Voynichev rukopis

Izvor: Wikipedia
Oslikana stranica Vojnićevog rukopisa

Vojničev rukopis je tajanstveni spis, oslikan biljkama i znacima zodijaka, napisan nepoznatim pismom. Neke stranice nedostaju, a sadašnja verzija se sastoji od oko 240 listova pergamenta, od kojih je većina ilustrovana.

Dugo je vladalo uverenje da je nastao između 1450. i 1520. godine. Međutim, uzorci pergamenta na kome je dokument napisan su početkom 2011. ispitani u laboratoriji Univerziteta Arizone [1] uz pomoć metode radioaktivnog izotopa ugljenika. Utvrđeno je da su sve stranice nastale u relativno kratkom vremenskom periodu i da potiču s početka ili iz prve polovine XV veka[2], što je skoro čitav vek ranije nego što se prethodno verovalo. Pisac, pismo i jezik su i dalje nepoznati.

Tokom svoje zabeležene istorije, Vojnićev rukopis je bio predmet izučavanja mnogih amatera i profesionalnih kriptografa (uključujući i mnoge vrhunske razbijače šifri iz Drugog svetskog rata), ali niko od njih nije uspeo da dešifruje ni jednu jedinu reč.

Knjiga je nazvana po poljsko-američkom prodavcu knjiga Vilfridu Vojniću, koji ju je nabavio 1912. godine sa neutvrđene lokacije u Evropi[3]. Veruje se da je pre toga, tokom stotina godina bila u posedu raznih vladara i alhemičara. Danas se čuva u biblioteci retkih knjiga Univerziteta u Jejlu. Prvo celovito fototipsko izdanje je objavljeno 2005. godine.[4]

Izvori[uredi - уреди]

  1. UA Experts Determine Age of Book 'Nobody Can Read' | UANews, Pristupljeno 28. 3. 2013.
  2. Mysterious Manuscript's Age Determined : Discovery News, Pristupljeno 28. 3. 2013.
  3. Voynich MS - Short Tour - Intro, Pristupljeno 28. 3. 2013.
  4. Le Code Voynich, objavljeno sa kratkim uvodom na francuskom, urednik: Jean-Claude Gawsewitch, (2005) ISBN 2-35013-022-3.


Spoljašnje veze[uredi - уреди]