Sajlonci (1978)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Promotivna fotografija sajlonskog centuriona.

Sajlonci ili Cylonci (engl. Cylons) su fiktivna rasa vanzemaljskih robota koji predstavljaju glavne antagoniste u originalnoj verziji TV-serije Battlestar Galactica i njenom nastavku Galactica 1980. Sajlonci su smrtni neprijatelji čovječanstva okupljenog u Dvanaest Kolonija koje u mučkom napadu unište, a njihove ostatke, okupljene u izbjegličku flotu progone i nastoje dokrajčiti u svemiru.

Sajlonci su originalno stvoreni od reptilske rase koja se također zvala Sajlonci. Ona je, međutim, izumrla, ostavivši svoje mehaničke nasljednike da preuzmu njihovo mjesto u univerzumu, odnosno imperij koji se službeno naziva Sajlonska Alijansa (engl. Cylon Alliance).

Tipovi[uredi | uredi kod]

Postoji nekoliko tipova Sajlonaca koji se pojavljuju u originalnoj seriji, odnosno njenim adaptacijama u obliku romana i stripova.

  1. Imperijalni Vođa, koji predstavlja najnapredniji model Sajlonca, odnosno vođu Sajlonske Alijanse. Iako nikada direktno prikazan u seriji, svoj izgled temelji na drevnim reptilskim Sajloncima, te posjeduje tri mozga. Jedan od njih je ubijen u pilot-epizodi, ali je potom drugi preuzeo njegovo mjesto.
  2. IL-serija, koja je zadužena za obavljanje komandnih i viših administrativnih funkcija, a koja se ističe transparentnom glavom sa dva skaner-oka i feminiziranim glasova; u seriji su prikazana dva modela, po imenu Lucifer i Specter.
  3. Komandni centurioni koji se ističu zlatnim oklopom i dubokim glasom; zaduženi su za niže komandne funkcije i zapovijedanje garnizonima.
  4. Centurioni su vojni androidi, koji predstavljaju glavninu sajlonskih vojnih snaga. Osim kao pješadija služe i kao piloti sajlonskih lovaca i drugih letjelica. Kao lično naoružanje koriste tzv. blasterske puške i mačeve. Dizajnirao ih je Ralph McQuarrie, poznat po imperijalnim jurišnicima i Ratova zvijezda.
  5. Civili su Sajlonci sa metalnim humanoidnim licem koji se nakratko pojavljuju na planeti Gamoray u epizodi Living Legend.
  6. Humanoidi su sajlonski modeli napravljeni u svrhu infiltracije; prvi i jedini put se pojavljuju u TV seriji Galactica 1980, odnosno epizodi The Night The Cylons Landed.

Svemirski brodovi[uredi | uredi kod]

Sajlonci koriste nekoliko klasa svemirskih brodova, od kojih su se u seriji pojavili sljedeći:

Lovačke letjelice[uredi | uredi kod]

  • Sajlonski rejder: Ekvivalent teškog lovca (lovca-razarača) koji ima poasadu od tri člana - dva pilota i zapovjednika. Naoružani su sa dvostrukim laserskim topovima.
  • A-B Raider: Napredna verzija rejdera, koja za posadu ima tri centuriona i dva sajlonska (humanoidna) androida. Jedini put prikazan u TV-seriji Galactica 1980, odnosno epizodi "The Night the Cylons Landed" Part 1.

Sajlonski kapitalni brodovi[uredi | uredi kod]

  • Basestar: Ogroman ratni brod sa dva pulsara i brojnim laserskim turetama, nosi oko 300 Rejdera, ali nema vidljiv pogon.

Civilni ili neborbeni brodovi[uredi | uredi kod]

  • Sajlonski teretnjak (engl. Cylon freighter: Teretni brod koji se spominje u soundtracku za Battlestar Galactica[1] odnosno brod zaslužan za elektronsko ometanje u Bitci za Cimtar u pilot-epizodi "Saga of a Star World".
  • Sajlonski tanker: Brod zadužen za transportiranje tilijuma, odnosno goriva.[2] Sajlonci su koristili najmanje jedan kako bi opskrbljivali gorivom svoje Rejdere u bitci kod Cimtara u "Saga of a Star World;" Apollo i Zac su pronašli jednu. Dva tankera su pronađena u bitci kod Gamoraya prikazanoj u "The Living Legend".

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Moss, David. „Audio”. Battlestar Galactica Memorabilia. Arhivirano iz originala na datum 2017-04-21. Pristupljeno 3. VII 2012. 
  2. „Colonial Fleets Gallery”. Colonial Fleets. Pristupljeno 3. VII 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]