Sukarno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sukarno

Sukarno (ili Soekarno) (Surabaya, 6. lipnja 1901. - Jakarta, 21. lipnja 1970.), indonezijski političar i državnik, jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Pod kolonijalnom vlašću[uredi | uredi kod]

Rodio se kao sin javanskog učitelja i njegove žene s otoka Bali. Kao mladog revolucionara, često su ga zatvarale kolonijalne vlasti. Sukarno je osnivač (1927. godine) i predsjednik Nacionalne stranke Indonezije (Partai Nasional Indonesia) koja se zalagala za neovisnost. Nizozemska kolonijalna uprava uhitila ga je 1929. te je proveo dvije godine u zatvoru. Sukarno je za vrijeme svog boravka u zatvoru među narodom stekao status nacionalnog junaka. Tijekom 1930-ih nekoliko puta je bio u zatvoru, kao i 1942. kada je japanski imperij okupirao otočje.

Drugi svjetski rat i revolucija[uredi | uredi kod]

Tijekom Drugog svjetskog rata Sukarno je surađivao s Japancima jer je smatrao da će, s njihovom pomoći, doći do cilja kojem je težio - neovisne Indonezije. U revoluciji koja je slijedila nakon japanskog povlačenja Sukarno je, nakon trogodišnjih krvavih borbi s nizozemskim snagama, potpisao primirje krajem 1947. U prosincu 1948. Nizozemci su pokrenuli vojnu ofenzivu i ponovo osvojili većinu zemlje. Krajem 1949. pod pritiskom Vijeća sigurnosti UN-a , na pregovorima u Den Haagu Nizozemska je priznala suverenitet Indonezije koji je stupio na snagu 27. prosinca iste godine.

Neovisna Indonezija[uredi | uredi kod]

Bio je prvi predsjednik Indonezije od 1945. do 1966. godine. Zaslužan je stvaranje indonezijske neovisnosti od Nizozemske i u skladu s time zvan i "Otac nacije". Na temelju "pet principa" (nacionalizam, internacionalizam, demokracija, blagostanje, vjera u Boga) držao je višeotočnu republiku zajedno. Iako se načelno zalagao za demokraciju, Sukarno je bio autokrat i diktator. Jedan je od pet osnivača pokreta nesvrstanosti (Nehru, Nasser, Tito, Kwame Nkrumah, Sukarno).

S vlasti je svrgnut pučem 1966. godine. Predvodnik puča bio je general-bojnik Suharto.

Peta predsjednica Indonezije (2001. - 2004.) Megawati Sukarnoputri je njegova kćer.