Čitluk (Bosna i Hercegovina)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Čitluk

Tromeđa-Čitluk02319.JPG

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 43°12′N 17°42′E / 43.2°N 17.7°E / 43.2; 17.7
Čitluk na karti BiH
Čitluk
Čitluk
Čitluk na karti BiH


Koordinate: 43° 12′ 00" SGŠ, 17° 41′ 60" IGD
Čitluk, bh. grad i središte istoimene općine u južnom dijelu Bosne i Hercegovine sa oko 15.000 stanovnika. Jedna je od rijetkih općina u zemlji, koja po broju stanovništva uspijeva zadržati predratno stanje.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Brotnjo se prvi put u dokumentima spominje prije skoro sedam vijekova. Ono je i u srednjem vijeku bilo povezano saobraćajnicama, a i rimske su ceste prolazile njime. Gradić Čitluk razvija se od kraja 1930-ih godina 20. vijeka u administrativno središte Brotnja. Danas je to mjesto sa srednjom i osnovnom školom, privredno, saobraćajno, sportsko, kulturno i ugostiteljsko središte.

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Brotnjo je visoravan smještena na jugu-jugozapadu Bosne i Hercegovine. Pruža se uz granicu općine Mostar na sjeveru i sjeveroistoku pa do granica općina Široki Brijeg i Ljubuški na sjeverozapadu i jugu Brotnja.

Vinova loza i duhan su poljoprivredne kulture s kojima su generacije odrastale i od kojih se živjelo. Danas u Čitluku možete uživati u kapljicama vrhunskog i kvalitetnog vina od autohtonih sorti Žilavke i Blatine, i na taj način osjetiti spoj prirode, tradicije i kvalitete. Mediteranska klima, topla ljeta i blage zime omogućuju život kulturama kao što su loza, šipak, smokva, bajam, naranča i maslina, koji daju poseban topao i pitom izgled kraja i ljudi koji u njemu žive.

Kultura[uredi - уреди | uredi kôd]

Sport[uredi - уреди | uredi kôd]

Tradicija u nogometu,košarki i malom nogometu.

Znamenite ličnosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Mjesta u općini Čitluk[uredi - уреди | uredi kôd]

Smokva

Bijakovići, Biletići Brdo (Biletić Brdo), Biletići, Biletići Polje (Biletić Polje), Blizanci, Blatnica, Brzomelj, Crkvina (Crkvine), Čalići, Čerin , Čitluk Selo, Dobro Selo, Donja Blatnica, Donji Hamzići, Donji Mali Ograđenik, Donji Veliki Ograđenik, Dragićina, Elezovac, Gornja Blatnica, Gornji Veliki Ograđenik, Gornji Mali Ograđenik, Gradnići, Grmine, Hamzići, Kovačica, Krehin Gradac, Krstine, Krućevići, Međugorje, Mostarsko Cerno, Oborine, Paoča, Podadvor, Potpolje, Rudine, Služanj, Stoci, Stupina, Tepčići, Tromeđa i Vionica.

Turizam[uredi - уреди | uredi kôd]

Nekoliko kilometara južno od grada nalazi se Međugorje, mjesto poznato po Svetištu kraljice mira i ukazanju Gospe od Međugorja.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]