Poručnik Starbuck

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Starbuck (razvrstavanje).
Starbuck
lik iz Battlestar Galactica
Tumač/ica ulogeDirk Benedict
Informacije
Vrstaljudska vrsta
Rodmuškarac
TitulaPoručnik
Rođenje
Smrt

Poručnik Starbuck (engl. Lieutenant Starbuck) je izmišljeni lik kolonijalnog pilota, koji je predstavljao jednog od protagonista originalne verzije TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačio Dirk Benedict.

Fiktivna biografija[uredi | uredi kod]

Starbuck se rodio u gradu Umbra City na planetu Caprica, malenoj poljoprivrednoj zajednici na rubu šume. Ostao je siroče u najranijem djetinjstvu, i nikada nije upoznao svoje roditelje. Kasnije se ispostavlja da je varalica po imenu Chameleon njegov pravi otac, ali sam Starbuck to nikada ne doznaje, jer Chameleon, duboko posramljen vlastitim životom, to odlučuje od njega sakriti.

Starbuck se priključio Kolonijalnim snagama, te je na početku serije etabliran kao jedan od njihovih najboljih pilota koji služi na svemirskoj krstarici Galactica. Njegov talent, međutim, dolazi uz nepromišljenost te se tokom serije sa svojim "Viperom" ruši čak četiri puta, a jednom i sa šatlom. Starbuck je u privatnom životu hedonist, koji voli slobodno vrijeme i novac trošiti na cigare, kocku, piće i žene, ali je također izuzetno blizak sa porodicom komandanta Adame - njegov sin kapetan Apollo mu je najbolji prijatelj, a sa Adaminom kćeri poručnicom Athena održava ljubavni odnos, prije nego što ga preotme Cassiopeia.

Starbuck se nakon događaja prikazanih u originalnoj seriji pojavljuje u epizodi TV-serije Galactica 1980 emitirane pod naslovom The Return of Stabuck, gdje se prikazuje kako je zaglavio na pustoj planeti i tamo pomagao trudnoj ženi. Epizoda je trebala imati nastavak pod naslovom The Wheel of Fire, gdje se ispostavilo da je cijela afera bio test od strane Serafa, koji su ga na kraju prihvatili kao člana posade svog Broda svjetla.

Starbuck se sredinom 1990-ih pojavio kao lik u stripovima o Battlestar Galactici, kao i romanima koje je pisao Richard Hatch. U njima je zajedno sa Cassiopeiom dobio kćer po imenu Dalton, koja je također postala lovački pilot.

Kasnije reference[uredi | uredi kod]

Dirk Benedict je nekoliko godina kasnije tumačio lik poručnika Templetona Pecka u akcijskoj TV-seriji The A-Team, koji sa Starbuckom dijeli brojne sličnosti. Kao svojevrsna interna šala, u epizodi Steel se njegov lik pojavljuje u Universalovom studiju gdje prolazi kraj Sajlonca i ostaje zbunjen njegovom pojavom; taj je kadar kasnije korišten na uvodnoj špici tokom druge, treće i četvrte sezone serije.

Lik Starbucka je dobio svoj ekvivalent u redizajniranoj seriji u obliku poručnice Kare "Starbuck" Thrace; osim nekih najosnovnijih ili površnih detalja se u potpunosti razlikovao od starog Starbucka, prije svega u različitom spolu. To je, pogotovo na početku, izazvalo žestoko negodvanje dijela poklonika serije, a i samog Benedicta, koji je o tome objavio kritički članak.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]