Krnjača (Beograd)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Za ostale upotrebe, pogledajte Krnjača (razvrstavanje).
Krnjača
Crkva svetog Luke, pored Zrenjaninskog puta
Crkva svetog Luke, pored Zrenjaninskog puta
Grad Beograd
Opština Palilula
Krnjača is located in Beograd
Krnjača
Krnjača
Krnjača (Beograd)


Koordinate: 44° 50′ 29" SGŠ, 20° 30′ 01" IGD

Mesne zajednice Krnjače

Krnjača je gradsko naselje koje se nalazi u Beogradskoj opštini Palilula, na levoj obali Dunava. „Starim Beogradom“ je povezana Pančevačkim mostom.

Lokacija i stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Krnjača se nalazi na levoj obali Dunava. Naselje je izgrađeno iza dugog nasipa duž Dunava, ali se i dalje često dešava da bude poplavljeno. Krnjača je dosta razbacano naselje i proteže se duž dve glavne saobraćajnice u ovoj oblasti, Pančevačkog puta koji povezuje Pančevo i Beograd i Zrenjaninskog puta koji povezuje Beograd i Zrenjanin. Na južnoj strani Krnjača se graniči sa Dunavom, na zapadu sa kanalom „Jojkićev Dunavac“, na severu sa kanalom „Morki Sebeš“ i močvarom „Veliko Blato“ dok se na istoku prostire do potoka „Sebeš“. Kanal „Kalovita“ protiče kroz središte naselja. Kroz svoje sverno produženje Dunavskog venca, Krnjača čini urbanu vezu sa Borčom, dok se na istoku proteže u pravcu Pančeva.

Po popisu iz 1971, poslednjem koji Krnjaču beleži kao zaseban grad, bilo je 11.834 stanovnika. Prema popisu iz 2002, Krnjača je imala 23.509 stanovnika (Krnjača i Dunavski Venac - 13.414, Reva - 2.808 i Kotež - 7.287)

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Први пут се спомиње 1832. под називом „Нова Борча“. Године 1945. је постала засебно село, а од 1952. и део посебне општине. Године 1955. су прикључена места БорчаОвча и Падинска Скела. Године 1965. општина је укинута а њена територија прикључена Палилули. Покрет за одвајање овог подручја бивше општине од Палилуе био је јако активан у последњих 10 година, и као резултат тога, 2005. године Скупштина општина Палилула је предложила Скупштини града Београда формирање нове градске општине, Дунавски Венац. Међутим, до сада још увек нема конкретних планова за спровођење ове иницијативе у дело.

Naselja[uredi - уреди | uredi izvor]

Krnjača ima mnogo pod-naselja i to su Dunavski Venac, Reva, Kotež, Kožara, Mika Alas i klaster blokova u svom centralnom delu. Za razliku od novobeogradskih blokova, blokovi u Krnjači nisu blokovi zgrada pravilnih geometrijskih i geografskih oblika.

Blokovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Luka Krnjača[uredi - уреди | uredi izvor]

U novembru 2007. godine objavljeni su planovi za izgradnju luke „Krnjača“. [1] Ovo bi trebalo da bude međunarodna transport luka, koja bi se nalazila nizvodno od Pančevačkog mosta. Projektovana je tako da zauzima 434 hektara, sa dodatnih 170 hektara za izgradnju hangara, skladišta i približavanje pruge i puteva. Planirano je da luka bude kompletno završena u periodu od 20 godina. [2]

Demografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Na teritoriji koja obuhvata delove Krnjače pre 1970-ih, 2002. godine živelo je 23.509 stanovnika (Krnjača i Dunavski venac 13.414, Reva 2.808 i Kotež 7.287) u Krnjači živi 0,2% Roma, 1,2% Hrvata 3,0% ostale nacionalne manjine dok je 95,6% Srba.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]