Antonio Canova

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antonio Canova

autoportret iz 1792.
Biografske informacije
Rođenje 1. novembar 1757
Possagno, Republika Venecija
Smrt 13. oktobar 1822. (dob: 64)
Venecija, Lombardija–Venecija
Nacionalnost italijanska
Opus
Polje kiparstvo
Amor i Psiha, mramor, 1,55 x 1,68 x 1,10 m, Louvre.

Antonio Canova (Passagno, 1. studenog 1757.Venecija, 13. listopada 1822.), talijanski kipar, slikar i arhitekt; glavni predstavnik klasicizma u skulpturi.

Školovao se u djedovoj klesarskoj radionici i u Veneciji. Djelovao u Rimu, Veneciji, Napulju i Parizu. Bio je glavni portretist papa, europske aristokracije i vojničke elite. Pod utjecajem antičke skulpture stvorio je vlastitu inačicu klasicističke skulpture. Radio je savršene i dopadljive aktove i mitološke kompozicije. Majstorski obrađuje površinu, pretjerano idealizira likove i stvara nova kompozicijska rješenja (Venera; Tri Gracije; Orfej i Euridika; Paolina Borghese kao Venera i dr.). Rijetko oblikuje realistična djela kao što su nadgrobni spomenici kardinala Klementa XIII. i Klementa XIV., te poprsja Napoleona.

Za života je bio slavan, dvorski kipar Ampir stila u doba vladavine Napoleona. Imao je golem utjecaj na generacije kipara akademista 19. stoljeća. U Passagnu se nalazi Muzej Canova i njegova grobnica Tempio di Canova (inspirirana slavnim Panteonom u Rimu).