Lion (Zvezdara)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

"Lion" je naziv za deo koji čini nekoliko obližnjih ulica pozicioniranih oko nekadašnje kafane "Lion" koja se nalazila na uglu ul. Miloša Zečevića i Bulevara Kralja Aleksandra.

Do Liona gradskim prevozom možete stići tramvajskim linijama : 5,6,7,14

Ime[uredi | uredi kod]

Kraj je dobio ime po kafani "Lion", nazvanoj po istoimenom francuskom gradu[1]., i koja se nalazila na zapadnom uglu ul. Miloša Zečevića i Bulevara.

Severnim rubom ovog kraja nekada je tekao Bulbulderski potok, nazvan po turskoj reči za slavuja ("Bulbul"), jer je u kraju nekada živelo dosta ovih ptica. "Slavujev venac" bi bio slobodniji prevod reči "bulbulder" ("slavujev venac" ili slavujevo brdo > bulbul - slavuj; dere > brdo, tur.).

Položaj[uredi | uredi kod]

Lion se graniči sa krajevima: Bulbulderom na severoistoku, Đermom na zapadu, Crvenim Krstom na jugozapadu, Vračarom na jugu i Cvetkovom Pijacom na istoku.

Administrativno rečeno, granice MZ "Slavujev Potok" su: ul. Tršćanska (prema zapadu i zvezdarskoj MZ Vukov Spomenik), ul. Dimitrija Tucovića (sever, prema MZ Bulbulder i MZ Zvezdara), ul. Gospodara Vučića (istok, MZ Zvezdara) i Bulevar Kralja Aleksandra, nekada Revolucije (jugozapad, prema MZ Lipov Lad i MZ Smederevski Đeram). Ovo je možda jedina zvezdarska mesna zajednica koja se ne graniči sa nekom drugom opštinom.[2]

Kao i susedna MZ "Vukov Spomenik" i Slavujev potok zauzima južnu dolinsku stranu Bulbulderskog potoka, koji je nekada tekao pravcem ulice Dimitrija Tucovića, tako da je kraj nagnut prema toj ulici, kao i prema zapadu-severozapadu, u pravcu kojim je potok tekao.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Veći deo MZ i kraja je posvećen stanovanju. U njoj postoje i sledeće ustanove: Šesta beogradska gimnazija i Geodetska škola; Zvezdara Teatar; Antituberkulozni dispanzer,Zavod za statistiku,Kliničko-Bolnički Centar,Gradska Bolnica, i Osnovne Škole Jelena Ćetković i Veljko Dugošević. Pod Lionom se podrazumeva i kraj istočno od Batutove ulice, gde se nalazi teren Hajduka sa Liona.

Prema popisu od 2002., područje (MZ) ima 5509 stanovnika.

Istorija[uredi | uredi kod]

Pre Drugog svetskog rata, Lion je bio komercijalni centar na Bulevaru, s mnogim trafikama i dućanima, knjižarama i zanatskim radnjama. Kafana "Lion" je bila omiljeno mesto predratnih državnih službenika, oficira i učitelja, poznata po turnirima u bilijaru, šahu i dominama, kao i po nedeljnim igrankama za mlade.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Politika, 26.4.2008., str.30
  2. Granice MZ "Zvezdara" date preko .kml fajla (naveden u "Izvorima") su date malo nejasno u istočnom delu, ali moguće je da se ni ona ne graniči sa drugim opštinama.