Kopitareva gradina

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kopitareva gradina
Pošalji fotografiju
Grad Beograd
Opština Stari grad
Stanovništvo 22.707
Kopitareva gradina is located in Beograd
Kopitareva gradina
Kopitareva gradina
Kopitareva gradina (Beograd)


Koordinate: 44° 48′ 57" SGŠ, 20° 28′ 08" IGD

Kopitareva gradina je trg u Beogradu, kao i kraj grada u neposrednoj okolini trga, u opštini Stari grad.

Položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Kopitareva gradina se nalazi u istočnom delu opštine, na prostoru ograničenom ulicama Džordža Vašingtona, Hilandarskom, Šafarikovom, Đure Daničića, Jelene Ćetković, Bulevarom despota Stefana, i samim trgom Kopitareva gradina. Susedni krajevi grada su Jevremovac (na istoku), Palilula (na jugoistoku), Trg Republike (na zapadu) i Dorćol (na severu).

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovaj kraj grada se u početku zvao Mitropolitova bašta[1], ali je ime kasnije promenjeno u Kopitareva gradina, po Jerneju Kopitaru, slovenačkom filologu i saradniku Vuka Karadžića, poznatog reformatora srpskog jezika i pisma. Područje je najvećim delom urbanizovano u periodu između 1900. i 1914. godine.

Odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Kopitareva gradina je jedinstvena u Beogradu po svojim ambijentalnim i arhitektonskim odlikama. Kraj je urbanizovan u prvim decenijama 20. veka, a svoj izgled je uglavnom zadržao do danas. Odlikuje se nizovima niskih, stambenih objekata sa dvorištima na strani od ulice. Preovlađujući stilovi su klasicizam (sa akademizmom), predstavljen delima arhitekte Sretena Stojanovića, i secesija, čiji primer su dela Milana Antonovića. U to vreme mnogi političari i javne ličnosti su izgradili svoje kuće na Kopitarevoj gradini. Sam trg je relativno izolovan od glavnih puteva i nema saobraćajni značaj. U Hilandarskoj ulici se nalazi muzej, spomen kuća Laze Lazarevića.

Kao značajna kulturno-istorijska celina, Kopitareva gradina je proglašena za kulturno dobro zaštićeno zakonom 27. decembra 1968. godine.[2]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]