Izida

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oziris, Horus i Izida

Izida je egipatska božica.

Izidini su roditelji Geb i Nut, Zemlja i Nebo, a sestra Neftis. Izida je drugo Gebovo i Nutino dijete. Bila je zaljubljena u Ozirisa, a isto tako i Neftis, ali se ona udala za Seta, kojeg je mrzila. Izida i Oziris su vladali Egiptom. To im je odredio Geb, dok je Neftis bila božica noći, a Set vladar pustinja.

Mitologija[uredi - уреди | uredi izvor]

Izida, iz rimskog razdoblja

Set je bio ljubomoran na svog brata i sestru, pa ga je ubio. Njegovo je tijelo razrezao na komade, bacivši mu spolni organ u Nil. Izida i Neftis su skupile sve komade tijela i odnijele ih Anubisu, Ozirisovu vanbračnome sinu kojega je Izida odgojila. Anubis je sastavio Ozirisovo tijelo i Oziris je oživio. Nakon toga, Izida je stvorila nov spolni organ i Oziris ju je oplodio. Izida je rodila Horusa, za kojeg se brinula, jer mu je prijetio Set. Skrivala ga je u močvarama Nila, među visokom travom. Također, pomogla je Horusu na sudu. Kad su došli na Sud bogova, kojim upravlja Ra, bog Sunca, on je odabrao Seta za novog kralja, a Tot i Izida su podržavali Horusa.

Tijekom natjecanja u izmjeni lika, Set je pokušao ubiti svog nećaka Horusa, ali ga je Izida ranila harpunom i tako spasila Horusa. Nakon tih događaja, Izida odluči uzeti Raovu moć. Zato je ona "gospodarica bogova koja pozna Ra prema njegovu imenu", jer je na prijevaru uspjela saznati tajno Raovo ime, zbog čega je postala kraljica bogova. Grci su smatrali da je Demetra jednaka Izidi.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]