Rospi Ćuprija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rospi Ćuprija
Panorama Karaburme i Rospi Ćuprije
Panorama Karaburme i Rospi Ćuprije
Grad Beograd
Opština Palilula
Stanovništvo 4.661
Rospi Ćuprija na karti Beograda
Rospi Ćuprija
Rospi Ćuprija
Rospi Ćuprija na karti Beograda


Koordinate: 44° 48′ 56" SGŠ, 20° 31′ 24" IGD

Rospi Ćuprija je jedno od beogradskih naselja, nalazi se u opštini Palilula.

Ime[uredi - уреди | uredi izvor]

Po jednom objašnjenju, potiče od otomansko-turskog izraza rospı(lı) köprü ("most rospija" tj. kurvi), jer su tu navodno ubijane žene iz harema visokih turskih dostojanstvenika, optužene za neverstvo. Po drugom[1], zaista je postojao neki mostić, a podigla ga je neka bludnica ("rospija") kako bi iskupila grehe.

Položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Rospi Ćuprija se nalazi na desnoj (istočnoj) obali Mirijevskog potoka, pred njegovo izlivanje u dunavski Rukavac (desna obala Dunava, razdvojen Adom Hujom od glavnog toka reke), zauzimajući zapadni kraj Višnjičkog polja. Graniči se sa Karaburmom na zapadu (duž ul. Mirijevski bulevar), Ćalijama na jugu i Višnjičkom Banjom na severoistoku (duž Slanačkog puta).

Karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

S nadmorskom visinom od 66 metara, Rospi Ćuprija je najniža tačka užeg dela grada.

Rospi Ćuprija je delom stambeno područje, ali je najpoznatija po nizu ciglana ("Polet", "Trudbenik", "Jedinstvo", "Kozara", "Rekord" i "Balkan"), koje zauzimaju znatan prostor na severozapadnom i severnom rubu Višnjičkog polja i čiji se visoki dimnjaci vide izdaleka. Prema podacima iz 2002., naselje ima 4661 stanovnika.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Keltski Skordisci su osnovali Singidunum u 3. veku pne., na lokalitetima Karaburme i Rospi Ćuprije je pronađena nekropola iz tog perioda, sa vrednim artefaktima koji su pripadali njihovim ratnicima. [2]

U vreme austrijske okupacije 1717-39, između Višnjice i Rospi Ćuprije je postojalo naselje "pančevačkih kamenorezaca" (Steinmetz Hütten nach der Panschova) sa osam koliba (postojali su majdani kamena kod Višnjice - Stein Bruch von Panschova - i na staroj Karaburmi - Stein Bruch). Približno kod današnjeg pančevačkog mosta je postojala ciglana (Ziegel Offen). Na karti kapetana Amana iz 1721-22 su od beogradskih mlinova imenovana tri, među kojima i mlin pekara Johana Ofnera na donjem toku Mirijevskog potoka južno od Rospi Ćuprije (Ioh: Offeners Mühle - pretpostavka je da je on bio zakupnik mlina čiji je vlasnik bila beogradska opština)[3].

Višnjičko Polje[uredi - уреди | uredi izvor]

U 2007. je predviđenja gradnja naselja Višnjičko Polje, prvog planskog naselja posle dvadesetak godina u Beogradu. Regulisan je prostor površine 81 hektar, između Slanačkog puta (sever), zaštitne zone prema groblju Lešće (istok i jugoistok), Mirijevskog brda (jug) i planirane saobraćajnice između Autoputa i budućeg mosta preko Ade Huje (zapad). Moguća je gradnja 900.000 kvadratnih metara, uglavnom za 7.500 stanova. [4]. Rekonstruisane ciglane "Rekord" i "Kozara" bi bile centri naselja, rupa nastala eksploatacijom gline bi postala rezervat biljnog i životinjskog sveta.[5][6]

Prema Đeneralštabnoj karti Srbije iz 1894.[7], brdo Lešće je označeno kao "Lipar", a njegove padine prema Rospi Ćupriji, danas označene kao Višnjičko polje, nazivaju se "Lešje".

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljne veze[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Јован Тодоровић, Праисториска некропола на Роспи ћуприји код Београда, Godišnjak grada Beograda (1956)