Plavi Horizonti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

.

Plavi Horizonti
Plavi Horizonti
Plavi Horizonti
Grad Beograd
Plavi Horizonti na mapi Beograda
Plavi Horizonti
Plavi Horizonti
Plavi Horizonti (Beograda)


Koordinate: 44° 50′ 56" SGŠ, 20° 20′ 27" IGD

Plavi Horizonti je prigradsko naselje u Beogradu, koje se nalazi u opštini Zemun. Jedno je od najnovijih beogradskih naselja, uz naselje Altina.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Plavi Horizonti se nalaze u zapadnom delu Zemuna i protežu se duž pruge Beograd—Novi Sad. Graniči se sa naseljem Altina na severu i proteže se dalje u pravcu naselja Vojni Put II i Kolonija Zmaj na jugoistoku i naselja Zemun Polje na severozapadu.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Do kasnih 1990-ih godina, ovo je bila nenaseljena oblast porkivena livadama. Nakon izbijanja rata u Jugoslaviji 1991, a naročito nakon akcije Oluja hrvatkse vojske 1995. koja je proterala 320.000 Srba iz Hrvatske u Srbiju, mnoge izbeglice naselile su ovo područje, što je rezultiralo stvaranjem nekoliko novih naselja (Altina, Plavi Horizonti, Grmovac, Busije). Altina i Plavi Horizonti su izrasli u prava naselja, spojivši se sa zapadnim delom Zemuna. Po proceni opštine Zemun, u ova dva naselja trenutno živi oko 20.000 stanovnika.

Nakon 2000. godine, započeto je ubranističko uređivanje naselja. Skoro sve ulice su asfaltirane, ali i dalje ostaju mnogi nerešeni problemi prevashodno vezani za komunalnu infrastrukturu. Naselje je povezano gradskim prevozom i kroz njega saobraća аutobus na liniji 709 (Zemun /Novi grad/—Plavi Horizonti—Zemun Polje /stajalište Franje Krča/).