Konjarnik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Konjarnik (Beograd))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Konjarnik (razvrstavanje).
Konjarnik
Grad Beograd
Opština Zvezdara
Voždovac
Stanovništvo 23.394 (2002)
Konjarnik na mapi Beograda
Konjarnik
Konjarnik
Konjarnik (Beograda)


Koordinate: 44° 46′ 60" SGŠ, 20° 30′ 00" IGD

Konjarnik je deo Beograda, glavnog grada Srbije.

Nalazi se na jugoistočnoj periferiji grada kod auto-puta Zagreb-Beograd-Niš. Auto-put prolazi kroz Beograd, i kod mesta gde napušta Beograd i nastavlja u pravcu Niša, nalazi se ovaj živopisni deo Beograda.

Položaj[uredi | uredi kod]

Konjarnik počinje oko 4 kilometra jugoistočno od centra Beograda (Terazija), proteže se oko 2 kilometra, uglavnom duž Ustaničke ulice, severne strane autoputa i između Ustaničke i ulice Vojislava Ilića. Graniči se sa drugim krajevima: Dušanovac na istoku, Šumice na severoistoku, Cvetko na severu, Mali Mokri Lug na zapadu, a na jugu ga autoput razgraničava od Medakovića 3 i Marinkove bare.

Administrativna podela[uredi | uredi kod]

Istočni deo Konjarnika pripada opštini Zvezdara, a ostatak Voždovcu. Zvezdarske mesne zajednice koje zahvataju prostor Konjarnika su:

  • MZ "Ćirilo i Metodije" - granice: ul. Živka Davidovića (prema severoistoku i zvezdarskoj MZ "Zeleno Brdo"), ul. Pljevaljska i Virpazarska (jug-jugoistok, prema MZ Vojvoda Putnik tj. Padini), ul. Vojislava Ilića (zapad-jugozapad, prema Voždovcu) i ul. Topalovićeva i Donska (severozapad, MZ "Vračarsko polje"). Ovim su obuhvaćeni krajevi Učiteljsko naselje (jugoistočno) i Denkova bašta (severozapadno, vidi dole). Ova MZ zauzima gornji (severoistočni) deo doline bivšeg Dubokog potoka (na pravcu današnje ulice Zage Malivuk), između Pašinog brda (ranije poznato i kao Lekino brdo) prema severozapadu i konjarničkog brda na jugoistoku.
  • MZ "Vojvoda Putnik" - granice: ul. Živka Davidovića (severoistok, prema MZ Zeleno Brdo, ul. Ustanička (jug-jugoistok, prema MZ "Stevan Sinđelić) i navedene granice prema MZ "Ćirilo i Metodije". Ovim su obuhvaćeni delovi podnaselja Konjarnik 2 i Konjarnik 3 i Rudo (Istočna kapija Beograda). MZ se poklapa sa konjarničkim brdom, koje je jedno manje "rebro" koji se odvaja od "kičme" koju čine Zvezdarsko, Zeleno i Stojčino brdo, prema severoistoku. Istočna kapija se nalazi na vrhu brda.
  • MZ Stevan Sinđelić - granice: ul. Živka Davidovića (severoistok, MZ Zeleno Brdo), ul. Rebeke Vest (bivši Kružni put) i Mihaila Todorovića (jugoistok, MZ Mali Mokri Lug), Stevana Prvovenčanog (tj. Autoput) i Vojislava Ilića (jug odn. zapad, prema opštini Voždovac). Ovim su takođe obuhvaćeni delovi podnaselja Konjarnik 2 i Konjarnik 3. MZ zauzima južne i jugoistočne padine konjarničkog brda.

Voždovačke mesne zajednice su:

Istorija[uredi | uredi kod]

Posle Prvog svetskog rata, širu okolinu Cvetkove Pijace su naselili Kalmici, poreklom sa obala Kaspija, izbeglice od Ruskog građanskog rata nakon Oktobarske revolucije 1917. U Kozarčevoj ulici (treća ulica severozapadno od Istočne kapije) napravili su budistički hram, pagodu mongolskog tipa, koji je postojao od 1929. do 1944. Gajili su konje, koje su napasali na tada otvorenom području, koje će zbog toga dobiti naziv Konjarnik.[1][2]

Veliko i moderno naselje je građeno 1960-tih i 1970-tih, čime je stvorena urbana veza između starijeg dela Beograda i Malog Mokrog Luga na istoku. Stanovništvo Konjarnika, prema popisu iz 2002., iznosi 23.394 stanovnika.

Delovi Konjarnika[uredi | uredi kod]

Konjarnik I[uredi | uredi kod]

Najzapadniji deo Konjarnika, u opštini Voždovac. Nalazi se između ul. Ustaničke na severu, autoputa na jugu i ul. Vojislava Ilića na istoku. Graniči se sa krajevima: Dušanovac na istoku, Šumice na severu i Marinkova Bara na jugu, preko autoputa. Osobite su, kao i za ostataka Konjarnika, velike, pravougaone stambene zgrade. U ul. Ljermontova se nalazi velika policijska stanica; postoji stambeno-komercijalni kompleks "KoŠum" i stambena zgrada "Testera", nazvana tako zbog svoje cik-cak konstrukcije. Naselje je od autoputa odvojeno zelenim šumskim pojasem.Poznata licnost iz ovog kraja je:Batica Mirković

Konjarnik II[uredi | uredi kod]

Deo Konjarnika istočno od ul. Vojislava Ilića, sa Ustaničkom kao centralnom ulicom. Osim mnogih velikih stambenih zgrada, postoji i industrijska zona, duž ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve (fabrike "Precizna mehanika", "Bukulja", "Metal"). Razvijaju se trgovačke zone oko okretnice "Lastinih" autobuskih linija na raskrsnici Ustaničke i Vojislava Ilića.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Politika, 16.jul 2007., str. 25
  2. „Kalmyk Buddhist Temple in Belgrade (1929-1944)”. Arhivirano iz originala na datum 2003-12-12. Pristupljeno 2003-12-12. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]