Košutnjak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Košutnjak
Pošalji fotografiju
Grad Beograd
Košutnjak na mapi Beograda
Košutnjak
Košutnjak
Košutnjak (Beograda)


Koordinate: 44° 45′ 52" SGŠ, 20° 26′ 28" IGD

Košutnjak je ime za šumu i naselje u Beogradu u gradskim opštinama Čukarica i Rakovica.

Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 m. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama.

Verovatno je ime Košutnjak nastalo zbog košuta, kojih je nekad ovde bilo. Sve do 1903. gusta šuma bila je zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane.

U Košutnjaku su i dva posebno uređena kompleksa: Pionirski grad, sportsko-rekreativni centar, i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Sportsko-rekreativni centar "Košutnjak" ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. U Košutnjaku se održavaju trke Salomon Off-Road i trka izazova. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza. U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu se nalazi u Košutnjaku.

U istoriji je poznat kao mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića, 29. maja 1868. godine.


Galerija slika[uredi | uredi kod]