Komandant Adama (Battlestar Galactica, 1978, 1980)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Adama
lik iz Battlestar Galactica
Tumač/ica ulogeLorne Greene
Informacije
Vrstaljudska
Rodmuškarac
TitulaKomandant
Rođenje
Smrt

Komandant Adama (engl. Commander Adama) je izmišljeni lik kolonijalnog zapovjednika koji je predstavljao jednog od glavnih likova originalne verzije TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačio Lorne Greene. U seriji se pojavljuje kao zapovjednik svemirske krstarice Galactica, odnosno služi kao vojni zapovjednik ostataka čovječanstva koje u improviziranoj floti nakon uništenja Dvanaest Kolonija bježe pred Sajloncima, te kao duhovni vođa u potrazi za utočištem na trinaestoj koloniji zvanoj Zemlja.

Fiktivna biografija[uredi | uredi kod]

Adama je bio rodm sa planeta Caprica, gdje je završio vojnu akademiju. U mladosti je imao prijatelja po imenu Apollo, sa kojim je služio na svemirskoj krstarici Cerberus, a koji je poginuo ratujući sa Sajloncima, i po kome će nazvati svog najstarijeg sina - Apolla, koga je imao sa Illom od Caprice. Adama je sa njom imao još dvoje djeće - kćer po imenu Athena i sina po imenu Zac - koji će na početku početku serije zajedno sa Apollom služili kao kolonijalni oficiri na Galactici. U mladosti je također služio sa pukovnikom Tighom koji će mu kasnije postati desna ruka na Galactici. U seriji se također navodi da je tokom službe bio upoznat sa tajnim eksperimentima sa telekinezom, odnosno sudjelovao u njima, a zbog čega u epizodi War of the Gods postaje skeptičan prema grofu Iblisu.

Adama na samom početku serije doživljava porodičnu tragediju - supruga mu gine u sajlonskom napadu na Caprici, a sin kao lovački pilot u okršaju sa Sajloncima. Usprkos toga se brzo nameće kao ličnost kao autoriteta, koji postaje član Kvoruma Dvanaest. Iskazuje se i kao duboko religiozan, te se često vodi vizijama u svojoj potrazi za Zemljom.

Adama se, za razliku od većine ostalih likova originalne TV-serije, pojavljuje kao stalni lik u TV-seriji Galactica 1980, a koja se događa oko trideset godina kasnije; u njoj se na njemu ne vide značajniji tragovi starenja, osim što je počeo nositi bradu.

Adama se nakratko pojavljuje na početku romana Richarda Hatcha koji nastavljaju radnju originalne serije, te umire, prepuštajući vodstvo Apollu.

U redizajniranoj verziji se ekvivalent Adaminog lika pojavljuje pod imenom William Adama (koga glumi Edward James Olmos); usprkos značajnih razlika, Adama je u novoj verziji relativno sličan Adami iz stare verzije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]