Padina (Zvezdara)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Padina
Pošalji fotografiju
Grad Beograd
Opština Zvezdara
Stanovništvo 2.000
Padina na mapi Beograda
Padina
Padina
Padina (Beograda)


Koordinate: 44° 46′ 10" SGŠ, 20° 30′ 21" IGD

Za vojvođansko mesto videti Padina

Padina je urbano beogradsko naselje, u opštini Zvezdara.

Položaj[uredi | uredi kod]

Padina se nalazi u jugozapadnom delu opštine, oko 6 km jugoistočno od Terazija (u pravoj liniji), na severozapadnim padinama Mokroluškog brda (234 m.n.v.) od čega potiče i njeno ime. U njenoj okolini su naselja Medaković III na severu, te Braće Jerković i Braće Jerković II na zapadu odn. jugu (oba u opštini Voždovac, na nekim kartama je i područje Padine obeleženo kao Braće Jerković II). Prema jugoistoku se preko ulice Cvetanova ćuprija nastavlja u Veliki Mokri Lug.

U administrativnom smislu, ovo je mesna zajednica "Vojvoda Mišić", organizovana tek krajem 1980-tih. Njene približne granice: prema opštini Voždovac - od Autoputa do ul. Braće Srnić, zatim ul. Svetozara Radojčića (bivši Kružni put); prema MZ "Veliki Mokri Lug" - kroz gornji (južni) deo naselja, do Cvetanove ćuprije, pa njome do ul. Milošev kladenac, preko Lastine garaže do Autoputa. Sa druge strane Autoputa je MZ Mali Mokri Lug.

Ovim je osim naselja Padina obuhvaćen i istočni kraj Medakovića III, sa većim stambenim zgradama, kao i slabije urbanizovan kraj i garaža GSP-a "Kosmaj" uz Autoput.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Naselje je stambenog tipa, centralna ulica je Veselina Čajkanovića (bivši naziv: Padina) od koje se poprečno odvajaju ostale ulice. Ima oko 400 kuća sa 2000 stanovnika.

Izvori[uredi | uredi kod]