Bab-el-Mandeb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Područje Bab-el-Mandeba

Bab-el-Mandeb (arapski: vrata suza) je moreuz koji dijeli Afriku i Aziju (Arapski poluotok) te spaja Crveno more i Adenski zaljev (Arapsko more, Indijski okean). Na afričkoj strani moreuza je država Džibuti, a na azijskoj Jemen.

Moreuz je dobio ime (vrata suza) zbog opsane navigacije ili, po arapskoj legendi, po zemljotresu koji je razdvojio Afriku i Aziju i izazvao veliki broj žrtava (utapljanje).

Moreuz je strateški vrlo važan, a predstavlja i jedan od najprometnijih plovnih puteva. Širok je oko 30 km. Na azijskoj strani se nalazi rt Ras Menheli, a na afričkoj Ras Siyan. Vulkanski otok Perim dijeli moreuz u 2 kanala - Bab Iskender (istočni) i Dact-el-Mayun (zapadni). Bab Iskander (Aleksandrov tjesnac) je širok oko 3 km, a dubok oko 30 m, dok je Dact-el-Mayun širok oko 25 km, a dubok oko 300 m. Uz afričku obalu se nalazi otočje francuskog naziva Sept Freres (Sedmero braće).

Istočnim (Bab Iskender) kanalom teče jaka površinska struja prema Crvenom moru, a dubinska struja u suprotnom smjeru teče zapadnim kanalom.