Ernesto Geisel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ernesto Geisel
Ernesto Geisel

Mandat
15. ožujka 1974. – 15. ožujka 1979.
Potpredsjednik   Adalberto dos Santos
Prethodnik Emílio Médici
Nasljednik João Figueiredo

Rođenje 3. kolovoza 1907.
Brazil Bento Gonçalves, Brazil
Smrt 12. rujna 1996.
Brazil Rio de Janeiro, Brazil
Politička stranka ARENA
Supružnik Lucy Markus
Zanimanje general, političar
Vjera luteranizam

Potpis

Ernesto Beckmann Geisel (Bento Gonçalves, 3. kolovoza 1907. – Rio de Janeiro, 12. rujna 1996.), je bio brazilski vojni zapovjednik i političar koji je služio kao 29. predsjednik Brazila u razdoblju vojne diktature.

Rodio se u gradu Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul. Roditelji su mu bili njemački protestantski useljenici u Brazil. U djetinjstvu je jednako tečno govorio i njemački i portugalski, što je bila zasluga njegova oca. Imao je i starijeg brata Orlanda, koji će kasnije igrati ulogu u kabinetu predsjednika Emílija Médicija.

Rano se priključio vojsci i diplomirao 1925. godine kao prvi u klasi, a dodatnu diplomu ostvario je 1928. godine, nakon čega se priključio artiljeriji. Geisel je, direktno ili indirektno, bio sudionik svih najvažnijih događaja u Brazilu u XX. vijeku. Posvjedočio je Revoluciji 1930. godine kojom je na vlast došao Getúlio Vargas, ali i državni udar 1964. godine kojim je svrgnut João Goulart, a u državu uvedena vojna diktatura. U trenutku izbijanja državnog udara, Geisel je bio načelnik oružanih snaga, poziciju koju je zadržao i za vlasti Humberta Castela Branca.

Godine 1969. imenovan je predsjednikom Petrobrasa, državne naftne kompanije. Godine 1940. oženio se Lucy Markus, s kojom je imao dvoje djece - kći Amáliju Lucy, koja će postati sveučilišna profesorica, te sina Orlanda, koji je poginuo 1957. godine u željezničkoj nesreći. Geisel se nikada nije potpuno oporavio od ove tragedije. Njegova udovica poginula je u automobilskoj nesreći 2000. godine.

Godine 1973., predsjednik Emílio Garrastazu Médici ga uz podršku vojske imenuje kandidatom ARENA-e za predsjednika. Tada je predsjednika de facto birala vojska, što je formalno potvrđivao Kongres. Geisel je 1974. godina izabran uvjerljivom većinom. Svečano je prisegnuo 15. ožujka 1974. godine

Tijekom "olovnih godina", Geisel je ipak bio manji diktator nego njegovi prethodnici i njegov nasljednik. Sudjelovao je i u kontroverznoj operaciji Kondor. No, ljevičari su tokom 1970-ih i dalje bili meta represije pa su se gerilski pokreti mahom utišali, što je Geiselu drastično olakšalo posao. Cenzura je i dalje bila na snazi, kao i kontroverzni Ustavni zakon br. 5. Geisel je započeo proces znan kao distensao koji je donio neke elemente demokracije. Iako je bio antikomunist, Geisel je činio značajne ustupke prema komunistima, uspostavivši čak službene odnose s NR Kinom i Angolom. To je dovelo do zahlađenja odnosa sa Sjedinjenim Državama, međutim dvije su zemlje ostale saveznici.

Povukao se nakon isteka petogodišnjeg mandata 1979. godine, a naslijedio ga je João Figueiredo. Umro je u Rio de Janeiru 12. rujna 1996. godine.