Južna Koreja

Izvor: Wikipedia
Republika Koreja
대한민국
Daehan Minguk
Zastava Grb
Geslo널리 인간을 이롭게 하라 (홍익인간)
(Donesi dobrobit svima)
Državna himna: "Aegukga"
Glavni grad Seoul
Službeni jezici korejski jezik
Vođe
 -  Predsjednik Park Geun-hye (박근혜)
Uspostava 17. srpnja 1948.
Površina
 -  Ukupno 99.274 km2 (107.)
 -  Voda (%) 0,3
Stanovništvo
 -  Popis iz 2003  48.289.037 (24.)
 -  Gustoća 488/km2
Valuta won
Vremenska zona +9
Pozivni broj +82
Web domena .kr
(1) izvan upotrebe

Južna Koreja, službeno Republika Koreja smještena je na južnoj polovici Korejskog poluotoka, na sjeveroistoku Azije. Sa sjeverne strane graniči sa Sjevernom Korejom s kojom je činila jedinstvenu državu do 1948. godine.

Historija[uredi - уреди]

Najstarija historija Južne Koreje veže se uz doseljnike iz Mandžurije i Sibira, koji su bili preteča današnjeg korejskog naroda. Na kraju drugog svjetskog rata, Koreja je podjeljena po 38. paraleli na sjevernu polovicu pod okupacijom Sovjetskog Saveza i na južnu polovicu pod okupacijom SAD, da bi u junu 1950. godine izbio rat.

Vlada[uredi - уреди]

Južna Koreja je višestržave i vojske, predsjednik predstavlja vrh izvršne vlasti, jer imenuje premijera kojega potvrđuje narodna skupština(parlament).

Geografija[uredi - уреди]

Privreda[uredi - уреди]

Južna Koreja se zbog svoga brzog privrednog rasta svrstava u skupinu tzv. Azijskih tigrova, a razlog uspješne privrede Južne Koreje leži u visoko kvalificiranoj i discipliniranoj radnoj snazi (relativno jeftinoj), snažnoj industriji te u izrazito izvoznoj orjentaciji. Važniji izvori prihoda su željezna ruda, volfram, ugljen, riža, svila, duhan, riba itd, a nezaposlenost se kreće oko 4%.

Stanovništvo[uredi - уреди]

Južna Koreja ima 48.233.761 stanovnika (od toga 99,9% čine Koreanci). Najgušće su naseljene nizine na zapadu i kotline na jugu zemlje.Korejanci su srodni uralo-altajskim narodima.Religijska slika je vrlo slozena Oko 35% cine hriscani uglavnom protestanti,24% budisti mahajana tipa, oko 10% su konfucijanci i animisti.U porastu je muslimanska zajednica sa oko 100 000 vjernika oko trecina su ateisti.Najveci je glavni grad Seul sa 12 mil.st. zatim Pusan sa 5 mil st.

Veze[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]