Čitluk (Bosna i Hercegovina)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čitluk

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 43°12′N 17°42′E / 43.2°N 17.7°E / 43.2; 17.7
Čitluk na mapi Bosne i Hercegovine
Čitluk
Čitluk
Čitluk (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 43° 12′ 00" SGŠ, 17° 41′ 60" IGD

Čitluk, grad i središte istoimene općine u južnom dijelu Bosne i Hercegovine sa oko 15.000 stanovnika. Jedna je od rijetkih općina u zemlji, koja po broju stanovništva uspijeva zadržati predratno stanje.

Historija

[uredi | uredi kod]

Brotnjo se prvi put u dokumentima spominje prije skoro sedam vijekova. Ono je i u srednjem vijeku bilo povezano saobraćajnicama, a i rimske su ceste prolazile njime. Gradić Čitluk razvija se od kraja 1930-ih godina 20. vijeka u administrativno središte Brotnja. Danas je to mjesto sa srednjom i osnovnom školom, privredno, saobraćajno, sportsko, kulturno i ugostiteljsko središte.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Brotnjo je visoravan smještena na jugu-jugozapadu Bosne i Hercegovine. Pruža se uz granicu općine Mostar na sjeveru i sjeveroistoku pa do granica općina Široki Brijeg i Ljubuški na sjeverozapadu i jugu Brotnja.

Vinova loza i duhan su poljoprivredne kulture s kojima su generacije odrastale i od kojih se živjelo. Danas u Čitluku možete uživati u kapljicama vrhunskog i kvalitetnog vina od autohtonih sorti Žilavke i Blatine, i na taj način osjetiti spoj prirode, tradicije i kvalitete. Mediteranska klima, topla ljeta i blage zime omogućuju život kulturama kao što su loza, šipak, smokva, bajam, naranča i maslina, koji daju poseban topao i pitom izgled kraja i ljudi koji u njemu žive.

Kultura

[uredi | uredi kod]

Sport

[uredi | uredi kod]

Tradicija u nogometu,košarki i malom nogometu.

Znamenite ličnosti

[uredi | uredi kod]

Mjesta u općini Čitluk

[uredi | uredi kod]
Smokva

Bijakovići, Biletići Brdo (Biletić Brdo), Biletići, Biletići Polje (Biletić Polje), Blizanci, Blatnica, Brzomelj, Crkvina (Crkvine), Čalići, Čerin Arhivirano 2006-01-11 na Wayback Machine-u, Čitluk Selo, Dobro Selo, Donja Blatnica, Donji Hamzići, Donji Mali Ograđenik, Donji Veliki Ograđenik, Dragićina, Elezovac, Gornja Blatnica, Gornji Veliki Ograđenik, Gornji Mali Ograđenik, Gradnići, Grmine, Hamzići, Kovačica, Krehin Gradac, Krstine, Krućevići, Međugorje, Mostarsko Cerno, Oborine, Paoča, Podadvor, Potpolje, Rudine, Služanj, Stoci, Stupina, Tepčići, Tromeđa i Vionica.

Turizam

[uredi | uredi kod]

Nekoliko kilometara južno od grada nalazi se Međugorje, mjesto poznato po Svetištu kraljice mira i ukazanju Gospe od Međugorja.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]