Plavi Horizonti

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Plavi Horizonti
Pošalji fotografiju
Grad Beograd
Plavi Horizonti na karti Beograda
Plavi Horizonti
Plavi Horizonti
Plavi Horizonti na karti Beograda


Koordinate: 44° 50′ 56" SGŠ, 20° 20′ 27" IGD

Plavi Horizonti je prigradsko naselje u Beogradu, koje se nalazi u opštini Zemun. Jedno je od najnovijih beogradskih naselja, uz naselje Altina.

Lokacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Plavi Horizonti se nalaze u zapadnom delu Zemuna i protežu se duž pruge Beograd - Novi Sad. Graniči se sa naseljem Altina na severu i proteže se dalje u pravcu naselja Vojni Put II i Kolonija Zmaj na jugoistoku i naselja Zemun Polje na severozapadu.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Do kasnih 1990-ih godina, ovo je bila nenaseljena oblast porkivena livadama. Nakon izbijanja rata u Jugoslaviji 1991, a naročito nakon akcije „Oluja“ hrvatkse vojske 1995. koja je proterala 320.000 Srba iz Hrvatske u Srbiju, mnoge izbeglice naselile su ovo područje, što je rezultiralo stvaranjem nekoliko novih naselja (Altina, Plavi Horizonti, Grmovac, Busije). Altina i Plavi Horizonti su izrasli u prava naselja, spojivši se sa zapadnim delom Zemuna. Po proceni opštine Zemun, u ova dva naselja trenutno živi oko 20.000 stanovnika.

Nakon 2000, započeto je ubranističko uređivanje naselja. Skoro sve ulice su asfaltirane, ali i dalje ostaju mnogi nerešeni problemi prevashodno vezani za komunalnu infrastrukturu. Naselje je povezano gradskim prevozom i kroz njega saobraća аutobus na liniji 709 (Zemun /Novi grad/ - Plavi Horizonti - Zemun polje /stajalište "Franje Krča"/).