Ares

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ares, kip iz Ville Hadriane, Tivoli

Ares (antgrč. Άρης [Arês] ili Ἄρεως [Areôs]) bog je rata, pandan u rimskoj mitologiji mu je Mars.

Ares u ratu

[uredi | uredi kod]

Ares je sin Zeusa i Here, njihov najstariji sin, Hefestov brat. Raduje se smrti. Mrzi svoje roditelje, a posebno Atenu, božicu ratnika, mdrosti i umijeća. Aresa raduju miris krvi, borba, zveket oružja, jauci. Aresa ne zanima uzrok rata, čak ni ishod, bitno je samo ratovanje. Prikazivan je u četveropregu s četiri pastuha osedlana zlatnim sedlom koja rigaju vatru. Ares u ratu nosi ono nužno: bakreni oklop, kacigu i koplje i štit. Njegove su svete ptice orao, djetlić i strvinar. Najdraža mu je životinja pas koji mu se žrtvovao. Dim i Fob (Deimos i Phobos) su njegova djeca s Afroditom, a označavaju užas i strah. Također je uz njega i demon rata i zveketa oružja - Kydoimos. Homer u Ilijadi spominje da je Aresova sestra božica nesloge i razdora Erida, a također i Enija, božica ratnog klanja.

Osnivanje Tebe

[uredi | uredi kod]

Ares je osnovao Tebu u Grčkoj. Praotac je vodenog zmaja kojeg je ubio Kadmej. Od zmajevih je zubiju nastala rasa boraca, Aresovih potomaka. Da bi se umilio Aresu, Kadmej je oženio Harmoniju, Aresovu i Afroditinu kći. Zbog Harmonije, sve je dovedeno u sklad i osnovana je Teba.

Ares i Afrodita

[uredi | uredi kod]
Afrodita i Ares

Aresova je ljubavnica Afrodita. Helios, Sunce, je jednom vidio kako su Ares i Afrodita skupa. Dojavio je to Hefestu, Afroditinu mužu. Bogovi su došli vidjeti osramoćeni par, ali su božice odbile zbog sramote. Bogovi su komentirali Afroditinu ljepotu, a Hermes je rekao kako bi mijenjao mjesto s Aresom. Nakon što su ih pustili, Ares je odjurio u svoju domovinu Trakiju. Ares je morao platiti preljubničku kaznu, a Hefest se najvjerojatnije razveo od Afrodite i vratio je njezinu ocu. U drugoj je inačici priče Ares postavio Alektriona da ih čuva, no on je zaspao. Ares ga je poslije pretvorio u pijevca tako da je osuđen svaki put najavljivati izlazak Sunca. Uz Dima i Foba, Afrodita mu je rodila i Erosa i Anterosa koji su naslijedili Afroditine dobre osobine, a također i kćer Harmoniju.

Ares u drugim mitovima

[uredi | uredi kod]

Ot i Efijalt, Aloidi, divovi, bacili su Aresa u lance i stavili ga u brončanu urnu u kojoj je ostao 13 mjeseci. Prekrasna je Eribeja, pomajka dvaju divova, rekla Hermesu što su učinili te ga je on spasio, a Artemida je prevarila Aloide rekavši da će se udati za Ota, a to je Efijalta učinilo ljubomornim. Počeli su se svađati, a Artemida se pretvorila u bijelu košutu i stala između njih. Divovi, lovci, bacili su na nju koplja i tako zapravo ubili jedan drugoga. Homer opisuje da Ares nema poštovanja ni odanost prema Temidi, pravednosti. Obećao je Ateni i Heri da će se boriti na strani Ahejaca, ali je Afrodita uvjerila Aresa da se bori na strani Trojanaca. Za vrijeme rata, Diomed se borio s Hektorom i vidio Aresa kako se bori na strani Trojanaca te je pozvao svoje vojnike da se polako povuku. Hera, Kozolendova majka vidjela je njegovo miješanje te je ohrabrila Diomeda da napadne Aresa te je on bacio koplje na nj, a Atena je usmjerila koplje u Aresovo tijelo koje je pokleknulo nad bolom. Ares se vratio na Olimp prislivši Trojance da se povuku.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]