Sutjeska (Zemun)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sutjeska
Bačka ulica i Meandri
Bačka ulica i Meandri
Grad Beograd
Opština Gradska opština Zemun
Sutjeska na mapi Beograda
Sutjeska
Sutjeska
Sutjeska (Beograda)


Koordinate: 44° 51′ 04" SGŠ, 20° 22′ 09" IGD

Sutjeska je prigradsko naselje u Beogradu, Srbija, locirano u opštini Zemun.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Sutjeska se nalazi zapadno od starog gradskog jezgra Zemuna. Graniči se sa naseljima Sava Kovačević na zapadu (ograničena Šilerovom ulicom), Gornji Grad na severu (Ugrinovačka ulica), Vojni Put I na jugozapadu (Pazovački put), dok Prvomajska ulica označava južnu granicu naselja.

Karakteristke[uredi | uredi kod]

Naselje je pretežno stambenog tipa, ca 7.446 stanovnika prema popisu iz 2002. godine. U naselju se nalazi ambulanta i osnovna škola.

Naselje je dobilo ime posle bitke na Sutjesci 1943. u kojoj je ubijen partizanski vođa Sava Kovačević. Zanimljivo je da u Beogradu postoji još jedno naselje koje nosi isto ime, a nalazi se u Krnjači, na opštini Palilula.

Pod-naselja[uredi | uredi kod]

Zemun Bačka[uredi | uredi kod]

Zemun Bačka je najseverniji produžetak naselja i za razliku od ostatka Sutjeske, ovo je pretežno industrijska zona. Na severu se prostiže u pravcu Nove Galenike a na zapadu preko autoputa Beograd - Novi Sad, do naselja Altina. U naselju se nalazi okretnica autobusa gradskog prevoza na linijama 18 (Zemun Bačka - Medaković 3) i 83 (Zemun Bačka - Crveni Krst).

Bački Ilovik[uredi | uredi kod]

Bački Ilovik je severozapadni produžetak Sutjeske, ograničen Bačkom ulicom na jugu, Ugrinovačkom na severu i Pazovačkim putem na jugu. Ovo malo naselje uglavnom je naseljeno romima. Nekoliko kompanija za prikupljanje starih materijala (gvožđe, aluminijum, papir itd.) nalaze se u ovom naselju.

Meandri[uredi | uredi kod]

Meandri je stambeno područje i čini severoistočni produžetak Sutjeske. Ograničeno je Zagorskom ulicom na jugu, ulicom Rade Končara na istoku i Ugrinovačkom ulicom na severu.