Lokacije u serijalu Battlestar Galactica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Lista lokacija u Battlestar Galactica)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dolje navedeni članak navodi lokacije koje se spominju ili prikazuju u djelima koje pripadaju fiktivnom univerzumu TV-serije Battlestar Galactica. Popis se odnosi isključivo na remake, odnosno seriju započetu 2003. godine.

Planete[uredi | uredi kod]

Kobol[uredi | uredi kod]

Kobol je matična planeta gdje je evoluirala ljudska vrsta. U drevno doba je bio bogat i napredan, a njime su vladali Gospodari Kobola, humanizirana božanstva. U jednom trenutku je stanovništvo planete postalo dekadentno, izopačeno i nasilno. Zbog toga su Gospodari Kobola odlučili da trinaest ljudskih plemena više neće živjeti sa njima. Dvanaest od trinaest plemena je koloniziralo planete koje će postati Dvanaest Kolonija, dok je trinaesto otišlo na planetu Zemlju. Kobol se nalazi oko 2000 svjetlosnih godina udaljenosti od 12 Kolonija.

U TV-seriji iz 2004. godine je Kobol prikazan zahvaljujući lokaciji Widgeon Slough, u Provincijskom parku Pinecone Burke i Port Coquitlamu u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.[1]

Grad bogova[uredi | uredi kod]

Grad bogova je sjedišta Kobola, gdje su prema legendi živjeli Gospodari Kobola zajedno sa ljudima. Grad se sastoji od sedam distrikata. U sjedištu grada se nalazi veliki teatara Kobola. U vrijeme događanja serije je grad u ruševinama.

Atenin grob[uredi | uredi kod]

Prema Svetim spisima, kada je čovječanstvo protjerano sa Kobola, boginja Atena se u očaju bacila sa vrha planina. U TV-seriji Kolonijalna flota pronalazi Kobol i predsjednica Laura Roslin odlučuje poslati ekspediciju da pronađe Atenin grob, uvjeren da će preko nje pronaći put za Zemlju. Članovi ekspedicije pronalez grob u unutrašnjosti planete te stavljaju Apolonovu strijelu u ruke statue Strijelca. Nakon toga se grupa prebaci u krug megalita označenih znakovima zodijaka i shvati da je projicirana na tlo Zemlje.

Kako bi pronašli Atenin grob, članovi ekspedicije moraju proći kroz Herina vrata, prijevoj između dvije planine na Koboolu. Scene su rekonstruirane na lokaciji u okolici Vancouvera, odnosno lokaciji koju tamošnji žitelji zovu The Lions.[2]

Dvanaest kolonija Kobola[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Dvanaest Kolonija

Dvije hiljade godina nakon događaja koji se opisuju u miniseriji, dvanaest od trinaest plemena čovječanstva je napustilo pianetu Kobol i koloniziralo dvanaest planeta. Ispočetka su sve planete bile nezavisne države; imena im potiču od drevnih plemena, a mijenjala su se sa vremenom. Pred početak Prvog sajlonskog rata, planete su se udružile u federativnu republiku i Člancima kolonizacije pretvorile u federativnu republiku pod imenom "Dvanaest Kolonija Kobiola". Godišnjica Članaka se slavila kao Kolonijalni dan.

Znak zodijaka Sazviježde Ime (1978) Ime (2003) Zastava Glavni grad[3] Bog zaštitnik Nadimak
Aquario
Aquario
Aquarus
Aquaria
Aquarion Colony Flag Icon
Aquarion Colony Flag Icon
Heim
Ledena kolonija
Ariete
Ariete
Aeries
Aerilon
miniatura
Gaoth
Demetra Žitnica kolonija
Cancro
Cancro
Orion
Canceron
Canceron Colony Flag Icon
Canceron Colony Flag Icon
Hades
Izdašna demokracija
Capricorno
Capricorno
Caprica
Caprica
Caprica Colony Flag Icon
Caprica Colony Flag Icon
Caprica City
Sjedište Kolonija
Gemelli
Gemelli
Gemoni
Gemenon
Gemenon Colony Flag Icon
Gemenon Colony Flag Icon
Oranu
Prva kolonija
Leone
Leone
Leonis
Leonis
Leonis Colony Flag Icon
Leonis Colony Flag Icon
Luminere
Srce Kolonija
Bilancia
Bilancia
Libris
Libran
Libran Colony Flag Icon
Libran Colony Flag Icon
Themis
Kolonija pravde
Pesci
Pesci
Piscera
Picon
Picon Colony Flag Icon
Picon Colony Flag Icon
Queenstown
Oceanska kolonija
Sagittario
Sagittario
Sagitara
Sagittaron
Sagittaron Colony Flag Icon
Sagittaron Colony Flag Icon
Tawa
Usamljena kolonija
Scorpione
Scorpione
Scorpion
Scorpia
Scorpia Colony Flag Icon
Scorpia Colony Flag Icon
Celeste
Zabavni park Kolonija
Toro
Toro
Taura
Tauron
Tauron Colony Flag Icon
Tauron Colony Flag Icon
Hypatia
Stara kolonija
Vergine
Vergine
Virgon
Virgon
Virgon Colony Flag Icon
Virgon Colony Flag Icon
Boskirk
Imperijalni Virgon

Zemlja[uredi | uredi kod]

Pod imenom "Zemlja" se u seriji pojavljuju dvije različite planete.

Prema Svetim spisima, Zemlja je planeta na koju se naselilo i koloniziralo trianesto pleme Kobola. Kolonijalna flota u epizodi Revelations pronalazi Zemlju, ali otkriva da je njena površina beživotna i radioaktivna. U epizodi Sometimes a Great Notion se otkriva da su trinaesto pleme u stvari bili humanoidni Sajlonci, ali da je njihovu planetu prije 2000 godina uništio nuklearni rat; jedini preživjeli su bili Sajlonci koji će kasnije postati poznati kao Posljednjih Pet.

U posljednjoj epizodi serije pod naslovom Daybreak, Kolonijalna flota pronalazi solarni sistem sa planetom za koju se ispostavlja da je Zemlja, te se preživjeli ostaci čovječanstva spuštaju na afrički kontinentu. U epilogu koji se događa 150.000 godina kasnije u New Yorku, vijesti govore o otkriću mitohondrijske Eve, za koju se ispostavi da je Hera, kćer čovjeka Karla Agathona i Sajlonke Sharon Valerii.

Sajlonska kolonija[uredi | uredi kod]

Po završetku Prvog sajlonskog rata, Sajlonci su kolonizirali planetu koju jednostavno zovu "Sajlonski matični svijet" (engl. Cylon homeworld). Na toj planeti su konstruirali orijašku svemirsku stanicu koju zovu Kolonija (engl. The Colony), a na kojoj mehanički Sajlonci i Posljednjih Pet zajedno radi na stvaranju drugih humanoidnih modela. Kolonija je smještena kraj crne rupe i zaštićena kako nuklearnim oružjem, tako i gravitacijskim anomalijama.

Nova Caprica[uredi | uredi kod]

Na kraju druge sezone Kolonijalna flota i izbjeglice pronalaze i koloniziraju planetu koja je suha i sa oskudnom vegetacijom, ali inače pogodna za život. Proizvaju je Nova Caprica (engl. New Caprica) i na njoj izgrade grad pod imenom New Caprica City, uglavnom napravljen od izbjegličkih letjelica. Godinu dana kasnije planetu pronalaze Sajlonci, prisiliši Kolonijalnu flotu da pobjegne. Sajlonci tjeraju predsjednika Gaiusa Baltara na predaju i uspostavljaju režim vojne okupacije protiv koga Galen Tyrol, Samuel Anders i Saul Tigh organiziraju pokret otpora. Na kraju izbjeglice uspiju pobjeći sa planete i ponovno se priključiti Galactici i ostatku flote.

Pianeta algi[uredi | uredi kod]

Planeta algi se nalazi u zvjezdanom jatu nebule, te je bogato morskim oblicima života, posebno algama. Kolonijalna flota tamo dolazi u vrijeme kada je u njenim redovima zavladala glad. Nekolioko brodova se spušta i uspostavlja privremenu bazu.

Na planeti Galen Tyrol bude na misteriozan način privučen prema lokaciji za koju se ispostavi da predstavlja Hram Petoro. Potom se ispostavi da će planeta Floti ukazati na put prema lokaciji Trinaestog plemena Kobola.

Flota je prisiljena napustiti planetu kada matična zvijezda eksplodira.

Kao lokacija za planetu je poslužilo mjesto Kamloops u Britanskoj Kolumbiji.

Hram Petoro[uredi | uredi kod]

Hram Petoro (također poznat i kao Hram Nade) se spominje u Svetim spisima kao mjesto koje sadrži Jupiterovo oko, artefakt koji pokazuje na put prema Zemlji. Nakon što je Hram, zajedno sa planetom, uništen u eksploziji supernove, ispostavi da je Jupiterovo oko zapravo matična zvijezda planete.

Hram je bio sagrađen prije 4000 godina od petoro svećenika heretičkog kulta "Onih koji ne smiju biti imenovani".

Mašinerija unutar Hrama uspije izazivati vizije Posljednjih Pet kod Gaiusa Baltara i D'Anne Biers, a od kojih posljednja doznaje njihov identitet prije nego što će umrijeti u Baltarovim rukama.

Ostale[uredi | uredi kod]

Ragnar[uredi | uredi kod]

Pristanište Ragnar je napuštena vojna stanica smještena u nebuli čija je radijacija bezopasna za ljude, ali oštećuje silikatne neuronske mreže humanodinih Sajlonaca. U pristaništu se nalaze zalihe oružja i opreme koju Galactica nastoji iskoristiti kako bi organizirala kontranapad protiv Sajlonaca, ali ju je na kraju prisiljena napustiti kako bi zaštitila izbjegličku flotu i ostatke čovječanstva.

Linija primirja[uredi | uredi kod]

Linija prmirja služi za demarkaciju svemira pod nadzorom Dvanaest Kolonija i svemira pod nadzorom Sajlonaca. Uspostavljena je po završetku Prvog sajlonskog rata i njeno prelaženje se smatra ratnim činom. Usprkos toga je William Adama, šest godina prije sajlonskog napada kao zapovjednik krstarice Valkyrie, dobio tajni zadatak prijeći liniju kako bi špijunirao Sajlonce. Prilikom njega je pilot po imenu Daniel "Bulldog" Novacek nestao i kasnije postao sajlonski zarobljenik.

Stanica primirja[uredi | uredi kod]

Stanica primirja je usamljena svemirska stanica sagrađena nakon Sajlonski rata, odnosno uspostavljanja primirja. Svrha joj je pružiti mjesto gdje bi predstavnici ljudi i Sajlonaca održavali diplomatske odnose. Svakih četrdeset godina Dvanaest Kolonija šalju jednog predstavnika, a Sajlonci ne šalju nikada. Izuzetak se događa neposredno pred uništenje Dvanaest Kolonija, kada kopija Broj Šest dođe, ali odmah potom stanica bude uništena.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. David Bassom, Battlestar Galactica: The Official Companion. Titan Books, August 2005, ISBN 1-84576-097-2
  2. Vancouver Hiking - The Lions
  3. Prema remakeu iz 2003.