Ljubinje

Izvor: Wikipedia
Ljubinje
Coats of arms of None.svg
Црква Рођења Господа Исуса Христа у Љубињу.jpg
Ljubinje municipality.svg
Entitet
Bosne i Hercegovine
Republika Srpska
Sjedište Ljubinje
Načelnik {{{načelnik}}}
Površina 324 km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

10,000
34,3/km²
Nadmorska visina m
Poštanski kod
Pozivni broj
Zvanični sajt

Ljubinje je grad i općina na istoku Bosne i Hercegovine. Nalazi se u Istočnoj Hercegovini, na pola puta između Trebinja i Mostara. Administrativno pripada Republici Srpskoj.

Zemljopis[uredi - уреди]

Stanovništvo[uredi - уреди]

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Ljubinje imala je 4.162 stanovnika, raspoređenih u 21 naselju.

Nacionalni sastav:

Nacionalni sastav 1971. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 4.837

Naseljena mjesta su:

Bančići, Dubočica, Gleđevci, Grablje, Gradac, Ivica, Kapavica, Krajpolje, Krtinje, Kruševica, Ljubinje, Mišljen, Obzir, Pocrnje, Pustipusi, Rankovci, Ubosko, Vlahovići, Vođeni, Žabica i Žrvanj.

Uprava[uredi - уреди]

Historija[uredi - уреди]

Prvi put se spominje u 14. vijeku. Na početku turske vladavine na ovim podrucjima Ljubinje je bilo centar za istočnu Hercegovinu čije su ingirencije dosezale na istoku do granice sa Crnom Gorom i na zapadu do Mostara, obuhvatajući i Mostar.

Privreda[uredi - уреди]

Stanovništvo se u poslednjih petnestak godina bavi uglavnom poljoprivredom. Glavna poljoprivredna kultura, duhan, u posljednje vrijeme doživljava najteže trenutke od njegovog dolaska na ove terene. Uzroci takvog stanja nalaze se u neorganizovanoj proizvodnji i otkupu od strane države tako da su poljoprivredni proizvođači prepušteni na milost i nemilost haosu tržišta i privatnim otkupljivačima. Stočarstvo kao grana poljoprivrede koja je nekada bila veoma razvijena u Ljubinjskom kraju palo je na nizak nivo zbog neplanskog klanja stoke u poslijeratnom periodu tako da je stočni fond desetkovan. Nekada poznati voćarski kraj trenutno ima nekoliko manjih plantaža višnje u fazi podizanja. Pravci razvoja poljorivrede trebali bi se kretati u podizanju voćarstva (jabuka, šljiva, visnja), vinogradarstva i obnova stocarske proizvodnje.

Slavni ljudi[uredi - уреди]

  • Đorđe Đurić , poznati odbojkaš bivši reprezentativac Jugoslavije
  • Petar Pucelj , poznati jugoslovenski atletičar
  • Admir Vladavić , poznati fudbaler

Spomenici i znamenitosti[uredi - уреди]

Obrazovanje[uredi - уреди]

Kultura[uredi - уреди]

Sport[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Ljubinje koji govori o općini u BiH je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Cetagory:Gradovi u BiH