Церак II

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Cerak II)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Стари Церак (Церак II од 1986) је насеље 10-ак километара удаљено од центра Београда, и пар километара удаљено од излаза из града код гробља „Орловача“. Налази се између насеља Беле Воде, Жарково и Церак Виногради. Назив „Стари Церак“ има због тога што је један од најстаријих насеља Чукарица и због тога што суштински није мењао изглед годинама као што је то случај са Церак Виноградима. Иначе Стари Церак и Церак Виногради познатији су једноставно као „Церак“ (описује како је изгледао доскора - прекривен церовом шумом) и када се тако каже мисли се на оба насеља заједно.

Насељем претежно преовладавају старије куће од по два спрата, а на самом крају насеља, код Ибарске магистрале, је улица са две осмоспратне и две петоспратне дуге зграде изграђене 1994. Ту су и велелепне новоизграђене зграде у Житомисличкој улици.

Улице које се протежу Старим Цераком су све под углом од 90 степени. Најважнија улица која се протеже кроз ово насеље јесте и највећа улица на Цераку Јабланичка улица. Битне улице су и Петефијева (паралелна са Јабланичком), Космајска, Приштинска, Битољска, Копаоничка, Партизанске воде, Житомисличка итд.

Насеље поседује два велика супермаркета, дечје обданиште „Церак“, малу пијацу, велику и малу теретану, велики број радњи које се баве различитим делатностима. Нпр. само у једној улици можете наћи све од ауто-механичарске радње и радње ауто-делова до шнајдера и обућара.