Čelinac

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Čelinac

Celinac.jpg
Čelinac

Grb
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 16.874 (2013.)
Geografija
Koordinate 44°43′N 17°20′E / 44.72°N 17.33°E / 44.72; 17.33
Čelinac is located in BiH
Čelinac
Čelinac
Čelinac (BiH)
Ostali podaci


Koordinate: 44° 43′ 12" SGŠ, 17° 19′ 48" IGD

Općina Čelinac nalazi se pored Banja Luke, u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine.

Općina pripada entitetu Republika Srpska.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Graniči sa općinama Banja Luka, Laktaši, Prnjavor, Teslić, Kotor-Varoš i Skender-Vakuf. Južni i jugozapadni dio općine prostire se na nadmorskoj visini do 800 metara, a ka sjeveru, u najvećem dijelu općine po površini, nadmorska visina kreće se od 300 do 600 metara. Najniža tačka sa nadmorskom visinom od 196 metara na ušću je rijeke Jošavke u Vrbanju.

Teritorij općine ispresijecan je tokovima rijeke Vrbanje, Jošavke, Ukrine, Turjanice i Švrakave. Klima je umjereno-kontinentalna, uz utjecaj kontinentalne sa područja Panonske nizije i planinske klime sa masiva Manjače, Vlašića i Čemernice. Prosječna godišnja temperatura kreće se oko 11 stepeni Celzijusa. Prirodna bogatstva čine šume, poljoprivredno zemljište, rude i minerali: krečnjak (Stara Dubrava), magnezit (Šnjegotina velika) i mangan (Uzlomac).

Naseljena mjesta[uredi - уреди | uredi izvor]

Babići, Balte, Basići, Bijeli potok, Bojići, Branešci Donji, Branešci Gornji, Brezičani, Crna Rijeka, Crni Vrh, Čelinac, Čelinac Gornji, Dubrava Nova, Dubrava Stara, Grabovac, Jošavka Donja, Jošavka Gornja, Kablovi, Kamenica, Lađevci, Lipovac, Markovac, Mehovci, Memići, Miloševo, Mlinska Rijeka, Novo Selo, Opsječko, Pejakovići, Popovac, Ravna Gora, Skatavica, Šahinovići, Šnjegotina Donja, Šnjegotina Srednja, Šnjegotina Velika, Štrbe, Torine, Umka, Vijačani Gornji, Vrla Strana i Zmajevac.

Uprava[uredi - уреди | uredi izvor]

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

U Čelincu kod Jošavke je ubijen Dr.Mladen Stojanović.Kada je on poginuo, kozarski partizanski odred s 3.500 boraca bio je među najjačim u Jugoslaviji.Četnici su pronašli i doktora Mladena Stojanovića, koji je ležao u obližnjoj kući Danila Vukovića. Pošto je prkosno odbio da potpiše izjavu solidarnosti s četničkim pokretom, oni su ga izvukli iz kuće i ubili.

Gospodarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Slavni ljudi[uredi - уреди | uredi izvor]

Spomenici i znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Obrazovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

Sport[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Čelinac koji govori o općini u BiH je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.