Žarkovo

Izvor: Wikipedia
Žarkovo
Centar Žarkova
Centar Žarkova
Grad Beograd
Opština Čukarica
Stanovništvo 58.682
Žarkovo is located in Beograd
Žarkovo
Žarkovo
Žarkovo (Beograd)


Koordinate: 44° 45′ 25" SGŠ, 20° 25′ 12" IGD

Žarkovo je naselje Beograda. Nalazi se u opštini Čukarica. U Žarkovo spadaju Cerak, Julino brdo, Bele Vode, Filmski grad, Repište i Zmajevac.

Lokacija i stanovništvo[uredi - уреди]

Žarkovo se nalazi u jugozapadnom delu Beograda. Na severu se graniči sa Banovim Brdom i Čukaričkom padinom, na istoku sa Košutnjakom i Cerakom, na zapadu sa Makišom i na jugu sa Železnikom.

Osnovna škola koja nosi naziv Ljuba Nenadović je jedna od najstarijih škola u Srbiji.[1][2] Ostale osnovne škole koje se nalaze na teritoriji Žarkova nose imena po Đorđu Krstiću, Ujedinjenim nacijama, Miroslavu Antiću i Milošu Crnjanskom.

Deo Žarkova, naselje Filmski grad je dobilo po Avala filmu, jednoj od najvećih filmskih kompanija na prostoru bivše Jugoslavije, koje je tu smešteno. 2005. je osnovana nova televizijska i filmska kompanija Košutnjak film.

U naselju Bele Vode se nalazi crkva Svetog vaznesenja, koju su stanovnici Žarkova izgradili 1938. godine.[3]

Mit i ime[uredi - уреди]

Postoji i mit o tome kako je Žarkovo dobilo ime. Naime, nekada davno na području današnjeg Žarkova živeo je zmaj koji je činio zla po selu. Njegov vlasnik je bila baba Jula, po kojoj je ime dobilo Julino brdo. Jednog dana strašnoj aždaji se suprostavio vitez Žarko, koji je pokorio neman i po svome spasiocu je navodno ovo mesto dobilo naziv Žarkovo. Mesto na kojem je pala glava zmaja dobilo je ime Zmajevac, gde je pao rep Repište, a gde je otekla krv Bele Vode.

Ipak ovo predanje nema istorijske temelje, a poznato je da je tadašnje selo dobilo ime po Promićuru Žarku, koji se pominje u turskim poreskim defterima iz 1523. godine. Budući da poreski činovnici na Porti nisu znali ime baštine, kojom je upravljao Promićur Žarko, lakše im je bilo da zapamte prosto "Žarkovo selo". Ime se zadržalo do danas, ali je preživelo i bajkovito predanje o Vitezu Žarku i zmaju.[4]

Istorija[uredi - уреди]

Kapija Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Ostaci velikog neolitskog naselja iz perioda vinčanske kulture nalaze se na Ceraku. Prvi put naziv Žarkovo se pojavljuje u XVII veku. Tada je Žarkovo bilo posebna opština i spojen je sa opštinom Čukarica 1911. godine. Do 1970. godine Žarkovo je predgrađe Beograda. Žarkovo je naprasno počelo da se naseljava početkom 90-ih godina, zbog ratnih dešavanja u zemlji. Naselili su se ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ima i poneka porodica iz Makedonije. 1999. godine Žarkovo naseljava veliki broj Srba sa Kosova, koji su napustili svoje domove zbog ratnih zbivanja, najviše izraženih u tom delu tadašnje SRJ. Ipak u Žarkovu su se još uvek održali starosedeoci koji su se naselili u Žarkovo još pre 150 godina.

Fudbalski klub[uredi - уреди]

FK Žarkovo, čiji se teren nalazi na Belim Vodama se trenutno takmiči u Beogradskoj zoni. Osnovan je 1925. godine. Bio je prvak Beograda i pobeđivao je velike timove, a poznat je po nekadašnjem rivalstvu sa FK Čukaričkim.[5]

Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče[uredi - уреди]

Poslednjih godine Žarkovo je postalo poznato po legendarnom grafitu "Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče", posvećen Niku Sloteru, glavnom liku iz serije Tropska vrelina.

Žarkovo, priča koja traje[uredi - уреди]

Zbog zanimljive istorije naselja, filmski reditelj i producent Zoran Janković je 2009. godine snimio dokumentarni film o Žarkovu. Najviše pažnje u filmu su privukli uspešni sportisti koji su potekli iz sportskih klubova na prostoru Žarkova.[6]

Izvori[uredi - уреди]