Cvetko

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Cvetko je naziv jednog od beogradskih i zvezdarskih krajeva, čiji naziv potiče od Cvetkove mehane odn. Cvetkove pijace, koji su opet nazvani po lokalnom preduzetniku, Cvetku Jovanoviću. U oglasima za nekretnine kraj se navodi kao "Cvetkova pijaca" a u svrhu prostorne odrednice kaže se i "kod Cvetka", "do Cvetka" i sl.

Položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Cvetko se nalazi duž Bulevara Kralja Aleksandra (ranije Revolucije), na polju južno od zvezdarskog brda, na najistočnijem delu ranijeg vračarskog područja - odatle naziv Vračarsko polje. Kraj je udaljen oko 3,5 kilometra od centra Beograda (Terazija), prostire se oko pijace. U okolini su krajevi Konjarnik, na jugu i Lion na zapadu.

Administrativno rečeno, na samom prostoru pijace se graniče mesne zajednice MZ Zvezdara (zapad) i Zeleno Brdo (istok), a sa druge strane Bulevara se nalaze MZ Vračarsko polje (jugozapad) i MZ Ćirilo i Metodije (jugoistok).

MZ Vračarsko polje[uredi - уреди | uredi izvor]

Granice mesne zajednice "Vračarsko polje" su: ul. Stanislava Sremčevića (prema severozapadu i zvezdarskoj MZ Lipov Lad, Bulevar K.A. (severoistok, uglavnom MZ "Zvezdara" i malo MZ Zeleno Brdo), ul. Topalovićeva, Donska i iznad Doma Zdravlja Zvezdara (jugoistok, MZ Ćirilo i Metodije) i ul. Vojislava Ilića prema opštinama Vračar i Voždovac. Glavna ulica ovog područja je Gospodara Vučića, koja se spaja sa Bulevarom kod pijace (južno) i dalje vodi ka Autokomandi (generalno na zapad), dolinom bivšeg Čuburskog potoka.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

U kraju preovladavaju porodične kuće. Višespratnice sa komercijalnim sadržajima u prizemlju, izgrađene 1970-tih, nalaze se duž Bulevara, zapadno od pijace. Istočno, između Bulevara i ul. Vjekoslava Kovača se nalazi šest solitera u nizu, sa fasadom od crvene opeke, kosih krovova, izgrađeni krajem 1950-tih, a prema projektu prof. arh. Ivana Antića. U okolini pijace (uz koju se nalazi i supermarket i niz lokala) nalaze se: prema severoistoku, jedan objekat beogradskog vodovoda i Sportski centar "Zvezdara", poznatiji kao "Olimp", sa bazenima i raznim terenima; prema jugoistoku je Dom zdravlja Zvezdara. Prema popisu iz 2002. kraj (MZ Vračarsko polje) ima 4843 stanovnika.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

U 1930-tim, područje Cvetka je bilo daleki istočni kraj Beograda. Preduzetnik beogradski, Cvetko Jovanović, posedovao je ovdašnju kafanu (mehanu) i okolne placeve, pa će kraj postati poznat kao Cvetkova Mehana.

Posle Prvog svetskog rata, kraj oko Olimpa su naselili Kalmici, poreklom sa obala Kaspijskog mora, begunci od Ruskog građanskog rata nakon revolucije 1917. Oni su 1929. u Kozarčevoj ulici (severozapadno od Istočne kapije Beograda) podigli budistički hram, pagodu mongolskog tipa, razrušenu 1944.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Politika, 16. jul 2007, str. 25

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Granice opštine Zvezdara i mesnih zajednica - .kml fajl, otvara se Google Earthom.
  • Fotokarta Beograd, MapSoft & Geokarta, 2005.
  • Plan grada Magic Map
  • Spisak Mesnih zajednica:
    • Na sajtu opštine, ali ima nekoliko parova MZ sa istom adresom sedišta (stanje od 31.1.2009.), što je preneto i u gore pomenuti .kml fajl, što otežava identifikaciju.
    • Alternativni spisak - pouzdaniji, osim za MZ Zvezdara (za nju vidi prethodni sajt) (stanje od 31.1.2009.)