Čehoslovačka vlada u egzilu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čehoslovačka vlada u egzilu
Prozatímní státní zřízení (češ.)
Dočasné štátne zriadenie (slk.)
Vlada u egzilu
  
1939. – 1945.   
Zastava Grb
Zastava Grb
GesloPravda vítězí / Pravda víťazí
Himna: "Kde domov můj"  •  "Nad Tatrou sa blýska"
Lokacija Čehoslovačke vlade u egzilu
Lokacija Čehoslovačke vlade u egzilu
Glavni grad Prag
Glavni grad u egzilu Pariz (1939–1940)
London (1940–1945)
Jezik/ci češki, slovački
Vlada Republika
Predsjednik
 - 1939. – 1945. Edvard Beneš
Premijer
 - 1939. – 1945. Ján Šrámek
Historija Drugi svjetski rat
 - Minhenski sporazum 29. rujna 1938.
 - Formiran Komitet listopad 1939.
 - Vlada u Košicama 5. travnja 1945.
Danas dio  Češka
 Slovačka
 Ukrajina

Čehoslovačka vlada u egzilu ili Privremena vlada Čehoslovačke (češki: Prozatímní státní zřízení; slovački: Dočasné štátne zriadenie) je bio neformalni naziv dan Komitetu narodnog oslobođenja Čehoslovačke, koji je postojao od 1939. do 1945. godine. Naziv su prvi koristili Britanci, mada su ga kasnije usvojili i ostali Saveznici, nakonšto su ju priznali. Komitet je izvorno nastao u Parizu u listopadu 1939. godine, a osnovao ga je tadašnji čehoslovački predsjednik u egzilu, Edvard Beneš. Kako Komitet nije uspio ispregovarati diplomatski status s Francuska, a nacistička okupacija Francuske je bila sve izglednija, Beneš je središte Komiteta tokom 1940. godine preselio u London, odakle je isti djelovao do kraja Drugog svjetskog rata.

Vlada u egzilu je bila legitimna, međunarodno priznata vlada Čehoslovačke tokom cijelog Drugog svjetskog rata. Nastrojena antifašistički, vlada u egzilu je za cilj imala vratiti Čehoslovačku u granice prije Minhenskog sporazuma 1938. godine, odnosno kasnije njemačke okupacije. One zemlje koje su ju priznale smatrale su ju zakonskom nasljednicom Prve Čehoslovačke Republike.

Vlada je formalno prestala postojati 5. travnja 1945. godine, kada je u Košicama uspostavljena vlada u domovini. Naslijedila ju je Treća Čehoslovačka Republika.