Busije (Zemun)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crkva Sv Ćirila i Metodija

Busije je prigradsko naselje u beogradskoj opštini Zemun. Formirano je 1997. godine kada je gradska opština Zemun (Beograd) prodala zemljište (1.300 placeva) za relativno nisku cenu uglavnom izbeglicama iz Hrvatske i BiH posle operacije Oluja, iako područje nema infrastrukturu i nije planirano za urbanu gradnju.

Pošto su stanovnici počeli da legalizuju svoje kuće, odlučeno je da će se uvesti plan za Busije u 2007. godini. Godine 2006. izgrađen je put, autobuska linija 702 Busije - Batajnica i crkva. U 2009. godini počela je sa radom i ambulata.

Jedna od karakteristika naselja je da ulice nose nazive po znamenitim ličnostima iz krajeva iz kojih su doselili njegovi stanovnici, kao što su: vladike Sv. Sava Trlajić i Simeon Zloković, pisci i hroničari Nikola Begović, Manojlo Grbić, Milan Radeka, Adam Pribićević, Stanko Opačić - Ćanica, dr Stanko Korać, Mirko Korolija, Ognjeslav Utješenović Ostrožinski, slikar Živko Stojsavljević, vojskovođa Svetozar Borojević i drugih. Zanimljivo je da stanovnici ovog naselja i dalje rađe upotrebljavaju brojčane nazive ulica.

Procenjuje se da Busije imaju oko 5.000 stanovnika (2008), od kojih su oko 80% izbeglice iz Hrvatske i BiH.

Prevoz[uredi | uredi kod]

  • Autobuska linija 702 (Batajnica /Žel. Stanica/ - Busije /Crkva/)