Cerak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commons-emblem-question.svg Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.
Cerak
[[File:{{{slika}}}|288px|Cerak]]
Cerak
Cerak na karti Beograda
Cerak
Cerak
Cerak na karti Beograda


Koordinate: 44° 43′ 60" SGŠ, 20° 25′ 00" IGD

Cerak je naselje u Beogradu na opštini Čukarica u Beogradu, Srbija.

Ime[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime je opis prethodnog stanja tog kraja, tj. cerove šume koja se prostirala na južnim obalama Save.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje Cerak se nalazi iznad Ibarske magistrale i jugozapadnog oboda Košutnjaka, i nastavak je nekadašnjeg sela Žarkova. Na južnoj strani je omeđeno kasnijom izgradeom naselja Cerak Binogradi, Cerak 2, i najnovijim proširenjima Filmskog Grada. Naselje je udaljeno nekoliko autobuskih stanica od velikog komercijalnog centra Banovo Brdo, i reke Save/Savskog jezera i Ade Ciganlije.

Glavna osovina i saobraćajnica je Jablanička ulica, od koje se odvajaju manje, pretežno stambene ulice, od kojih su neke slepe ili se završavaju na parkinzima i prilazima Ceraku Vinogradi. Naselje izgrađeno na hrbatu-padini od Košutnjaka do Ibarske magistrale. Naselje je planski izgrađeno, sa veoma malo preostalih individualnih kuća starog Žarkova. Stambene jedinice su mešanog tipa, sa jasno vidljivim različiti periodima planske izgradnje: najstariji delovi naselja su izgrađeni ranih 1970ih, u obliku kuća za individualno ili stanovanje više porodica i to većinom kuća u nizu ili delimično razdvojenih, niskih sa dva do tri sprata. Sredinom i krajem 1980ih su izgrađene višespratnice sa po pet i šest spratova. Krajem 90ih i početkom 2000ih pored Ibarske magistrale i Ace Joksimovića su izgrađene najnovije višespratnice.

Cerak, je, kao i Cerak Vinogradi veoma zeleno naselje: niska gustina, dvorišta i zeleni pojasevi oko svih ulica su intenzivno zasađeni karakterističnim živim ogradama i sada već odraslim drvećem. Kombinovano sa dobrom saobraćjnom mrežom, blizinom škola, Košutnjaka i Ade, Cerak je veoma popularno naselje za porodično stanovanje. Kao najstariji deo kompleksa Cerak (Cerak, Cerak Vinogradi, Cerak 2) pošta naselja i prvo obdanište se nalaze u okviru naselja. Najbliža osnovna škola je Ujedinjene nacije, u ulici Borova na Ceraku Vinogradi. Najzapadniji deo naselja, ulice Bitoljska, Mojkovačka, Petefijeva, Partizanske Vode itd, se često naziva Starim Cerakom.

Glavna linija gradskog prevoza koja povezuje naselje je linija 52, dok su delovi naselja blizu linijama 51, 37, 56, 57, 89, 531, 532, 533, 534.

Cerak 2[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje jugoistočno od Ceraka, izgrađeno izmeđz 1985 i 1988 se zvanično zove Cerak 2, i sastoji se od dve "ulice", Vinogradski i Cerski Venac, ali je samo naselje stilski deo celine Cerak Vinogradi.