Nova hipoteza o jedinstvenom porijeklu

Izvor: Wikipedia
Karta ranih ljudskih migracija prema mitohondrijskoj populaciona genetika (brojke su milenijumi prije današnjeg vremena); Slova predstavljaju grupe ljudi koje pripadaju istim mitohondrijskim haplogrupama. Haplogrupe su tipove genetske kategorizacije koje ljude grupiraju na osnovu zajedničke varijacije u mitohondrijskoj DNK.

U paleoanthropologiji, nova hipoteza o jedinstvenom porijeklu (RSOH po engleskoj skraćenici za Recent single-origin hypothesis ili Model egzodusa iz Afrike, odnosno Hipoteza o zamjeni) je jedna od mogućih odgovora na pitanje o porijeklu anatomski suvremenih ljudskih bića, Homo sapiensa. Prema ovoj hipotezi, stvorenja koja anatomski odgovaraju suvremenim ljudima su evoluirala u Africi prije 200.000 do 100.000 godina, s time da su članovi jedne grupacije napustili Afriku prije otprilike 80.000 godina. Ti su se emigranti raširili po ostatku svijeta, zamijenivši (a ne miješajući se) s ostalim Homo vrstama, kao što su neandertalci i javanski čovjek.[1]

Alternativa toj teoriji, multiregionalna hipoteza, uključujući teoriju o hibridnom porijeklu, je uglavnom napupštena nakon što se od 1990-ih počeli prikupljati arheogenetski podaci.

Fusnote[uredi - уреди]

  1. Origins of Modern Humans: Multiregional or Out of Africa? By Donald Johanson

Eksterni linkovi[uredi - уреди]