Zemun Polje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zemun Polje
Hram Sv. Kneza Lazara u Zemun Polju
Hram Sv. Kneza Lazara u Zemun Polju
Grad Beograd
Opština Zemun
Zemun Polje na mapi Beograda
Zemun Polje
Zemun Polje
Zemun Polje (Beograda)


Koordinate: 44° 52′ 00" SGŠ, 20° 19′ 00" IGD

Zemun Polje je gradsko naselje u Beogradu, Srbija, locirano u opštini Zemun. Nalazi se u severozapadnom delu Zemuna, pored auto-puta E-75 (Beograd - Novi Sad).

Lokacija[uredi | uredi kod]

Nalazi se sa leve strane auto-puta za Novi Sad, između naselja Batajnica na istoku, Nove Galenike na zapadu, naselja Plavi Horizonti i Altina na jugu i naselja Kamendin na severu.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Ulica Bertranda Rasela u Zemun Polju

Naselje je decenijama bilo odsečeno od urbanog dela Beograda, sve do 90ih godina kada je proširenjem industrijske zone Zemun Polje postalo urbano naselje. Zemun Polje je trenutno jedno od Beogradskih naselja koje se najbrže razvija, i u njemu,zajedno sa okolnim mesnim zajednicama, trenutno živi preko 40.000 stanovnika. U naselju se nalazi Hram Svetog Velikomučenika kneza Lazara. Takođe, u Zemun Polju se nalazi i OŠ „Ilija Birčanin“, vrtić „Bubamara“, Institut za kukuruz „Zemun Polje“, FK „Institut“, Zdravstvena stanica „Kamendin“, policijska ispostava Zemun polje, pošta, benzinska stanica, kao i samoposluge iz lanca „Maksi“, „Idea“, „Aman“, "Sunce", itd. U naselju aktivno rade sekcije karate klubova „Junior“ i „Japan“, kao i aikido klub. Nedaleko od samog naselja nalazi se sportski aerodrom „13. maj“.

Linije GSP-a koje saobraćaju kroz Zemun Polje su:

704 (Zeleni Venac - Zemun Polje)

704 N (Trg Republike - Zeleni Venac - Nova Galenika - Zemun Polje)

707 (Zeleni Venac - Ugrinovački put - Zemun Polje)

708 (Novi Beograd /Blok 70A/ - Zemun Polje)

709 (Zemun /N. Grad/ - Zemun Polje).

Kroz naselje prolazi i pruga Beograd - Novi Sad. Pored toga, y južnom delu naselja (udaljena oko 1,7km od centra) nalazi se železnička stanica „Zemun Polje“ koju koriste vozovi Beovoza i gradske železnice, BG Voz-a. Pored samog naselja nalazi se od 2022. godine železničko stajalište "Kamendin" za sistem gradske železnice "BG voz".

Demografija

Većinski narod u ovom prigradskom naselju su Srbi mahom doseljeni iz Republike Srpske Krajine (današnje Hrvatske) i Bosne i Hercegovine sa udelom od 73% što predstavlja oko 29.200 stanovnika. Zatim slede Aškalije (islamizirani Romi) sa udelom od 17% (6800 st.) pa Hrvati (6%), Goranci (2%), Albanci (0,84%), Bunjevci (0,23%) i dr.

Pod-naselja[uredi | uredi kod]

Školsko Dobro[uredi | uredi kod]

Naselje se nalazi u južnom delu Zemun Polja i prostire se ka naselju Plavi Horizonti na istoku. Ovo naselje je relativno staro, ali je urbanizacijom vremenom pripojeno Zemun Polju i u njemu je urađena komunalna infrastruktura. Na istočnoj strani naselja nalazi se i trafostanica. Kroz naselje saobraća linija gradskog prevoza 709 (Zemun Polje - Zemun /N. Grad/).

Kamendin 2[uredi | uredi kod]

Ovo naselje je relativno mlado. Izgrađeno je 2009. godine i nalazi se u južnom delu Zemun Polja, tik uz prugu Beograd - Novi Sad. Ograničeno je ulicom „Brodarska“ na zapadu, ulicom „Anke Matić“ na istoku i ulicom „Dobrovoljnih vatrogasaca“ na severu, dok se na jugu prostire do same pruge. U naselju se nalazi nekoliko stambenih objekata u kojima su naseljene socijalno ugrožene porodice, kao i raseljene romske porodice. Izgradnja naselja i dalje traje, pa je tako predviđena izgradnja još nekoliko stambenih jedinica, od kojih je za neke već započeta izgradnja. Takođe je za 2012. godinu planirana izgradnja železničke stanice „Kamendin“, za koju je najavljeno da će biti završena do kraja godine i koja će se koristiti za potrebe gradske železnice BG Voz.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]