Organizacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Organizacija je društveni ustroj kojim se postižu neki zajednički ciljevi, a koji kontroliše svoje vlastitie performanse, te koji ima neke granice, koje ga odvajaju od okoline. Sama riječ potiče od grčke riječi ὄργανον (organon), koja znači alat. Termin se koristi i u govornom i u načnom jeziku.

Organizacija je višeznačni termin, čija upotreba bez poznavanja sadržaja pojmova na koje se odnosi može dovesti do zabluda i nesporazuma. Osnovna četiri značenja pojma "organizacija" su:

  • realni objekat, sistem socijalnih elemenata i relacija između njih - entitet;
  • skup aktivnosti koje su preduzete sa ciljem da se uspostave takve funkcionalne relacije između elemenata objekta koje će omogućiti efikasno ostvarivanje svrhe njegovog postojanja - delatnost;
  • rezultat usklađivanja odnosa unutar nekog objekta koji odražava njegovu strukturu i dinamičke osobine - atribut;
  • skup pravila, zakonitosti i metoda čija upotreba omogućuje skladno oblikovanje i efikasno funkcionisanje objekata - naučna disciplina[1]

U nauci o društvu, orgnanizacije se proučavaju u nekoliko disciplina, najčešće u sociologiji, ekonomiji, političkim naukama, psihologiji i menadžmentu.

Takođe pogledati

[uredi | uredi kod]

Relevantni spiskovi

[uredi | uredi kod]
  1. Jaško, Ondrej; Čudanov, Mladen; Jevtić, Miloš; Krivokapić, Jovan (2014). Osnovi organizacije i menadžmenta. Srbija: Fakultet organizacionih nauka. str. 4. ISBN 9788676802739.