Grčka košarkaška liga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovom članku potrebno je sređivanje. To podrazumijeva korekturu, reorganizaciju i usklađivanje sa stilskim standardima Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Pomozite u njegovom poboljšanju tako što ćete ga urediti.
Orologio arancio.svg Moguće je da ovaj članak ili neki njegov dio sadrži zastarjele podatke
Molimo vas da pomognete Wikipediji u ažuriranju članka, ukoliko je to moguće. Za više detalja, pogledajte stranicu za razgovor.
A1 Ethniki
Šport Košarka
Države  Grčka
Osnovana 1927.
Broj klubova 14
Prvaci (2021./22.) Olympiakos Pirej
Najuspješniji klub Panathinaikos BC (39)
Službena stranica www.esake.gr

A1 Ethniki ili (Grčki: A1 Εθνική Κατηγορία) je najviši razred grčkog košarkaškog natjecanja. Osnovana je 1927. godine, a sastoji se od 14 klubova. Jedna je od 5 najjačih europskih košarkaških liga.

Povijest[uredi | uredi kod]

Košarka se u Grčkoj pojavljuje 1910., a prva natjecanja odigrana su 1925. godine. Prvo službeno košarkaško prvenstvo organizirano je 1927. Grčka liga je jedna od najjačih europskih košarkaških liga i dugo je bila smatrana najboljem košarkaškom ligom poslije američke NBA. U njoj igraju klubovi koji su obilježili povijest europske košarke, poput današnjih euroligaša Panathinaikosa i |Olympiakos Pirej. Ostale momčadi poput Arisa i AEK-a isto su tako napravile značajnije uspjehe u europskoj košarci. Usprkos tome što je do sada prvenstvo odigrano 82 puta (do 2022.), a samo 9 klubova je osvajalo to natjecanje. Među njima prednjači Panathinaikos koji je prvenstvo osvojio 39 puta.

Povijest[uredi | uredi kod]

               

Vanjske veze[uredi | uredi kod]