Ушће (Нови Београд)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Disambig.svg За остале употребе, погледајте Ушће (разврставање).
Ушће
Пословни центар „Ушће“ и Музеј савремене уметности
Пословни центар „Ушће“ и Музеј савремене уметности
Град Београд
Општина Нови Београд
Ушће na karti Beograda
Ушће
Ушће
Ушће na karti Beograda


Координате: 44° 49′ 09" СГШ, 20° 26′ 13" ИГД

Мапа месне заједнице Ушће у Новом Београду

Ушће представља део насеља Нови Београд, које се налази непосредно уз ушће Саве у Дунав, по чему је и добило назив. Овај део града је ненасљен и прекривен зеленим површинама, а у њему се често одржавају популарне манифестације - концерти, фестивали, ауто-трке и др.

Локација[uredi | uredi kod]

Спомен обележје почетка изградње Новог Београда, на Ушћу

Ушће заузима североисточни део Новог Београда и оивичено је рекама Дунавом и Савом (са севера, односно истока), Бранковим мостом и Булеваром Михајла Пупина (са југа) и Булеваром Николе Тесле и Земунским кејом (са запада). Северно од Ушћа, преко Дунава налазе се Мало и Велико ратно острво, а источно, преко Саве налази се Калемегдан и Београдска тврђава. Јужно од Ушћа налази се Старо Сајмиште, најстарији део Новог Беогарда и место некадашњег логора, а западно Земунски кеј и хотел „Југославија“.

Уређење Ушћа започело је послератном изградњом Новог Београда. На дан почетка градење Новог Београда 11. априла 1948. године на ушћу је постављена спомен-плоча са текстом:

„Када овде буде већ стајао поносни Нови Београд подигнут свесно, плански и с љубљављу, вољом и рукама трудбеника, омладине, народа. Нека ова плоча казује и подсећа: 11. април 1948. три године после завршетка Народноослободилачке борбе, завршене су припреме за почетак нове радне битке у борби за срећу и благостање народа. Тога дана радни људи и омладина свих народа Југославије прегли су да подигну Нови Београд, да прошире вољени главни град државе равноправних народа са ове стране Саве, да учине већим и лепшим град, из кога је Комунистичка партија Југославије, на челу са другом Титом, повела устанак, да новом градњом створе још један непролазни знамен победоносне ослободилачке борбе наших народа, које води у социјализам маршал Тито у држави коју су градили сами народи.“

Аутор запис на спомен-плочи био је књижевник и револуционар Чедомир Миндеровић, а током времена спомен-плоча је уклоњена, па је истоветни запис постављен на камену.

Простор Ушћа пресеца Улица Ушће, која се простире од Булевара Михајла Пупина и кружном путањом води до Бранковог моста.

Објекти[uredi | uredi kod]

Читав простор Ушћа је ненеасељен и налази се под зеленим површинама. Објекти који се налазе на Ушћу су:

Поред ових објеката, на Ушћу се налазе још - војни објекат Војске Србије (пристаниште Речне морнарице), популарни ресторан „Ушће“ и темељи започетог музеја „Револуције“ (градња започета 1978). Такође на Савском кеју се налази више сплавова-ресторана, који су веома популарни за ноћне изласке.

Парк пријатељства[uredi | uredi kod]

Споменик „Вечна чатра“ у Парку пријатељства
Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Парк мира и пријатељства

У Ушћу се налази Парк мира и пријатељства, настао 1961. године у коме су дрвећа мира садили многи познати светски државници који су боравили у посети Југославији, а данас Србији. Међу познатијим личностима, које су овде постадиле дрво су - Јосип Броз Тито, Џавахарлал Нехру, Гамал Абдел Насер, краљица Елизабета II, Фидел Кастро, Муамер ел Гадафи, цар Хајле Селасије, Леонид Брежњев, Михаил Горбачов, Ричард Никсон, Џими Картер, Тодор Живков, Николаје Чаушеску, Ким Ил Сунг, Индира Ганди и др.

У Парку пријатељства 12. јуна 2000. године, поводом годишњице завршетка бомбардовања, постављен је споменик „Вечна ватра“, аутора академског вајара Светомира Радовића. Споменик је постављен у знак сећања на жртве Нато бомбардовања, а на њему се налазе стихови Бранка Миљковића, предњој страни налазе стихови из песме „Југославија“:

„Све што нема ватре у себи сагори. Што сагори постаје ноћ. Што не изгори рађа дан.“

А на задњој страни стихови из песме „Домовина“:

„И када би ме убили. Волим те.“

Манифестације[uredi | uredi kod]

Одмах поред Парка пријатељства, налази се велики травнати плато, површине преко 10 хектара. На овој „ливади“ одржавају се разне манифестације - музички концерти, популарни фестивали и др.

Прва масовна дешавња на Ушћу била су два митинга присталица Слободана Милошевића, бившег председник Србије и Југославије. Први митинг, под називом митинг „Братства и јединства“ одржан је 19. новембра 1988. године и на њему је према тврдњи Телевизије Београд присуствовало око милион људи, док други извори наводе цифру од пар стотина хиљада људи. Слободан Милошевић је митингу присуствовао као тадашњи председник Председништва Централног комитета Савеза комуниста Србије, а овај митингу је био саставни део тадашње антибирократске револуције. Друг митинг, под називом „За одбрану Републике, за уставност, слободу и демократију“ одржан је 11. марта 1991. године, два дана после великих опозиционих демонстрација у Београду. Ово је био први Милошевићев контрамитинг, ком је присуствовало, према званичним тврдњама око 150.000 људи, док други извори наводе цифру од око 50.000 људи.

У новије време на Ушћу се одржавају различите популарне културне манифестације - концерти и др.

Беер фест[uredi | uredi kod]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Беер фест

Београдски фестивал пива „Беер фест“, настао је 2003. године и прво се одржавао на Калемегдану, у подножју Београдске тврђаве, али је после инцидента, који се догодио 2007. године, када је један младић ускочио у кавез са медевдима Београдског зоолошког врта, фестивал премештен на Ушће. Због већег простора на Ушћу фестивал је добио на квалитету, као и већи број посетилаца.

Списак концерата[uredi | uredi kod]

Рекорд по посећености концерата држи певачица Светлана Ражнатовић са два концерта 2006. и 2013. којима је присуствовало више од 55,000 људи.

Датум Назив концерта/турнеје Извођач Број посетилаца
3.7.2004. Остајте овде Рибља чорба и Забрањено пушење 40,000 [1]
17.6.2006. Цеца Ушће Светлана Цеца Ражнатовић 100,000 [2]
14.7.2007. A Bigger Bang Tour Ролингстонси 55,000
24.6.2008. The Police Reunion Tour The Police 27,000
24.8.2009. Sticky & Sweet Tour Мадона 33,500 [3]
25.6.2011. Здравко Чолић Ушће Здравко Чолић 55,000 [4]
8.5.2012. Metallica Металика 36,000 [5]
19.5.2013. The Delta Machine Tour Дипеш мод 30,000 [6]
15.6.2013. Viva La Diva Show Јелена Карлеуша 40.000 [7]
28.6.2013. Ушће 2: Позив Светлана Цеца Ражнатовић 55,000 [8]

Референце[uredi | uredi kod]

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3]
  4. [4]
  5. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-06-28. Pristupljeno 2014-08-24. 
  6. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-05. Pristupljeno 2014-08-24. 
  7. [5]
  8. [6]