Petrovac (Republika Srpska)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Petrovac
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 286
Geografija
Koordinate 44°30′00″N 16°28′00″E / 44.5°N 16.466667°E / 44.5; 16.466667
Petrovac na mapi Bosne i Hercegovine
Petrovac
Petrovac
Petrovac (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 30′ 00" SGŠ, 16° 28′ 00" IGD

Petrovac je opština u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u Bosanskoj krajini, a nastala je od manjeg dijela prijeratne općine Bosanski Petrovac, koji je prema Daytonskog sporazumu pripao Republici Srpskoj. Područje opštine obuhvata naseljena mjesta : Drinić – dio, Bunara – dio, Podsrnetica – dio, Bukovača – dio, Bravski vaganac – dio i Klenovac – dio (Statut opštine Petrovac, član 4). Veći dio prijeratne oštine je pripao Federaciji BiH.

Teritoriju opštine su građani, pretežno srpske nacionalnosti, napustili za vrijeme rata u BiH 14.9. 1995. godine i privremeno se nastanili u Derventi, i oni se posle Dejtonskog sporazuma vraćaju u martu 1996. godine, posledica toga je formiranje opštine u Driniću u martu 1998. godine.

Površina opštine je 136,48 km² odnosno 16 % od predtatne opštine od 853 km². Opština Petrovac je po popisu stanovništva 1981. god. imala 400 stanovnika, po popisu 1991. god. 362 stanovnka. Interni popis stanovništva sa stanjem od 31.12.2004 registrovano je stanovnika sa statusom prebivališta 376 ( a sa statusom boravka ili boravišta 1.250 stanovnika (najviše iz opštine Federacije Bosanski Petrovac), a prema nezvaničnim rezultatima popisa stanovništva provedenog u oktobru 2013 god tu živi 286 stanovnika

Geografija[uredi | uredi kod]

Opština Petrovac-Drinić je smještena na sjevernozapadnom dijelu RS. Obuhvata krajnji, istočni dio Petrovačkog polja i područje planina Klekovača i Srnetica. Brojni izvori i potoci, još od starih vremena na glasu po dobroj pitkoj vodi, izviru na području opštine.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

U opštini Petrovac -Drinić živi uglavnom pravoslavno stanovništvo Srpske nacionalnosti to ukupno 286 stanovnika, i po tome Drinić spada u red općina sa najmanjim brojem stanovnika u BIH a u Entitetu Republika Srpska manje stanovnika imaju samo opštine Istočni Drvar i Istočni Mostar.

Naseljena mjesta[uredi | uredi kod]

Bukovača, Bunara, Drinić, Klenovac, Petrovac, Podsrnetica.

Uprava[uredi | uredi kod]

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje opštine Petrovac (RS) je od davnina naseljeno. Na ovom području postoje arheološka nalazišta ali nažalost nisu istraživana. Dejtonskom podjelom opštini Drinić pripao je i jedan mali dio sela Bukovače. U tom dijelu skoro u samom graničnom pojasu, nalazi se brdo pod imenom Stražbenica. Ovo brdo je uz samu saobraćajnicu koja spaja Bosanski Petrovac i sjedište opštine Drinić i dominira cijelom dionicom puta. Sa njegovog vrha se lako mogao nazirati i čuvati put. Pored puta je drevni rimski miljokaz. Na vrhu i sada postoje ostaci "gradine" koja je imala fortifikacijski vojni značaj. U prilog toj trvrdnji idu i vidljivi obrisi puta koji je nekada davno vodio do na vrh ovoga brda.

Sve ove pretpostavke i sumnje navele su Batu Kačara, stanovnika sela Bukovača i arheologa amatera da otpočne sa početnim istraživanjima i probnim sondiranjem vrha ovoga brda. A početni rezultati su bili i više nego impozantni. Našao je jedan srebrni i nekoliko bakarnih rimskih novčića, kompletan bronzani nakit za ukrašavanje ženske kose, nekoliko bronzanih prstenova i narukvica, kopči za toge - fibule, kao i bezbroj keramičkih dijelova razbijenog posuđa. Većina ove dragocijenosti nestale su u požaru posljednjeg rata. Ali, ipak nešto je ostalo. Spletom sretnih okolnosti dio ovoga blaga se zadesio u Banjaluci i on je sačuvan.

U srednjem vijeku ovo je područje bilo u sastavu hrvatske i ugarske države, kao dio župe Pset, sve do pada pod Tursku. [1]. Godine 1878 područje je ušlo je u Austro - Ugarsku monarhiju, i konačno 1918 u Kraljevinu Jugoslaviju.

Za vrijeme 1. svjetskog rata muški stanovnici su bili regrutovani u austrijsko - ugarsku vojsku i borili se na frontovima Srbije i Rusije. Mnogi su promijenili stranu i rat dočekali u srpskoj vojsci. Za nagradu su dobili zemlju na Kosovu i Metohiji pa je to tada bila prva kolonizacija stanovništva petrovačkog područja u Srbiju.

U Drugom svjetskom ratu stanovništvo je bilo oprijedeljeno za partizanski pokret. Radila je u Driniću partizanska štamparija, u Jasikovcu je bila partizanska bolnica. Početak oslobođenja donio je još jednu seobu u Srbiju. [2]

Iako je na početku rada, i početkom 20 - og. vijeka Oštrelj bio centar Šipadovih željeznica, istinska željeznička raskrsnica bila je Srnetica, za koju su stanovnici petrovačkog kraja uvijek bili usko vezani.

Privreda[uredi | uredi kod]

Privredna djelatnost je svedena na šumsko privredno društvo Šume RS, podružnica Drinić i nekoliko manjih pilana. Turizam je privredna grana koja je u Driniću tek počinje sa razvojem. Potencijali su veoma veliki a pored izgrađenog Lovačkog doma i infrastrukture koja prati ovakve objekte u planu je izgradnja motela sa većim smještajnim kapacitetima. U području Kozila se održava i kulturno turistička manifestatcija pod nazivom "Štraparijada" gdje se takmiče konjske zaprege u povlačenju trupca.

Slavni ljudi[uredi | uredi kod]

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kod]

U Driniću je spomenik borcima antifašistima iz Drugog svjetskog rata, zanimljivog izgleda i interesantne umjetničke ideje iz sedamdesetih godina prošloga vijeka. Odmah pored ovog impozantnog zdanja nalazi se i spomen ploča žrtvama fašističkog terora ovoga kraja. Tu je i spomen kuća poginulim iz rata 1992 - 1995.

Nedavno je izgrađena i crkva Svete Trojice u Driniću koja se izvanredno uklapa u postojeći ambijent.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

U mjestu je Osnovna škola.


Kultura[uredi | uredi kod]

Sport[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Županija Pset (Pesenta) i pleme Kolunić -Klaić, 1928, 1-12
  2. PETROVAC U NOB - Opštinski SUBNOR, 1974

Vanjske veze[uredi | uredi kod]