Bileća

Izvor: Wikipedia
Bileća

Bileca, rakousko-uherske mestanske domy.jpg

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Bileća
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 7.568
Geografija
Koordinate 42°52′00″N 18°26′00″E / 42.866667°N 18.433333°E / 42.866667; 18.433333
Bileća is located in BiH
Bileća
Bileća
Bileća (BiH)
Ostali podaci


Koordinate: 42° 52′ 00" SGŠ, 18° 25′ 60" IGD

Bileća je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bileća koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 7.568 stanovnika.[1]

Površina općine je 633 km², a na tom prostoru živi oko 15.000 stanovnika od čega na prostoru grada Bileće oko 9.000.

Geografija[uredi - уреди]

Nadmorska visina gradskog područja je 476 m. Na području Bileće se ukrštaju mediteranska i kontinentalno-planinska klima. Reljef je brdovit između kojeg se nalaze kraška polja: Dabarsko, Fatničko, Plansko i Bilećko. Južno od Bileće nalazi se izvor rijeke Trebišnjice. 1966. godine je izgrađena hidroelektrana i stvorena je jedna od najvećih vještačkih akumulacija u svijetu, Bilećko jezero, koje ima dužinu 18 km, a širinu 3-4 km.

Naseljena mjesta[uredi - уреди]

Baljci, Bijela Rudina, Bijeljani, Bileća, Bodenik, Bogdašići, Brestice, Čepelica, Deleuša, Divin, Dlakoše, Dola, Donja Meka Gruda, Donji Davidovići, Đeče, Fatnica, Golobrđe, Gornja Meka Gruda, Gornji Davidovići, Granica, Hodžići, Kačanj, Kalac, Korita, Krivača, Krstače, Kukričje, Kuti, Lađevići, Milavići, Mirilovići, Miruše, Mrežica, Narat, Njeganovići, Oblo Brdo, Orah, Orahovice, Pađeni, Panik, Plana, Podgorje, Podosoje, Preraca, Prijevor, Prisoje, Rioca, Selišta, Simijova, Skrobotno, Šobadine, Todorići, Torić, Trnovica, Vlahinja, Vranjska, Vrbica, Zasada, Zaušje, Zvijerina i Žudojevići.

Istorija[uredi - уреди]

Prvi tragovi civilizacije na području općine Bileća datiraju još iz neolita o čemu svjedoče arheološki lokaliteti, još uvijek nedovoljno istraženi. Prethistorijski tumuli, gradine i gomile kojih prema najnovijim istraživanjima ima preko 1400, jasno ukazuju na kontinuitet i gustoću stanovništva. Prvi pomen Bileće kao naseljenog mjesta nalazimo u dokumentima Dubrovačkog arhiva iz 1286. godine, kada se pominje pod nazivom Bilechia. Također u istim izvorima i pod istim nazivom Bileća se pominje i u XIV vijeku kao važna raskršnica puteva na srednjovjekovnom karavanskom putu. U jednom dokumentu od 8. septembra 1388. godine ističe se da je vojska vojvode Vlatka Vukovića u polju kod Bileće teško porazila osmanlijsku vojsku pod komnadom Šahi-paše što se ujedno smatra i jednim od prvih poraza Osmanlija na Balkanu. U periodu od XIII do XVI vijeka na ovim prostorima historija bilježi i veliki broj stećaka, koji kao monoliti teže i do 5 tona. Bileća je potpala pod osmanlijsku vlast 1466. godine i u vijekovima vladavine Carstva na ovim prostorima teško stradala zbog vječitih buna i otpora. U neposrednoj blizini Bileće nalazi se Vučji Do, gdje se odigrala čuvena Vučidolska bitka 1876. godine u kojoj je učestvovalo 16 bilećkih četa. Odlukom Berlinskog kongresa Bileća je ušla u sastav Austro-Ugarske monarhije i u tom periodu dolazi do privrednog razvitka. Prva osnovna škola u Bileći je otvorena 1880. godine.


Stanovništvo[uredi - уреди]

Nacionalnost 1991.
Srbi 5.619
Muslimani 1.290
Hrvati 39
Jugosloveni 209
ostali 411
Ukupno 7.568

Privreda[uredi - уреди]

Okosnicu privrede Bileće čine tekstilna, metalna i prehrambena industrija. Posljednjih godina posebno je došao do izražaja razvoj privatnih preduzeća i radnji. Sve se više razvija posao berbe i obrade kamena. Bilećko jezero i rijeka Vrijeka (kod naselja Divin) posebno pružaju dobre uslove za razvoj ribolova.

Sport[uredi - уреди]

U Bileći se nalazi Fudbalski klub "Hercegovac", osnovan 1935. godine, kao i istoimeni karate, košarkaški, šahovski, kuglaški, rukometni i odbojkaški klubovi. Košarkaški klub ostvaruje danas veoma solidne rezultate u Premijer ligi BiH.


Slavni ljudi[uredi - уреди]

 • Karl Malden (Mladen Sekulović) - glumac i oskarovac Mladen (Petar) Sekulović
 • Emir Kusturica-režiser
 • Dušan Vukotić - poznati jugoslovenski režiser,scenarista,animator,crtač i karikaturista, oskarovac
 • Safet Isović - poznati pjevač sevdalinke
 • Sanja Dedijer - šahistkinja , druga najljepša šahistkinja na svijetu
 • Srećko Savović - poznati pjevač
 • Svetozar Vujović - poznati bivši fudbaler i funkcioner FK Sarajeva
 • Čedo Kisić - pisac , novinar i veliki prijatelj s Ivom Andrićem
 • Vojislav Gnjato - pisac
 • Nenad Mišanović -košarkaš
 • Milan Milošević -košarkaš
 • Nikola Popara - fudbaler

Reference[uredi - уреди]

 1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze[uredi - уреди]