Mike Leigh

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mike Ligh, 2012.
Biografske informacije
RođenjeMike Leigh
(1943-02-20)20. 2. 1943.
Brocket Hall, Welwyn, Hertfordshire, Engleska
DržavljanstvoBritansko
PartnerAlison Steadman (1973.-2001.)
Profesionalne informacije
Javna funkcijaredatelj, scenarist
Opus
Djelatni period1967.-danas

Mike Leigh (20.2. 1943., Brocket Hall, Welwyn, Hertfordshire, Engleska - ) britanski je filmski i kazališni redatelj i scenarist. Pohađao je Royal Academy of Dramatic Art, Camberwellsko sveučilište umjetnosti i Središnju školu umjetnosti i dizajna. Karijeru je započeo kao kazališni scenarist i redatelj sredinom 1960-ih, dok se u 1970-ima i 1980-ima polako počeo primicati filmskoj karijeri za BBC Television. Njegove socijalne drame poznate su po realizmu i prikazu života radničke klase i običnih, malih ljudi.

Leigh započinje projekte bez scenarija: prvo dobije početni koncept priče koju onda razvije zahvaljujući improvizaciji sa glumcima, sa kojima radi pojedinačno u razvijanju svakog filmskog lika. Tek nakon mjeseci priprema i rasprava, Leigh počinje pisati scenarij. Njegovi filmovi pobrali su pohvale kritičara te ga mnogi smatraju jednim od važnijih autora europske kinematografije u drugoj polovici 20. stoljeća.

Osvojio je četiri nagrade BAFTA (Nagrada Michael Balcon, nagrada za najbolji scenarij i britanski film za Tajne i laži, nagradu za najboljeg redatelja za Veru Drake), tri nagrade na filmskom festivalu u Cannesu (najbolji redatelj za Goli, nagrada ekumenskog žirija i Zlatna palma za Tajne i laži, nagrada ekumenskog žirija za Još jednu godinu) te je nominiran za sedam nagrada Oscar.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]