Istočno Novo Sarajevo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Istočno Novo Sarajevo

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) oko 11,500
Geografija
Koordinate 43°49′12″N 18°21′33″E / 43.82000°N 18.35917°E / 43.82000; 18.35917
Istočno Novo Sarajevo na mapi Bosne i Hercegovine
Istočno Novo Sarajevo
Istočno Novo Sarajevo
Istočno Novo Sarajevo (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 43° 49′ 12" SGŠ, 18° 21′ 33" IGD

Istočno Novo Sarajevo (1992–2004. Srpsko Novo Sarajevo, 2004–05. Lukavica), opština u Bosni i Hercegovini koja administrativno pripada Republici Srpskoj. Jedno kratko vrijeme posle odluke Ustavnog suda BiH koristila je ime Lukavica, a ime tog naselja se u žargonu, posebno u Federaciji BiH koristi i za cijeli grad Istočno Sarajevo ili barem njegov donji dio, u opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Bivše ime je bilo Srpsko Novo Sarajevo, ali je to ime odlukom Ustavnog suda BiH proglašeno neustavnim 22. septembra 2004. te je isti organ donio privremenu odluku da opština Srpsko Novo Sarajevo koristi ime "Lukavica". Zakonom o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske («Službeni glasnik Republike Srpske», broj: 103/05) ime opštine promijenjeno je u Istočno Novo Sarajevo. Opština Istočno Novo Sarajevo sa opštinom Istočna Ilidža dijeli jugoistočni dio Sarajevskog polja koji je Dejtonskim sporazumom pripao Republici Srpskoj, a njena naselja se nalaze i na padinama Trebevića i Jahorine. Opštinu sačinjavaju mjesne zajednice koja su pripadala predratnoj opštini Novo Sarajevo: Lukavica, Pavlovac, Tilava, Toplik, dio mjesnih zajednica Vraca i Gornji Kovačići, (urbana naselja) i naselja na Trebeviću, Tvrdimići, Petrovići, Miljevići, Klek, Kozarevići...

Površina opštine je 36 km², a naseljava je 9.129 stanovnika (2004. godine zvanična procjena Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske). Gustina naseljenosti je 245 stanovnika na km², a prosječna nadmorska visina 500 m.

Područje današnje opštine Istočno Novo Sarajevo prije rata bilo je slabo urbanizovano, što se posle 1995. godine ubrzano mijenja. Novo urbano jezgro opštine čine stambene zgrade izgrađene u bivšim kasarnama JNA i VRS "Slobodan Princip Seljo" i "Slaviša Vajner Čiča", kao i mnogi objekti posvećeni sportu i kulturi, stadion FK Slavija, sportska dvorana "Slavija", pozorište, kulturni centar, srednjoškolski centar, pijaca u Lukavici, tržni centri...

Okosnicu razvoja opštine čine značajni kapaciteti 10 preduzeća koja se nalaze u sastavu "Energoinvesta" ( "RAOP", "Automatika", "TAT", i dr.) zatim kapaciteti UNIS "Lasta", Fabrike specijalnih vozila, kao i veće privatne firme.

U centru Lukavice smješteni su Elektrotehnički, Mašinski i Poljoprivredni fakultet, Muzička akademija, Skupština Grada Istočno Sarajevo, Matična biblioteka, upravne zgrade i proizvodni kapaciteti FAMOSA, Radio Istočno Sarajevo, Osnovna škola "Sveti Sava" (centralna škola u Lukavici i područne škole u Tilavi i Petrovićima), Srednja škola "28.juni", Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" i druge značajne institucije.

Naseljena mesta

[uredi | uredi kod]

Sport

[uredi | uredi kod]

U Istočnom Sarajevu postoji par sportski klubova: Fudbalski Klub "Slavija" , Klub Malog Fudbala "Tango" , Atletski Klub "Slavija" Lukavica i Košarkaški Klub "Slavija" .

Slavni ljudi

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]