Žetva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tradicionalni oblik žetve.

Žetva je, u poljoprivredi, proces ubiranja plodova sa žetvenih polja. Žetva takođe označava kraj ciklusa rasta i sazrevanja u prirodi.

Vreme žetve[uredi | uredi kod]

Određivanje vremena žetve je veoma delikatan posao. Treba tačno znati kada je koji žetveni plod sasvim sazreo i kada je spreman za žetvu. Ni pre ni kasnije, jer bi se napravila velika šteta u takvim slučajevima. Šteta bi bila kako u količini roda tako i u kvalitetu. Odlagenje žetve radi većeg roda može dovesti do neželjenih problema sa vremenom, a prerana žetva bi dala manji urod.

Kaže se da je određivanje žetvenih dana isto što i kockanje, ali sa iskustvom poljoprivrednika ono je svedeno na najmanju meru.

Na manjim poljima gde mehanizacija nema pristup, poljoprivrednici su prinuđeni da žetvu obavljaju na stari tradicionalni način, ručno i jednostavnim oruđima kao što su srp, kosa, vile i grabulje. Mehanizacija se ne koristi i kod prirodne poljoprivrede, jer bi njome bile oštećene mladice (kod ovog pristupa se setva obavlja malo pre žetve).

Na velikim poljima gde je prisutna mehanizacija žetva se obavlja poljoprivrednim mašinama: kombajnom, žetelicom, traktorom i ostalom priključnom mehanizacijom.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Harvest
Wiktionary-logo-en.pngPotražite izraz žetva u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.

Galerija slika[uredi | uredi kod]