Блок 30

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Блок 30 је део Градске општине Нови Београд и спада у једно од најстаријих насеља у овој општини.

Положај[uredi | uredi kod]

Налази се на атрактивној и веома повољној локацији. Његов положај својим становницима пружа могућност брзог и једноставног одласка на било коју локацију у граду. Правоугаоног је облика и североисточну границу чини Булевар Михајла Пупина кроз који пролази више аутобуса ГСП-а. Југозападну границу чини Булевар Зорана Ђинђића кроз који такође пролази линија градског саобраћајног превоза. Североисточну границу представља Булевар Уметности, а југоисточну границу чини улица Шпанских бораца.

У самом блоку 30 налази се 37 стамбених зграда од којих су већина петоспратнице и има их тачно 30. Свака стамбена зграда има плато са украсним жардињерама и клупицама где се деца и старији људи могу окупљати по лепом времену. У склопу сваке зграде налази се подземна гаража где је обезбеђено по једно гаражно место за сваки стан.

За спортске активности постоје три уређена и реновирана спортска игралишта на којима се може играти кошарка и фудбал. Такође постоје и више бетонских игралишта са тобоганима за децу. За одвијање квалитетнијег живота и рада постоје више прехрамбених продавница, дисконта, салона лепоте, кафића и ресторана. Такође постоје и финансијске институције попут поште и банака. У блоку 30 смештена је месна заједница Дунавски кеј.

Изградња[uredi | uredi kod]

Изградња Блока 30 почела је 1967. године. Пројектант блока је био награђивани београдски архитекта Урош Мартиновић (1918-2004). У изградњи су учествовала прдузећа Дом,7. јули и Хидротехника из Београда, као и Бетон из Новог Сада.

Насеље је иницијално било замишљено као стамбено насеље високог стандарда, пре 1967. године. Након политички бурне 1968. године пројекат је промењен и приступило се изградњи социјалног стамбеног блока.

Блок је у потпуности завршен 1979. године.

Околина[uredi | uredi kod]

У непосредној близини блока 30 налази се већи број значајних објеката. Западно од њега на свега неколико стотина метара, налази се цркава Светог Димитрија која још није у потпуности довршена, али је отворена за вернике и врши се служба. Источно од блока налази се палата Србија, простран објекат око кога се налазе бројни паркови и веома је привлачан за шетаче у летњим вечерњим сатима.

Са јужне стране налази се Београдска арена, место где су се одвијали многи важни музички и спортски догађаји. Између осталог одиграно је и финале ЕП у кошарци 2005. где је Грчка постала шампион Европе. Са североисточне стране налази се YUBC са већим бројем продавница, кафића, ресторана и пословница из разних бранши.

Постоје и два велика савремена тржна центра. Меркатор, којег дели само Бул. Уметности и Ушће који се налази две аутобуске станице источно од блока. У близини блока налазе се предшколске установе, основне и средње школе, Универзитет Мегатренд, као и Факултет драмских уметности.

Спољашње везе[uredi | uredi kod]