Kasetna bomba

Izvor: Wikipedia
Američki avion B-1 Lanser baca svoj tovar kaetnih bombi.
Demonstranti iz Etiopije i Avganistana kojima su amputirane obe noge protestuju protiv upotrebi kasetnih bombi u Dablinu maja 2008.

Kasetna bomba ili kasetna municija je vrsta municije koja se baca iz vazduha ili ispaljuje sa zemlje, a koja izbacuje veliki broj malih zrna. Svrha ovakvih bombi je da se ubije neprijateljsko ljudstvo i uništavaju vozila. Postoje i bombe dizajnirane da uništavaju železničke pruge, dalekovode, oslobađaju hemijsko ili biološko oružje ili da razbacuju mine. Takođe postoje i bombe koje mogu da razbacaju neubojiti sadržaj, kao što su leci.

Kasetne bombe se razlikuju od šrapnela, gde se bomba raspršuje zbog velike brzine usled detonacije jednog zrna. Ovi fragmenti ne nose sopstveni eksplozivni naboj. Sa druge strane, kasetne bombe oslobađaju mnogo manjih neeksplodiranih zrna nad širom okolinom, koje predstavljaju opasnost još mnogo meseci ili godina. Takva neeksplodirana zrna je vrlo skupo pronaći i ukloniti ih. Stoga kasetne bombe mogu da izazovu smrtne ili teške povrede lokalnom stanovništvu još dugo nakon kraja rata.

Kasetne bombe su predmet Konvencije o kasetnoj municiji, čiji je tekst usaglašen maja 2008. i koji će biti spreman za ratifikaciju u decembru 2008. Norveška vlada je februara 2007. započela Proces iz Osla, sa namerom da postigne međunarodni sporazum kojim se zabranjuje upotreba kasetnih bombi. Opšta pravila Međunarodnog humanitarnog prava čiji je cilj zaštita civila će se primenjivati i ovde.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]