Izida

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Oziris, Horus i Izida

Izida je egipatska boginja.

Izidini roditelji su Geb i Nut, Zemlja i Nebo, a sestra Neftis. Izida je drugo Gebovo i Nutino dete. Bila je zaljubljena u Ozirisa, a isto tako i Neftis, ali se ona udala za Seta, kojeg je mrzela. Izida i Oziris su vladali Egiptom. To im je odredio Geb, dok je Neftis bila boginja noći, a Set vladar pustinja.

Mitologija[uredi | uredi kod]

Izida, iz rimskog razdoblja

Set je bio ljubomoran na svog brata i sestru, pa je brata ubio. Njegovo telo je izrezao na komade, bacivši polni organ u Nil. Izida i Neftis su sakupile sve komade tela i odnele ih Anubisu, Ozirisovom vanbračnom sinu kojeg je Izida odgojila. Anubis je sastavio Ozirisovo telo i Oziris je oživeo. Nakon toga, Izida je stvorila novi polni organ i Oziris ju je oplodio. Izida je rodila Horusa, za kojeg se brinula, jer mu je pretio Set. Skrivala ga je u močvarama Nila, među visokom travom. Također, pomogla je Horusu na sudu. Kad su došli na Sud bogova, kojim upravlja Ra, bog Sunca, on je odabrao Seta za novog kralja, a Tot i Izida su podržavali Horusa.

Tokom nadmetanja u izmeni lika, Set je pokušao da ubije svog bratića Horusa, ali Izida ga je ranila harpunom i tako spasila Horusa. Nakon tih događaja, Izida je odlučila da uzme Raovu moć. Zato je ona "gospodarka bogova koja poznaje Ra prema njegovom imenu", jer je na prevaru uspela saznati za Raovo tajno ime, zbog čega je postala kraljica bogova. Grci su smatrali da je Demetra ista kao Izida.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]