Богословија (Београд)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bogoslovija (Beograd))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
За остале употребе, погледајте Богословија (разврставање).
Богословија
Богословија
Богословија
Град Београд
Богословија na mapi Beograda
Богословија
Богословија
Богословија (Beograda)


Координате: 44° 48′ 55" СГШ, 20° 29′ 30" ИГД

Богословија је градска подчетврт у Београду које се налази на територији општине Палилула. Налази се на Старој Карабурми и пружа се од Богословског факултета до Омладинског Стадиона.

Локација[uredi | uredi kod]

Богословија заузима површину око Богословског факултета и кружног тока, где се укрштају улице Мије Ковачевића, Драгослава Срејиновића и Северни Булевар. Граничи се са Карабурмом на истоку, Палилулом на југу и Адом Хујом и Вилиним Водама на северу. Према попису из 2002. године, у насељу је живело 7.748 становника.

Карактеристике[uredi | uredi kod]

Упркос неколико стамбених зграда, Богословија је углавном административни и комунални центар. У насељу се налази Београдска ватрогасна бригада, Хала „Пионир“, војна болница, полицијска станица „Палилула“, као и Омладински стадион, стадион ОФК Београд-а. Централно место насеља ипак заузима Богословска православна црква са суседним кампусом, која је изграђена 1957./1958. године и по којој је цело насеље добило име.

Основна карактеристика насеља је обиман саобраћај, због раскрсница које се налазе у насељу и које воде ка многим деловима града (Карабурма, Звездара, Крњача, Миријево, Трг републике, Вуков споменик, Панчево, итд). Као последица тога, ова област је једна од најзагађенијих области у Београду (еколошка црна тачка).

Види још[uredi | uredi kod]