sajlonski centurion. Njih dvojica, prisiljeni surađivati kako bi preživjeli, sa vremenom postaju prijatelji sve dok ne otkriju ženu pred porodom, za koju se otkrije da pripada istoj rasi kao Seraphi i Grof Iblis

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]