Белвил (Нови Београд)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Belvil (Novi Beograd))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Белвил
Зграде у Белвилу
Зграде у Белвилу
Град Београд
Општина Нови Београд
Белвил na karti Beograda
Белвил
Белвил
Белвил na karti Beograda


Координате: 44° 48′ 22" СГШ, 20° 24′ 24" ИГД

Белвил је комплекс стамбених и пословних зграда у Блоку 67 на Новом Београду, Србија, који се простире на површини од 13,8 хектара. Ово насеље састоји се од 14 стамбених зграда, 2 зграде са пословним простором, преко 300 локала, продајног павиљона и паркинг простора. Инвеститор изградње је фирма Blok 67 Associates.

Налази се између улице Јурија Гагарина, улице Шпанских бораца, улице Ђорђа Станојевића и улице Др Агостина Нета.

Технички подаци[uredi - уреди | uredi kôd]

Белвил се простире на површини од преко 14 хектара и састоји се од 14 стамбених зграда и 2 зграде са пословним простором у којима се налази 1.858 станова 27 различитих величина и површине између 31 и 104м², као и 333 локала у приземљу стамбених зграда. У подземним гаражама и гаражним местима омогућено паркирање више од 1.300 аутомобила, а на паркинг местима на отвореном још преко 600 аутомобила. Од подземних гаража у свакој од зграда полазе два лифта.

Инвеститор изградње Белвила је фирма Block 67 Associates чији су оснивачи Делта Реал Естате и Hypo Alpe-Adria Bank a.d., аутор архитектонског пројекта је дипл. инг. арх. Милутин Гец, израда осталих пројеката је поверена фирми Машинопројект док је руковођење пројектом и надзор вршила фирма Маце доо основана од стране Mace Group[1]. Извођење грађевинских радова су обављале фирме Денеза М, Монтера, ГК Коцић, Ексинг, Градинг, Гредина, Ратко Митровић Дедиње и Интеграл Бања Лука [2].

Почетак реализације пројекта је август 2006.[1], почетак изградње у јуну 2007. а предаја кључева станова за потребе смештаја учесника универзијаде је почела у марту 2009 [3]. Предаја кључева власницима станова је почела 8. децембра 2009.[4]

Порекло назива[uredi - уреди | uredi kôd]

Назив овог комплекса Belville потиче од назива Belleville који је чест назив стамбених четврти у Француској [5], Канади [6] и САД [1] и у преводу значи леп град.

О Белвилу[uredi - уреди | uredi kôd]

У непосредној близини овог комплекса се налази шопинг мол Делта сити. Свака од стамбених зграда, које имају од 10 до 13 спратова, носи назив одређене врсте цвећа: Ружа, Лала, Крин, Јоргован, Зумбул, Циклама, Шебој, Ђурђевак, Сунцокрет, Мимоза, Љубичица, Маслачак, Невен и Ирис.

Универзијада 2009.[uredi - уреди | uredi kôd]

У комплексу Белвил су током 25. Летње Универзијаде 2009. која је одржана у Београду од 1. до 12. јула 2009. године било смештено скоро 9000 спортиста из 145 земаља.

Универзијада је свечано отворена у Арени Београд, а такмичења у појединим спортовима одржана су у Земуну, Панчеву, Обреновцу, Новом саду, Смедереву и Вршцу.

Белвил као универзитетско село свечано је отворен 24. јуна 2009. године.

Референце[uredi - уреди | uredi kôd]

Спољашње везе[uredi - уреди | uredi kôd]