Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2016.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2016. godinu, od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2016. godine. Sustav izbora ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, tako da su se birala tri članka svaki mjesec. Izabrano je ukupno 36 članaka.

Pregled

1. siječnja/januara - 10. siječnja/januara

Drosera tokaiensis
Drosera tokaiensis

Rosulja (Drosera), rod mesoždernih biljaka s najmanje 152 vrste iz porodice rosulja (Droseraceae), pretežito u izvantropskim područjima sjev. i juž. hemisfere, od nizina do planinskih područja. Karakteristične su po tome što primamljuju, love i proždiru kukce uz pomoć biljnih lijepaka koji pokrivaju površine njihovih listova. Kukce koriste kao nadomjestak u prehrani zbog siromašnih ili oskudnih minerala u tlu na kojem rastu. Razne vrste, koje se razlikuju po veličini i obliku, mogu se naći na svakom kontinentu, izuzev Antarktika, i koncentrisane su uglavnom na južnoj hemisferi. Smatra se da se rosulja prvi put pojavila u Australiji te da su australske vrste prvo proširile po Južnoj Americi, a potom na Afriku. Rosulja je višegodišnja, rijetko kada jednogodišnja, zeljasta biljka, koja u pojedinim iznimnim slučajevima može doseći starost i do 50 godina, tvoreći pritom uspravne rozete visine od 1 do 100 centimetara, ovisno o vrsti. Vrste penjačice mogu izrasti u puno duže stabljike, i do tri metara. Voli topliju i vlažnu klimu, ali se može naći i u umjerenijim krajevima Europe i Sjeverne Amerike. S obzirom na nadmorsku visinu, može se naći, ovisno o vrsti, u područjima od razine mora do 3500 metara. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Psycho-Pass · Srednji vijek · Pelazgi

11. siječnja/januara - 20. siječnja/januara

Albert Einstein
Albert Einstein, 1947.

Albert Einstein (1879–1955), teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u povijesti svijeta. Albert Einstein formulirao je specijalnu i opću teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti, posebno po ekvivalenciji mase i energije E = mc2, Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. u annus mirabilis ili godini čuda) kao i za doprinos razvoju teorijske fizike. Predmet njegovih istraživanja bile su kapilarne sile, posebna teorija relativnosti (kojom je ujedinio zakone mehanike i elektromagnetizma), opća teorija relativnosti, kozmologija, statistička mehanika, Brownovo gibanje, kritična opalescencija, vjerojatnost elektronskih prijelaza u atomu, problemi probabilističke interpretacije kvantne teorije, termodinamika svjetlosti pri maloj gustoći zračenja, fotoelektrični efekt, fotoluminiscencija, fotoionizacija, Voltin efekt, stimulirana emisija zračenja, ujedinjene teorije polja, unifikacija bazičnih fizikalnih koncepata preko njihove geometrizacije itd. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Rosulja · Psycho-Pass · Srednji vijek

21. siječnja/januara - 31. siječnja/januara

Naslovnica Kodeksa proizvodnje filmova
Naslovnica Kodeksa

Kodeks proizvodnje filmova (Haysov kodeks), pravilnik o sadržaju igranih i drugih filmova nastalih u produkciji vodećih hollywoodskih studija udruženih u strukovnu organizaciju Filmski producenti i distributeri Amerike (MDPAA, sada MPAA), primjenjivan od 1934. do 1968., a danas poznat kao jedan od najrigoroznijih, ali i najuticajnijih sistema cenzure u historiji filma. Kodeks je MDPAA donijela 1930., pod vodstvom njenog prvog predsjednika Willa B. Haysa, pa se zbog toga također zove i »Haysov kodeks«. Njegova primjena je, međutim, otpočela tek 1934. kada je MDPAA osnovala poseban ured za nadzor sadržaja na čelu sa katoličkim aktivistom Josephom Breenom, koji je tamo, s određenim prekidima, ostao sljedećih dvadeset godina. Breen se tokom svog mandata, koji je uglavnom koincidirao s periodom tzv. klasičnog Hollywooda brinuo da u filmovima ne bude ni traga »problematičnih« sadržaja vezanih uz seks, nasilje, ali i političke i društvene kontroverze, odnosno da se promoviraju isključivo konzervativne i tradicionalne društvene vrijednosti. Standardi Kodeksa su počeli labaviti tek sa Breenovim odlaskom 1954., a dodatni poticaj su dali pojava konkurentskog medija televizije, uvoz stranih i Kodeksom »neopterećenih« filmova na američko tržište, sve veća nezavisnost američkih producenata, nestanak vertikalne integracije hollywoodskih studija, a od 1960-ih sve veća oslonjenost Hollywooda na mlađu publiku, koja je počela radikalno odbacivati vrijednosti ranijih generacija. Pokušaji da se Kodeks prilagođava novim okolnostima nisu uspjeli, pa je 1968. odbačen i zamijenjen MPAA-ovim sistemom filmskih rejtinga koji je, uz određene izmjene, i danas na snazi. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Albert Einstein · Rosulja · Psycho-Pass

1. veljače/februara - 10. veljače/februara

Naslovnica Kodeksa proizvodnje filmova
Poster filma

The Royal Tenenbaums (u hrvatskim kinima distribuiran pod nazivom Obitelj čudaka) američka je filmska dramakomedija iz 2001. koju je režirao Wes Anderson prema vlastitom scenariju, kojeg je napisao zajedno sa Owenom Wilsonom, a kojemu je to treći dugometražni film. Radnja se odvija oko umirovljenog odvjetnika Royala Tenebauma (Gene Hackman) koji odglumi da je bolestan kako bi se vratio natrag u svoju obitelj od koje se udaljio. Uz Hackmana, ostale uloge tumače Anjelica Huston, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Luke Wilson, Owen Wilson, Danny Glover i Bill Murray.

Hackman se dugo nećkao prihvatiti ulogu Royala, te je Anderson razmišljao i o drugim kandidatima, sve dok glumac nije naposljetku pristao. The Royal Tenenbaums je sniman uglavnom u okolici New Yorka, od 26. veljače do svibnja 2001. Anderson je davao puno pozornosti detaljima vezanim uz rekvizite, scenografiju i kostime–odjeću iz djetinjstva troje djece Tenenbaum nosi gotovo tijekom cijeloga filma i dok su odrasli, uz manje preinake–kako bi dočarao emotivna i psihološka stanja likova, te je u tu svrhu angažirao brata, Erica Chasea, da napravi skice, kao i stanovita poduzeća da skroje nepostojeći dizajn odjeće. Film je dobio uglavnom pohvale kritičara te je nominiran za nekoliko nagrada: bio je to jedan od posljednjih nastupa Genea Hackmana, jedan od ostvarenja koja su potvrdila režiserov stil, ugled i filmski ukus, posljednja scenaristička suradnja režisera sa Owenom Wilsonom te je bio najkomercijalniji Andersonov film u američkim kinima sve dok ga nije 2014. svrgnuo The Grand Budapest Hotel. (Čitav članak...)


11. veljače/februara - 20. veljače/februara

Lansirni koridor

Svemirski centar Imam Homeini (perz. پایگاه فضایی امام خمینی) je primarna iranska svemirska luka, smještena 50-ak km jugoistočno od grada Semnana na sjeveru zemlje. Prvotno poznat kao Semnanski raketodrom, od sredine 1980-ih služio je kao raketni poligon Iranskim oružanim snagama, dok je astronautičku dimenziju dobio kasnih 2000-ih godina kada su izgrađena prva svemirska postrojenja. Ranih 2010-ih uslijedila je masovna nadogradnja novim objektima kojima je početak operativne upotrebe skupno predviđen za 2016. godinu. Kompleksom upravlja Iranska svemirska agencija (ISA), a sastoji se od deset glavnih infrastrukturnih jedinica uključujući proizvodne pogone, istraživačke centre i dvije lansirne platforme s kojih su izvedena sva dosadašnja iranska lansiranja u orbitu. Obuhvaćajući površinu od oko 100 km², svemirski centar Imam Homeini predstavlja jedan od deset najvećih kozmodroma u svijetu.

Svemirski centar službeno je imenovan u junu 2012. po Ruholahu Homeiniju, revolucionaru i prvom vrhovnom vođi Islamske Republike Iran. Ranije, u doba vojnog korištenja i prije proširenja svemirskih instalacija, kompleks je bio poznat kao Semnanski raketodrom ili Lansirni centar Semnan. Upotreba tih starih naziva danas može biti zbunjujuća jer dolazi do miješanja s drugim novoizgrađenim svemirskim centrom kod Šahruda ili Avijacijsko-raketnom bazom Semnan, također smještenima u Semnanskoj pokrajini. Daljnja konfuzija oko imena i lokacije dolazi zbog opetovanih najava iranskih dužnosnika o izgradnji nove svemirske luke u Sistansko-balučistanskoj pokrajini, zbog čega brojni analitičari SC Imam Homeini pogrešno lociraju na jugoistok zemlje odnosno kod Čabahara. Nije poznato jesu li ove najave bile ciljana distrakcija stranih promatrača, na sličan način kao što su Sovjeti učinili s imenovanjem Bajkonura. (Čitav članak...)


21. veljače/februara - 29. veljače/februara

Krug grobnica A u Mikeni, poznoheladski period, 16. vek pne.
Krug grobnica A u Mikeni

Heladski period moderni je naziv za kulturu kopnene Grčke koja se razvijala tokom bronzanog doba. Taj se termin često upotrebljava u arheologiji i istoriji umetnosti, a uveden je da bi nadopunio dva paralelna termina ― kikladski period, koji otprilike odgovara istom vremenskom razdoblju u razvoju egejskih oblasti u bronzano doba, i minojski period, koji se odnosni na kritsku civilizaciju bronzanog doba.

Ova periodizacija primenjuje se prvenstveno na keramiku i predstavlja relativni sistem datiranja. Keramika nađena na bilo kojem lokalitetu obično se može okarakterisati kao "rana", "srednja" ili "pozna", na temelju stila i tehnike izrade. Zatim se čitav vremenski period, za koji se smatra da je taj lokalitet obuhvatao, proporcionalno razdeljuje na ove periode. Pokazuje se da širom Grčke postoji poklapanje za "rani" period itd. Takođe, neka "apsolutna datiranja" ili datiranja do kojih se došlo upotrebom drugačijih, nekomparativnih metoda mogu se koristiti za datiranje ovih perioda i njima se daje prednost gde god su dostupna. Međutum, struktura datiranja u odnosu na keramiku razvijena je pre doba radiokarbonskog datiranja, kada je većina materijala i iskopana. Obično se može dobiti samo relativno datiranje, na kome se temelji karakterizacija grčke preistorije. Predmeti se obično datiraju na osnovu keramike koja je na određenom lokalitetu pronađena u povezanom kontekstu. I drugi artefakti mogu se razvrstati kao rani, srednji ili pozni, ali se za marker uzima keramika. (Čitav članak...)


1. ožujka/marta - 10. ožujka/marta

Prva manga
Prva manga

InuYasha (japanski 戦国御伽草子 犬夜叉, Sengoku Otogizōshi InuYasha) japanska je manga serija fantastike koju je napisala i ilustrirala Rumiko Takahashi. Prvi put je objavljena u časopisu Weekly Shonen Sunday 1996., a završena je 2008. Radnja se odvija oko polu demona, InuYashe, i tinejdžerice iz modernog Tokija, Kagome Higurashi, koja sazna da skokom u bunar u obiteljskom hramu može putovati u razdoblje Sengoku (15.-16. stoljeće) te ga tamo sretne i upozna. Kada čudovište iz tog razdoblja pokuša uzeti čarobni dragulj Četiri duše, utjelovljen u njoj, Kagome slučajno razbije dragulj na nekoliko dijelova koji se rasprše po Japanu. InuYasha i Kagome krenu putovati kako bi ih sve vratili prije nego oni završe u rukama demona Naraku. Tijekom tog procesa, InuYasha i Kagome steknu saveznike: Shippo, Miroku i Sango. Iako ima i humorističnih trenutaka karakterističnih za autoricu, InuYasha se više bavi mračnijim i dramatičnijim temama.

Mangu je u Sjevernoj Americi objavio Viz Media a adaptirana je u dvodijelnu istoimenu anime seriju: prvi dio te TV serije emitiran je od 2000. do 2004. te je obuhvatio 167 epizoda - od kojih je Masashi Ikeda režirao prve 44 epizode, a Yasunao Aoki preostale. Drugi dio anime serije, InuYasha: The Final Act, emitiran je pet godina nakon prve serije, 2009., te je pokrio ostatak mange koja je završena tek nakon kraja prve anime serije. (Čitav članak...)


11. ožujka/marta - 20. ožujka/marta

Prva manga
Rimski mozaik

Žene u antičkom Rimu, koje su bile rođene slobodne, smatrane su građankama (cives), ali nisu mogle glasati i obavljati političke funkcije. Zbog njihove ograničene uloge u javnom životu rimski historičari žene spominju ređe nego muškarce. Međutim, premda rimske žene nisu imale neposrednu političku moć, one koje su poticale iz bogatih ili moćnih porodica mogle su vršiti uticaj putem privatnih pregovora. Među Rimljankama koje su nesumnjivo ostavile traga u historiji nalaze se polulegendarne Lukrecija i Klaudija Kvinta, čiji su doživljaji poprimili mitski značaj; snažne žene iz doba republike kakve su bile Kornelija, majka braće Grakha, i Fulvija, koja je zapovedala vojskom i izdavala novac sa svojim likom; žene iz julijevsko-klaudijevske dinastije, pre svih Livija, koja je doprinela osnivanju carskih običaja (mores); te carica Helena, koja je značajno doprinela širenju hrišćanstva.

Kao i u slučaju muškaraca, žene koje pripadaju eliti i njihova politički važna dela nadmašuju u historijskom pamćenju one nižeg društvenog statusa. Na natpisima i epitafima iz svih delova Rimskog carstva nalaze se imena mnogih žena, ali retko kad pružaju neke dodatne informacije o njima. (Čitav članak...)


21. ožujka/marta - 31. ožujka/marta

Prva manga
Portret benda

Talk Talk je bio britanski bend aktivan od 1981. do 1991. godine. U prvoj polovici karijere, Talk Talk je bio dio britanskog novovalnog pokreta. U tom su periodu imali seriju hit singlova među koje spadaju "Today", "Talk Talk", "It's My Life", "Such a Shame" i "Dum Dum Girl". Nevoljki da se prilagode komercijalnim zahtjevima i pritisku pop industrije, Talk Talk se sredinom 80-ih godina okrenuo eksperimentalnim žanrovima. Par singlova, "Life's What You Make It" i "Living in Another World", ostvaruje uspjeh u Europi i Sjedinjenim Država, no s pohvalama kritike stiže pad njihove komercijalne popularnosti.

Bend se raspao 1991. godine. Pjevač Mark Hollis je izdao jedan solo album prije nego se potpuno povukao iz muzičke industrije. Osnivači Paul Webb i Lee Harris su kasnije svirali zajedno u nekolicini bendova, dok je de facto četvrti član Tim Friese-Greene ostao u industriji kao producent. Njihova dva posljednja albuma, Spirit of Eden i Laughing Stock, ostaju i danas iznimno utjecajni među eksperimentalnim i alternativnim rock izvođačima. (Čitav članak...)


1. travnja/aprila - 10. travnja/aprila

Prikaz virusa
Prikaz virusa

Žuta groznica je akutna bolest koju prouzrokuje virus žute groznice (YFV, iz roda Flavivirus). U većini slučajeva, simptomi su vrućica, drhtanje, gubitak aptetita, mučnina, bolest mišića, osobito leđnih, te glavobolje. Simptomi se uglavnom poboljšaju nakon pet dana. Kod nekih pacijenata, dan nakon što im je bolje, vrućica se vrati, pojavi se bol u želucu te započinje opasno oštećenje jetre koja se manifestira žuticom. Ako se to dogodi, povećava se i rizik krvarenja i zatajenja bubrega.

Bolest izaziva virus žute groznice koga prenose komarci, uglavnom vrste Aedes aegypti. Izaziva bolest jedino među ljudima, primatima i nekim vrstama komaraca. Ovi komarci ne mogu da se hrane i razvijaju na temperaturi nižoj od 23 °C i zbog toga je žuta groznica bolest tropskih predela. Međutim, u uslovima avionskog saobraćaja njihovo prenošenje je preko leta moguće i krajeve sa umerenom klimom, te su tako povremeno zabilježeni i slučajevi u Evropi. Virus je RNA virus roda Flavivirus. Ova bolest se katkad teško razlikuje od drugih bolesti, osobito u ranijoj fazi. Da bi se potvrdilo, potrebno je testiranje krvi polimeraznom lančanom reakcijom. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Talk Talk · Žene u antičkom Rimu · InuYasha

11. travnja/aprila - 20. travnja/aprila

Les Très Riches Heures du duc de Berry
Umjetnički prikaz života
u kasnom srednjem vijeku

Kasni srednji vijek ili kasni srednjovjekovni period je period evropske historije koji obično obuhvata 14. i 15. vijek (c. 1301–1500). Kasni srednji vijek uslijedio je nakon razvijenog srednjeg vijeka i prethodio je ranom modernom dobu (i, u većem dijelu Evrope, renesansi).

Oko 1300. godine, vijekovi blagostanja i rasta u Evropi privedeni su svom kraju. Niz gladi i pošasti, uključujući veliku glad 1315–1317 i crnu smrt, smanjile su populaciju na oko polovicu one prije tih nesreća. Zajedno sa padom u brojnosti populacije došli su i društveni nemiri i endemsko ratovanje. Francuska i Engleska prošle su kroz ozbiljne seljačke bune, kao što su žakerija i seljački ustanak u Engleskoj, kao i preko vijek naizmjeničnih sukoba u sklopu Stogodišnjeg rata. Nadovezujući se na mnoge probleme tog perioda, Katolička Crkva je bila slomljena Zapadnim raskolom. Ti se događaji svi zajedno nekada nazivaju krizom kasnog srednjeg vijeka.

Unatoč tim krizama 14. vijek je također bio vrijeme velikog napretka u umjetnosti i nauci. Nakon obnovljenog interesovanja za grčke i rimske tekstove koje se ukorijenilo u razvijenom srednjem vijeku, započela je talijanska renesansa. (Čitav članak...)


21. travnja/aprila - 30. travnja/aprila

Komet
Pad kometa

Komet Shoemaker–Levy 9 (formalno kategoriziran kao D/1993 F2) je bio komet koji se raspao i pao na Jupiter u srpnju 1994., što je bilo prvo izravno promatranje izvanzemaljskog sudara objekata sunčeva sustava. Taj astronomski događaj je bio medijski praćen a astronomi su ga promatrali diljem svijeta. Sudar je ponudio nove informacije o Jupiteru i naznačilo njegovu važnost u smanjivanju svemirskog otpada.

Komet su otkrili astronomi Carolyn i Eugene M. Shoemaker te David Levy. Shoemaker–Levy 9, u to vrijeme u orbiti oko Jupitera, je otkriven 24. ožujka 1993., na fotografiji zvjezdarnice Palomar u Kaliforniji. Bio je to prvi uočen komet koji je bio u orbiti planete, te ga je Jupiter vjerojatno ulovio u svoju putanju prije 20-30 godina.

Prema predviđanjima, komet se raspao u nekoliko djelića (najvećeg promjera od 2 km) prilikom sve većeg približavanja Jupiteru, te je pao na južnu hemisferu planete između 16. i 22. srpnja 1994., brzinom od 60 km/s, ili 216.000 km/h. Udar je ostavio "ožiljak" na Jupiteru u obliku velike crvene pjege koja je bila vidljiva mjesecima. (Čitav članak...)


1. svibnja/maja - 10. svibnja/maja

Komet
Stradun tokom opsade

Opsada Dubrovnika odvijala se od strane Jugoslavenske narodne armije (JNA) i prpadnika Teritorijalne odbrane (TO) iz Crne Gore i Trebinja tijekom Rata u Hrvatskoj 1991. JNA je započela ofenzivu 1. 10. 1991. te je do kraja oktobra zauzela gotovo sav teritorij dubrovačkog zaleđa između poluotoka Pelješca i Prevlake duž Jadranske obale–izuzev samog Dubrovnika. Napadi i bombardiranje Dubrovnika od JNA, pa čak i na Stari grad koji je bio svjetska baština pod zaštitom UNESCO-a, su kulminirali 6. 12. 1991. Bombardiranje je izazvalo zgražanje i osuđivanje međunarodne zajednice te postala katastrofa odnosa sa javnošću za SR Srbiju i SR Crnu Goru, te doprinjelo njihovoj diplomatskoj i ekonomskoj izolaciji kao i međunarodnom priznanju neovisne Hrvatske. Nakon potpisivanja primirja u januaru 1992., JNA je prestala sa napadima, ali je ostala u okolici, dok je pljačkanje nastavljeno. Maja 1992., JNA se povukla sa Dubrovnika u susjednu Bosnu i Hercegovinu, čija je granica u nekim dijelovima bila tek jedan kilometar udaljena od obale, te predala cjeloukpnu opremu Vojsci Republike Srpske (VRS). Tijekom tog razdoblja, Hrvatska vojska (HV) je napala sa zapada i odgurnula JNA/VRS sa teritorija zapadno od Dubrovnika, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, te se do kraja maja spojila sa vodom HV-a koji je branio sam grad. Borbe između HV-a i JNA istočno od Dubrovnika su s vremenom jenjavale, te na kraju prestale. (Čitav članak...)


11. svibnja/maja - 20. svibnja/maja

Komet
Odljev lubanje

Homo floresiensis ("čovjek sa Floresa"; poznat i pod nadimcima "hobit" i "Flo") izumrla je vrsta roda Homo. Prvi pronađeni ostaci, koji su pripadali jedinci visine od oko 1,1 m, otkriveni su 2003. godine na ostrvu Flores u Indoneziji. Pronađeni su skeleti devet jedinki, uključujući i jednu potpunu lubanju. Ti ostaci postali su predmet intenzivnog istraživanja u svrhu saznanja da li predstavljaju vrstu zasebnu od današnjih ljudi. Taj hominin bio je poseban zbog svog malenog tijela i mozga i relativno nedavnog izumiranja, moguće prije samo 12 000 godina. Uz njihove ostatke pronađeni su kameni alati iz arheoloških horizonata u rasponu od prije 94 000 do 13 000 godina. Neki smatraju da je historijski H. floresiensis možda vezan za mitove o Ebu gogou, koji su česti na ostrvu Flores.

Otkrivači (arheolog Mike Morwood i kolege) su predložili da veliki broj osobina, i primitivnih i naprednih, identificira te jedinke kao pripadnike nove vrste, H. floresiensis, unutar taksonomskog tribusa Hominini, koji uključuje sve vrste koje su u bližem srodstvu sa ljudima nego čimpanzama. Otkrivači su također predložili da je H. floresiensis na Floresu živio u isto vrijeme kao i ljudi. (Čitav članak...)


21. svibnja/maja - 31. svibnja/maja

Srednjovjekovna umjetnost, razdoblje u zapadnoj umjetnosti između antike i novog vijeka. Pokriva široko prostorno područje i vremenski period, više od hiljadu godina umjetnosti Evrope, a u nekim razdobljima i Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Obuhvaća glavne umjetničke pravce i periode onog doba, nacionalnu i regionalnu umjetnost, obnove prošlih umjetničkih karakteristika, umjetničke vještine i same umjetnike.

Historičari umjetnosti pokušali su klasificirati srednjovjekovnu umjetnost u osnovne periode i stilove, često s nemalim poteškoćama. Općeprihvaćena shema obuhvaća kasno razdoblje ranokršćanske umjetnosti, barbarsku umjetnost, bizantsku umjetnost, otočnu umjetnost, predromaniku, romaniku i gotiku, kao i mnoge periode unutar tih središnjih stilova. Osim toga, svaka je regija, uglavnom tokom perioda formiranja nacije ili kulture, imala svoj posebni umjetnički stil, kao na primjer anglosaksonska umjetnost ili vikinška umjetnost.

Srednjovjekovna umjetnost izražena je kroz mnoge medije, u najvećem su broju sačuvani kipovi, iluminirani rukopisi, vitraji, predmeti od metala i mozaici. (Čitav članak...)


1. lipnja/juna - 10. lipnja/juna

Mars
Skica Marsa iz 1914.

Zabilježena historija opservacije Marsa seže sve od razdoblja drevnih egipatskih astronoma u 2. milenijuma pne. Kineski astronomi prvi put su ostavili zabilježene dokumente o kretanju Marsa prije osnivanja Dinastije Zhou (1045. pne). Detaljna promatranja pozicija Marsa napravili su babilonski astronomi koji su razvili aritmetičke tehnike za predviđanje budućih položaja planeta. Drevni grčki filozofi i astronomi su razvili geocentrični sistem da bi objasnili kretanje planeta. Indijski astronomi su procijenili veličinu Marsa kao i njegovu udaljenost od Zemlje. U 16. vijeku, Nikola Kopernik je predložio heliocentrični sustav za sunčev sustav u kojem se planeti kreću oko Sunca. Ovo je revidirao Johannes Kepler, koji je naveo eliptičnu putanju Marsa koji preciznije odgovara promatranim podacima.

Prvo teleskopsko promatranje Mars učinio je Galileo Galilei 1610. U tom vijeku, astronomi su otkrili klasična albedo obilježja planeta, uključujući tamnu pjegu Syrtis Major Planum kao i polarne regije. Utvrdili su i nagib osi i period rotacije. Ova promatranja su učinjena uglavnom tijekom kada se planet nalazio u opoziciji prema Suncu, kada je Mars najbliže Zemlji. (Čitav članak...)


11. lipnja/juna - 20. lipnja/juna

Mars
Izbjeglice u Mađarskoj

Godina 2015 bila je redovna godina koja počinje u četvrtak po gregorijanskom kalendaru (link pokazuje kalendar). Ostala je obilježena po rekordnom broju registriranih izbjeglica i raseljenih diljem svijeta, koje je doseglo brojku od 60 milijuna osoba, većinom iz država zahvaćenih ratovima (Sirija, Ukrajina, Nigerija, Irak, Pakistan, Afganistan, Jemen, Eritreja). Značajan broj sirijskih izbjeglica krenuo je u Europu preko Balkana, što je izazvalo europsku migrantsku krizu: kao posljedica iste, po prvi put su u EU ponovno uvedene granične kontrole, dok su vlade Slovenije i Mađarske čak i podigle stotine kilometara bodljikave ili žilet žice, koje su pak dovele do značajnog broja ranjavanja i smrti životinja. Migranti su isto tako doveli do porasta islamofobije i konzervativnih struja, što je dovelo do toga da su čak i stranke krajnje desnice zabilježile povećane rezultate na izborima u Francuskoj krajem godine. Godinu su obilježili i razni teroristički napadi–osobito se ističu dva u Francuskoj: napad na redakciju lista Charlie Hebdo u januaru i napad u Parizu novembra, ali i napadi u Tunisu, Libanonu i Nigeriji–inspirirani širenjem nepriznate "Islamske države Iraka i Levanta" (ISIL); a donekle i napadi na istoku Ukrajine, inspirirani širenjem nepriznate "Novorusije". Rat u Siriji ušao je u četvrtu godinu, dok je rat u istočnoj Ukrajini ušao u fazu "zamrznutog sukoba". U borbu protiv ISIL-a uključila se i Francuska, Velika Britanija i Ruska Federacija, iako je ova koalicija ostala nesložna zbog toga što je Turska oborila ruski vojni zrakoplov koji je navodno kršio njen zračni prostor. (Čitav članak...)


21. lipnja/juna - 30. lipnja/juna

Mars
Mapa ljudskih migracija

U paleoanthropologiji, nova hipoteza o jedinstvenom porijeklu (RSOH po engleskoj skraćenici za Recent single-origin hypothesis ili Model egzodusa iz Afrike, odnosno Hipoteza o zamjeni) je jedan od mogućih odgovora na pitanje o porijeklu anatomski suvremenih ljudskih bića, Homo sapiensa. Prema ovoj hipotezi, stvorenja koja anatomski odgovaraju suvremenim ljudima su evoluirala u Africi prije 200 000 do 100 000 godina, s time da su članovi jedne grupacije napustili Afriku prije otprilike 80 000 godina. Ti su se emigranti raširili po ostatku svijeta, zamijenivši ostale Homo vrste (a ne miješajući se s njima), kao što su neandertalci i javanski čovjek. Koncept je bio spekulativan do 80-ih, kada je potkrijepljen istraživanjem današnje mitohondrijske DNK, zajedno sa dokazima koji se zasnivaju na fizičkoj antropologiji arhajskih primjeraka.

Alternativa toj teoriji, multiregionalna hipoteza, uključujući teoriju o hibridnom porijeklu, je uglavnom napuštena nakon što se od 1990-ih počeli prikupljati arheogenetski podaci. (Čitav članak...)


1. srpnja/jula - 10. srpnja/jula

Mars
Poster filma

Avanture Male Chihiro (Spirited Away; 千と千尋の神隠し (Sen to Chihiro no Kamikakushi)? "Produhovljenje Sen i Chihiro") japanski je animirani film fantastike iz 2001. koji je napisao i režirao Hayao Miyazaki a producirao studio Ghibli. Glasovne uloge tumače Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Takeshi Naito, Yasuko Sawaguchi, Tsunehiko Kamijō, Takehiko Ono i Bunta Sugawara, dok se radnja odvija oko 10-godišnje djevojčice Chihiro Ogino (Hiiragi) koja upadne u svijet duhova kada se sa roditeljima preseli u novi kvart. Nakon što se njeni roditelji transformišu u svinje od vještice Yubabe (Natsuki), Chihiro dobiva posao kod nje i radi u sauni kako bi oslobodila sebe i roditelje te se vratila u svijet ljudi.

Miyazaki je napisao scenario kada je odlučio da će se film temeljiti na 10-godišnjoj kćeri njegova prijatelja, producenta Seijija Okude, koja je dolazila u posjetu u njegovu kuću svakog ljeta. U to vrijeme, Miyazaki je planirao dva osobna projekta, ali su oni odbačeni. Sa proračunom od 19 milijuna $, produkcija Avanture male Chihiro započela je 2000. Tokom produkcije, Miyazaki je shvatio da bi film mogao trajati preko tri sata, te je stoga izrezao nekoliko podzapleta. Film je dočekao premijeru u Japanu 20. jula 2001. te postao najkomercijalniji film u historiji te države sa zaradom od preko 330 milijuna $ diljem svijeta, a uz to je dobio pohvale kritičara. U matičnoj državi, bio je uspješniji i od Titanica, gdje je zaradio 30,4 milijarde ¥. Avanture male Chihiro se često nalazi na raznim rang listama najboljih animiranih filmova kinematgorafije. (Čitav članak...)


11. srpnja/jula - 20. srpnja/jula

Mars
Početak epa Beowulf

Narodna ili usmena književnost, poznata i kao tradicijska, najstarija je forma kulturnog stvaralaštva materijalizirana jezičnim sredstvima i u svojem se najkarakterističnijem obliku, premda ne i najrazvijenijem, javlja u društvima koja još ne posjeduju pismenost. Tada služi uobličavanju cjelokupnog ljudskog iskustva, uključujući razumijevanje života i historijskih zbivanja, prirode, magije, religije, običajno-pravnih normi, medicine itd. Prenošenje usmenih tvorevina i stvaranje novih nastavlja se i nakon stvaranja pismenosti, no uz razvijanje pisane književnosti istodobno dolazi do sužavanja funkcija usmene književnosti, pa tako postupno otpada potreba da se njome formuliraju religijska učenja, medicinska i slična znanja, pa donekle i historijska zbivanja, a ostaju uglavnom emotivna reagiranja na svakidašnju životnu stvarnost.

Usmena i pisana književnost međusobno se razlikuju prvenstveno po procesu uobličavanja književnog djela. U obje je književnosti izvorni oblik jednog djela produkt individualnog uma, ali dok u pisanoj književnosti pojedinac daje svom djelu i njegov konačan oblik, dotle je u usmenoj predaji prvobitni oblik podložan stalnim promjenama i nikad nije konačan. U tome sudjeluje veći broj manje ili više darovitih ljudi te se tako umjesto individualnog dobija kolektivno književno djelo. I izvorni tvorac takvog djela i oni koji potom sudjeluju u njegovom daljnjem uobličavanju ostaju po pravilu anonimni i uglavnom nikad ne izlaze iz idejnog okvira kolektiva u kojem stvaraju. Kolektivnost usmene književnosti ne ogleda se samo u sadržaju, nego i u stilu, budući da se narodni pjevač ili pripovjedač nastoji pridržavati starih, oprobanih izražajnih sredstava, koja primjenjuju i drugi bezimeni stvaraoci. (Čitav članak...)


21. srpnja/jula - 31. srpnja/jula

Mars
Umjetnički prikaz liturgije

Liturgija je u staroj Grčkoj bila javna obaveza najimućnijih ljudi u jednom polisu, kako građana tako i stalno nastanjenih stranaca, da na sebe preuzmu finansiranje određenih državnih potreba. Sama reč λειτουργία ili λῃτουργία potiče od grčke imenice λαός "narod" i korena ἔργο- "rad", pa bi se ta složenica mogla prevesti kao "rad za narod". Legitimitet liturgije zasnivao se na ideji da "lično bogatstvo postoji samo kao imovina delegirana od polisa". Sistem liturgije nastao je u najstarijoj fazi atinske demokratije, ali je do kraja 4. veka pne. postepeno napušten. Donekle ga je zamenio euergetizam karakterističan za helenističko razdoblje.

Liturgija je bio omiljeni način finansiranja grčkoga polisa, jer je građanima omogućavao da se svaki javni rashod poveže sa sasvim određenim izvorom prihoda. Ta fleksibilnost činila je ovaj sistem naročito pogodnim za neizvesne ekonomske prilike tog perioda. To objašnjava i široku rasprostranjenenost sistema liturgije, uključujući i u nedemokratskim polisima kakav je npr. bio Rodos. Međutim, u specifičnim realizacijama liturgije ne nalazi se nikakva uniformnost, bilo geografska (od jednoga grada do drugog) bilo vremenska (tj. u odnosu na promene kroz koje grčke države prolaze tokom istorije). (Čitav članak...)


1. kolovoza/augusta - 10. kolovoza/augusta

Bitka kod Visa
Anton Romako: Admiral
Tegetthoff u bitci kod Visa

Bitka kod Visa je pomorska bitka koja se zbila tokom Trećeg rata za nezavisnost Italije dana 20. jula 1866. na Jadranu u blizini otoka Visa između Austro-ugarske ratne mornarice i Italijanske kraljevske ratne mornarice. To je prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi na parni pogon i posljednja u kojoj su izvedeni manevri namjernog zabijanja (kljunov udar).

Bitka se zbila tokom Austrijsko-pruskog rata, pošto je Italija bila pruski sveznik u ratu protiv Austro-ugarske. Osnovni cilj Kraljevine Italije bio je osvajanje Veneta na štetu Austro-ugarske i potkopavanje austrijske pomorske hegemonije na Jadranskom moru.

Brodovi u obje flote bili su kombinacija drvenih brodova jedrenjaka s dodatnim parnim pogonom i oklopnjača koje su također imale i jedra i motore na paru. Italijanska flota, sa 12 oklopnjača i 17 drvenih brodova, brojčano je nadmašivala austrougarsku flotu sa 5 oklopnjača i 11 drvenih brodova. (Čitav članak...)


11. kolovoza/augusta - 20. kolovoza/augusta

Deportacija
Deportacija Tatara (1944.)

Deportacija krimskih Tatara (ruski Депортация крымских татар; krimskotatarski Qırımtatar sürgünligi; ukrajinski Депортація кримських татар) odnosi se na 'etničko čišćenje' te nacije sa Krima 18. 5. 1944. koje je naredio sovjetski poglavar Josif Staljin a proveo Lavrentij Berija, šef sovjetske tajne policije, kao oblik kolektivne kazne zbog navodne suradnje pojedinaca tog naroda sa nacistima tijekom njemačke okupacije Krima u drugom svjetskom ratu — usprkos činjenici da se zapravo više krimskih Tatara borilo zajedno sa sovjetskom Crvenom armijom nego sa nacistima, njih 25.033 u usporedbi sa 15.000–20.000 kolaboracionista. U dva dana, sovjetski NKVD deportirao je najmanje 183.155 krimskih Tatara, a broj se povećao na 191.044 kada je time obuhvaćeno dodatnih 8.000 Tatara koji su se vratili sa ratne fronte ili su služili u Crvenoj armiji. Deportacija je nesrazmjerno obuhvatila sve krimske Tatare, bez obzira bili oni djeca, žene ili starci, pa čak i komunisti ili pripadnici Crvene armije, te su svi utrpani u vagone koji su ih odvezli u današnji Uzbekistan koji je bio udaljen nekoliko hiljada kilometara od njihovih domova. (Čitav članak...)


21. kolovoza/augusta - 31. kolovoza/augusta

Deportacija
Edvard Beneš

Edvard Beneš (Kožlany, 28. svibnja 1884.Sezimovo Ústí, 3. rujna 1948.) je bio češki političar koji je u dva navrata (1935.1938.; 1945.1948.) obnašao dužnost predsjednika Čehoslovačke, a od 1921. do 1922. godine je bio i premijer; od 1918. do 1935. je bio i ministar vanjskih poslova te jedan od najznačajnijih političara i diplomata u historiji Čehoslovačke. Za vrijeme Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije, Beneš je bio međunarodno priznati predsjednik Čehoslovačke u egzilu u Londonu, odakle je bio jedan od glavnih vođa čehoslovačkog pokreta otpora. Za života je bio član Češke nacionalne socijalne partije.

Edvard Beneš rođen je 28. svibnja 1884. godine u seoskoj obitelji u mjestu Kožlany, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, kao Eduard Beneš. Nadimak u djetinjstvu bio mu je Edek, a kasnije je promijenio ime u Edvard. Po rođenju, Edvard je bio deseto i najmlađe dijete Matěja Beneša (1843.1910.) i njegove supruge Anny, rođ. Petronily (1840.1909.). Jedan od njegove braće bio je i Vojta Beneš, kasniji čehoslovački političar, dok je sin drugog brata, Václava, bio Bohuš Beneš, čehoslovački diplomat. (Čitav članak...)


1. rujna/septembra - 10. rujna/septembra

Kup
Kup prvaka Europe

UEFA Europsko prvenstvo (engleski: UEFA European Championship) ili samo UEFA Euro je najvažnije kontinentalno, reprezentativno natjecanje u Europi koje se održava svake četiri godine. Natjecanje organizira UEFA, a na njemu imaju pravo sudjelovati sve reprezentacije koje su članice te organizacije. Turnir se održava svake parne godine od 1960., između dva Svjetska prvenstva. Izvorno je nosio naziv UEFA Europski kup nacija, s tim da od 1968. godine koristi aktualno ime. Od 1996., uobičajeno je da se natjeranja nazivaju "UEFA Euro [godina].", što se kasnije, retroaktivno, primijenilo i na ranija izdanja turnira.

Prije ulaska u završnicu, sve zemlje (osim domaćina), moraju proći kroz kvalifikacijski ciklus. Europski prvaci imaju pravo natjecati se na Kupu konfederacija naredne godine, mada nisu obvezno to uraditi.

Dosad je održano petnaest izdanja Eura, na kojima je titule prvaka osvajalo ukupno deset različitih zemalja: Njemačka i Španjolska su osvojile tri prvenstva, Francuska dva, dok su jedan naslov osvojili Sovjetski Savez, Čehoslovačka, Nizozemska, Danska, Grčka i Portugal. (Čitav članak...)


11. rujna/septembra - 20. rujna/septembra

Fitna
Snimak filma

Fitna je kratkometražni propagandni film antiislamskog sadržaja koji je 2008. sastavio nizozemski radikalni desničar Geert Wilders. Najavljen je u novembru 2007. i postavljen je na LiveLeak krajem marta sljedeće godine. U filmu se islamu imputiraju terorizam, mizoginija, nasilje i vjerska isključivost, pri čemu se služi raznim manipulacijama, obmanama i dezinformacijama. Također, oslanjajući se na teorije zavjere, Fitna upozorava i na navodnu prijetnju islamizacije Nizozemske i Evrope. Film ima format prezentacije i ne predstavlja nikakvo kinematografsko ostvarenje, a u potpunosti se sastoji od postojećeg multimedijalnog sadržaja odnosno propagandnih filmova sličnog tipa. Fitna je naišla na osude stručnjaka, političara, vlada i organizacija za ljudska prava, kao i poklonike među neofašističkim, neokonzervativnim, neocionističkim i neoateističkim grupama i pojedincima. Tokom četveromjesečnog perioda između najave i objave Wilders je opetovano odgađao internetsku premijeru, privlačeći tako pažnju masovnih medija i jačajući potporu za svoju stranku (PVV). Usprkos njegovim očekivanjima, film nije prouzročio ni nerede ni bitniju polarizaciju nizozemskog društva, ali je doveo do porasta antiislamskog rasploženja i diskriminacije muslimana. Fitna je popularizirala web 2.0 tehnologije kao sredstvo medijske komunikacije i stotine filmova sličnog formata izrađeni su kao odgovor na Wildersov film. (Čitav članak...)


21. rujna/septembra - 30. rujna/septembra

Deportacija Poljaka
Deportacija poljskog stanovništva

Prisilno raseljavanje u Sovjetskom Savezu, poznato jednostavno i kao Sovjetske deportacije (ruski Депортации народов в СССР, ukrajinski Депортація народів у СРСР, bjeloruski Дэпартацыі ў СССР tj. Deportacije naroda u SSSR-u; poljski Zesłania w ZSRR, tj. Egzil u SSSR-u; litvanski Sovietiniai trėmimai; latvijski Padomju deportācijas, tj. Sovjetske deportacije) odnosi se na razdoblje tijekom vladavine Josifa Staljina, od 1930-ih do 1952., kada je SSSR vršio praksu prisilnog raseljavanja i razmjene stanovništva koji se mogu razvrstati u sljedeće kategorije: deportacije "anti-sovjetskih" skupina, tzv. "neprijatelja radnika"; etničko čišćenje cijelih naroda i narodnosti, kako ne bi činili homogenu cjelinu u svojoj republici te tako ni prijetnju stabilnosti SSSR-a; transfer radne snage te organizirane migracije, povremeno čak i kolonizacije, u suprotne smjerove, kako bi se "izmiješale" razne republike i time pojačao njihov "sovjetski" karakter. NKVD-ove procedure prilikom deportacija su uglavnom bile standardne: naoružani agenti opkolili bi rano ujutro ili usred noći neko selo, dali porodici 15-20 minuta da se pakira, ukrcali ih na kamione odakle bi bili ih odvezli do obližnje željezničke stanice gdje su ukrcani u vagone za stoku odakle su poslani u centralnu Aziju ili Sibir, ovisno o svakoj skupini. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Fitna · UEFA Euro · Edvard Beneš

1. listopada/oktobra - 10. listopada/oktobra

Hesiod i muza
Gustave Moreau:
Hesiod i muza

Hesiod (starogrčki: Ἡσίοδος / Ēsíodos) bio je jedan od najstarijih grčkih pesnika, za koga se smatra da je živeo negde između 750. i 650. pne., otprilike kad i Homer ili nešto posle njega. On je prvi pisac u istoriji evropske književnosti koji se u svom delu predstavlja kao pojedinac i o sebi daje autobiografske podatke, prvi koji se jasno izdvaja kao pojedinac, a ne tek kao polulegendarni izdanak tradicije usmene književnosti. Antički autori pripisivali su mu, zajedno s Homerom, oblikovanje grčkih mitskih priča i religijskih običaja. Danas ispitivači smatraju Hesioda važnim izvorom informacija o najstarijoj grčkoj mitologiji, zemljoradnji, privredi i astronomiji.

Uobičajeni epski narativ, kakav je Homerov, ne dopušta pesnicima da pišu o sebi, no dela sačuvana pod Hesiodovim imenom predstavljaju didaktičke pesme i pesnik u njima iznosi neke detalje o vlastitom životu. U epu Poslovi i dani Hesiod navodi da mu je otac zbog teškog siromaštva napustio bavljenje pomorskom trgovinom i "u crnom brodu" se preselio iz eolske Kime u Maloj Aziji u bedno beotsko selo Askru podno Helikona, "koje je zimi strašno, leti mučno, nikad ugodno". (Čitav članak...)


11. listopada/oktobra - 20. listopada/oktobra

Summa Theologiae
Toma Akvinski:
Summa Theologiae

Srednjovekovna latinska književnost naziv je za književna dela pisana latinskim jezikom od kraja antike na prelazu između 5. i 6 veka, kad se konačno raspada Zapadno rimsko carstvo, do polovine 14. veka, kad se u velikom delu Evrope razvilo bogato stvaralaštvo na narodnim jezicima. No, cvetanje književnosti na narodnim jezicima, koje je započelo već u 12. i 13. veku, ne znači i prestanak književnog stvaralaštva na latinskom jeziku; naprotiv, u ova dva veka latinsko pesništvo i naučna književnost dostižu svoj vrhunac, a cela latinska književnost tada se prostire na širokom prostoru od južne i srednje Evrope do Islanda i Skandinavije na severu i do Palestine na jugoistoku. Latinski je još vekovima ostao živ kao jezik škole, nauke, prava, uprave i diplomatije, a i dela izvorno pisana narodnim jezicima ponekad se prevode na latinski, no od polovine 14. veka, s jačanjem humanističkog zanimanja za antičku kulturu, s nastojanjem pisaca da što bliže oponašaju klasične uzore i, naposletku, s prerastanjem humanizma u renesansni pokret, govori se o novovekovnoj latinskoj književnosti. (Čitav članak...)


21. listopada/oktobra - 31. listopada/oktobra

Beneš
Edvard Beneš

Dekreti predsjednika Republike (češki: Dekrety presidenta republiky; slovački: Dekréty prezidenta republiky) i Ustavni dekreti predsjednika Republike (češki: Ústavní dekrety presidenta republiky; slovački: Ústavné dekréty prezidenta republiky), poznatiji pod skupnim nazivom Benešovi dekreti, zapravo su skupina zakona koje je Čehoslovačka vlada u egzilu izradila tokom Drugog svjetskog rata, kada čehoslovački parlament nije zasjedao. Dekrete je u razdoblju od 21. srpnja 1940. do 27. listopada 1945. izdao predsjednik Edvard Beneš, a retroaktivno ih je, 6. ožujka 1945., ratificirala prijelazna Narodna skupština Čehoslovačke.

Dekreti su se bavili različitim aspektima obnove Čehoslovačke i njezinog pravnog sustava, denacifikacijom i obnovom zemlje. U novinarstvu i političkoj historiji, termin "Benešovi dekreti" ima nešto uže značenje i odnosi se samo na one dekrete koji su se ticali statusa Nijemaca i Mađara u poslijeratnoj Čehoslovačkoj, odnosno koji su služili kao pravna osnova za protjerivanje Nijemaca iz Čehoslovačke. Kao rezultat tih dekreta, mnogi Nijemci i Mađari koji su se nastanili u Čehoslovačkoj prije ili tokom rata su izgubili državljanstvo i imovinu, a neki su i umrli tokom procesa protjerivanja koji je proveden krajem 40-ih godina. Benešovi dekreti su imali različito teritorijalno važenje tako da su se neki primjenjivali samo u Bohemiji i Moravskoj, dok su dekreti Slovačkog nacionalnog vijeća vrijedili za Slovačkoj. (Čitav članak...)


1. studenog/novembra - 10. studenog/novembra

Canova
Antonio Canova:
Oživljenje Psihe

Neoklasicizam (o grčkog: νέος nèos-"novi" i κλασσικός klassikòs-"klasičan") je naziv za pokret u likovnoj umjetnosti, književnosti, pozorištu, muzici i arhitekturi u Zapadnom svijetu, koja se crpila inspiraciju iz "klasične" umjetnosti Antičke Grčke i Starog Rima. Neoklasicizam je rođen u Rimu sredinom 1700-ih, ali njegova je popularnost vrlo brzo rasla diljem Evrope, nakon što je generacija evropskih studenata likovnih umjetnosti završila svoj Grand Tour u Italiji i vratila se u matične zemlje s ponovo otkrivenim grčko-rimskim idealima. Pokret neoklasicizma uvelike se preklopio s prosvjetiteljstvom u 18. vijeku i trajao je do ranog 19. vijeka, te je pri kraju ušao u konkurenciju s romantizmom. Ovaj se stil u arhitekturi nastavio kroz cijeli 19., 20., sve do 21. vijeka.

Neoklasicizam je ponovno oživljenje stilova i duha klasične antike direktno inspirirano samim antičkim periodom, koja se podudarala i koja je reflektirala nova saznanja u filozofiji i drugim područjima tokom prosvjetiteljstva. Započeo je kao reakcija na pretjeranost prethodnog rokoko stila. Mada se ovaj pokret često opisuje kao suprotnost periodu romantizma, to je pretjerano pojednostavljenje i kao teza postaje neobranjivo ako se analiziraju različiti autori i njihova djela. Posebno je vidljivo na primjeru glavnog predstavnika kasnog neoklasicizma Jeana-Augustea-Dominiquea Ingresa. Buđenje interesa za antičku umjetnost može se povezati s osnivanjem formalne arheologije kao naučne discipline. (Čitav članak...)


11. studenog/novembra - 20. studenog/novembra

Mozaik
Prikaz rimske komedije
na mozaiku

Rimska komedija obuhvatala je niz scenskih vrsta, uključujući palijatu, togatu, trabeatu, atelanu, mim i fescenine. No po umetničkoj vrednosti i uticaju na kasniju evropsku književnost daleko iznad drugih, delimično folklornih formi izdvaja se rimska palijata, naročito s obzirom na to da su Plautove i Terencijeve palijate jedine rimske komedije koje su u celini sačuvane. Kao razvijena književna vrsta, palijata je, zajedno s tragedijom, došla u rimsku književnost iz grčke, oko 240. pne. To su zapravo slobodni prevodi i prerade grčkih dela nastalih većinom u okviru nove atičke komedije. U Rimu je nazvana palijatom zbog toga što su i te rimske prerade prikazivale Grke u njihovoj sredini i odeći, a pallium je naziv ogrtača karakterističnog za Grke. Premda se u samom Rimu palijata prestala izvoditi još u 1. veku pne. ― Plautova komedija poslednji je put prikazana u Ciceronovo doba ― i za nekoliko narednih vekova bila zamenjena popularnijim mimom, uticaj Plautove i Terencijeve komedije na kasniju evropsku književnost i teatarsku produkciju bio je vrlo snažan i dugotrajan.

Postoji nekoliko verzija o poreklu i počecima dramskih prikazivanja u Rimu, od kojih posebnu pažnju zavređuju antički izveštaji o fesceninima i prikaz Tita Livija o dramskoj saturi. U najstarije su doba tokom svadbenih i žetvenih svečanosti pevane šaljive i raskalašne pesme, fescenini (fescennini versus), od kojih nije sačuvano ništa, osim jedne Katulove svadbene pesme, koja predstavlja jezičko-književnu stilizaciju sastavljenu po grčkom uzoru i ne pruža nikakvu pomoć za rekonstrukciju drevnih rimskih fescenina. (Čitav članak...)


21. studenog/novembra - 30. studenog/novembra

Lelantski rat
Bojno polje

Lelantski rat je moderni naziv za vojni sukob između Halkide i Eretrije, dva starogrčka polisa na ostrvu Eubeji, do koga je došlo tokom ranog arhajskog razdoblja, negde između 710. i 650. pne. Prema antičkoj predaji, uzrok rata bio je sukob oko plodne Lelantske doline na ostrvu Eubeji. Zbog velike ekonomske važnosti Halkide i Eretrije sukob se proširio i na druge grčke države, pa su se brojni polisi pridruživali jednoj ili drugoj zaraćenoj strani te se veliki deo Grčke našao u ratu. Grčki istoričar Tukidid kaže da je Lelantski rat bio poseban po tome što je to bio jedini vojni sukob u razdoblju između trojanskog rata i grčko-persijskih ratova u kome su međusobno ratovali gradovi udruženi u koalicije, a ne tek pojedinačni polisi. Antički autori ovaj sukob obično nazivaju "ratom između Halkiđana i Eretrijaca" (starogrčki: πόλεμος Χαλκιδέων καὶ Ἐρετριῶν).

U antičkim izvorima ne postoje neposredna obaveštenja koja bi pomogla u datiranju ovog rata. Tukididova posredna obaveštenja ukazuju na vreme oko 705. pne., što bi taj rat smeštalo u sferu polulegende. Upravo u to doba dolazi do postepenog napuštanja lokaliteta Lefkandija, možda upravo zbog komešanja prouzrokovanih ratnim sukobom. Priče o osnivanju zajedničke eubejske kolonije na Ishiji navode na zaključak da su sredinom 8. veka pne. Halkida i Eretrija još uvek sarađivale. (Čitav članak...)


1. prosinca/decembra - 10. prosinca/decembra

Rimska prostitucija
Freska s prikazom
erotskog čina

Prostitucija je u antičkom Rimu bila dozvoljena i zakonita. U starom Rimu čak su i ljudi iz najviših slojeva mogli slobodno uživati u uslugama prostitutki oba pola, bez straha od moralnog prezira društva, pod uslovom da su iskazivali određeni stepen samokontrole i umerenosti u pogledu učestalosti i uživanja takvih seksualnih odnosa. Istovremeno, na same prostitutke gledalo se s dozom srama: većina njih bile su robinje ili oslobođenice, a ako su bile slobodne, bile su uvrštene među infames, tj. u klasu "sramotnih", koji se nalaze na samom dnu društvene lestvice i koji ne uživaju većinu mehanizama pravne zaštite kakva je pripadala rimskim građanima, a u koje su spadali i glumci i gladijatori, od kojih su svi, s druge strane, uživali određenu seksualnu privlačnost. Čini se da su u 4. veku nove ere, kad se Rimsko carstvo hristijanizovalo, neki bordeli predstavljali svojevrsne turističke atrakcije i da su se nalazili u vlasništvu države.

U rimskoj književnosti prostitutke se često spominju. Rimski historičari, kao što su Tit Livije i Tacit, spominju neke prostitutke koje su stekle ugled svojim patriotskim, poštenim ili dobrotvornim postupcima. "Kolgerla" iz visokog društva (latinski: meretrix) jedan je od tipskih likova u Plautovim komedijama, koje se nalaze pod snažnim uticajem grčke nove komedije. (Čitav članak...)


11. prosinca/decembra - 20. prosinca/decembra

Pad Titana

Grčki epski ciklus ili kikličke epopeje (starogrčki: ἐπικὸς κύκλος) naziv je za skup drevnih starogrčkih epskih pesama koje su u neprekinutom krugu (κύκλος = krug) izlagale mitske događaje od ženidbe Urana i Geje pa sve do smrti Odisejeve i ženidbe njegova dva sina, Telegona za Penelopu i Telemaha za Kirku. One su, dakle, izlagale događaje koji su se desili pre onih koji su obrađeni u Homerovoj Ilijadi, zatim ono što se dogodilo između događaja u Ilijadi i onih u Odiseji te, naposletku, ono što se dogodilo posle događaja obrađenih u Odiseji. Ciklus je počinjao mitskim pričama o bogovima, obrađenim u Teogoniji i Titanomahiji, i nastavljao se legendama o Tebi i trojanskom ratu. Da li je na početku stajala Hesiodova Teogonija ili se radi o nekoj drugoj pesmi istoga naslova, nije moguće utvrditi.

Od kikličkih su pesama sačuvani samo oskudni fragmenti, oko 120 stihova, no njihov je sadržaj poznat iz proznih sažetaka u Gramatičkoj hrestomatiji (Χρηστομάθεια γραμματική), u 4 knjige, koja je sačuvana delom u Fotijevoj Biblioteci, a delom u uvodu sholijama uz Ilijadu u rukopisu Venetus A. Te informacije dopunjuju podaci iz Pseudo-Apolodorove Biblioteke, kao i ilustracije na tzv. Ilijskim pločama s prizorima iz Ilijade i kikličkih epova. (Čitav članak...)


21. prosinca/decembra - 31. prosinca/decembra

Logo
Logo prvenstva

FIFA Svjetsko prvenstvo 1998 je bilo 16. izdanje FIFA Svjetskog prvenstva, koje se održalo od 10. lipnja do 12. srpnja 1998. godine u Francuskoj. Francuska je dobila domaćinstvo ispred Maroka, a bio je to drugi puta da je FIFA održavanje natjecanja povjerila upravo toj zemlji.

Kvalifikacijski turniri započelu su u ožujku 1996., a završili su u studenom 1997. godine. Po prvi puta u povijesti, u grupnoj fazi su sudjelovale 32 reprezentacije, za razliku od dotadašnje 24. Ukupno 64 utakmice odigrane su na 10 stadiona u 10 različitih gradova, s tim da su se prva i finalna utakmica igrale na stadionu Stade de France.

Prvak je, nakon pobjede od 3:0 nad Brazilom, postala Francuska. Francuskoj je to bila prva titula svjetskog prvaka, a postala je tako sedma zemlja kojoj je to pošlo za rukom te ukupno šesta koja je prvenstvo osvojila kao domaćin. Svoje debitantske nastupe na finalnom dijelu turnira imale su Hrvatska, Japan, Jamajka i Južna Afrika. (Čitav članak...)