Memfis (Egipat)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Memphis, koji se nalazi na 29°50′40.8″N31°15′3.3″E, je bila drevna prijestolnica prve nome Donjeg Egipta i Starog egipatskog kraljevstva od njegovog osnivanja pa sve do oko1300. pne.. Njegovo drevno egipatsko ime je bilo Ineb Hedj ("Bijele zidine"). Naziv "Memphis" je grčka deformacije naziva za piramidu Men-nefer koju je sagradio Pepi I iz (VI. dinastije). U blizini se nalazi suvremeni grad Mit-Rahineh, južno od Kaira, na koordinatama (29°50′58.8″N31°15′15.4″E). Ruševine se nalaze 19 km (12 milja) južno od Kaira na zapadnoj obali Nila.

Hijeroglifi u Memfisu i statua Ramsesa II u pozadini.
Velika statua Ramsesa II

Grad je osnovan oko 3100. pne. od Menesa iz Tanisa, koji je ujedinio dva egipatska kraljevstva;s oko 30.000 stanovnika je bilo jedno od najvećih naselja svog vremena. Memphis je dosegao vrhunac svog prestiža pod VI. dinastijom i razvojem kulta Ptah. Nakratko je nazadovao nakon što se pod XVIII. dinastijom uzdigla Teba, a ponovno je procvao pod perzijskim satrapima prije nego što je konačno pao na drugo mjesto nakon osnivanja Aleksandrije. Pod Rimskim imperijem Aleksandrija je postala najvažnijim gradom. Memfis je ostao drugi grad Egipta sve do uspostavljanja Al Fustata (ili Fostata) godine 641. Memfis je tada bio uglavnom napušten i ubrzo postao izvorom kamenja za obližnja naselja. U 12. vijeku je još uvijek bio prilično dojmljiva hrpa ruševina ali se ubrzo nakon toga pretvorio u nakupinu razbacanog kamenja.

Ostaci hrama bogova Ptah i Apisa su iskopani na nalazištu, isto kao i nekoliko statua, uključujući dvije visoke četiri metra i napravljene od alabestra kako bi prikazale lik Ramzesa II. Nekropola Saqqara se nalazi u blizini Memfisa.

Historičar Tertius Chandler vjerovao je da je Memfis bio najveći grad na svijetu od svog osnivanja pa sve do oko 2250. pne. te od 1557. do 1400. pne. Broj stanovnika mu je premašivao 30.000. [1]

Egipatski historičar Maneton je za Memfis koristio naziv Hi-Ku-P'tah ("Mjesto boga Ptah"), koje je na grčkom pisao kao Aί γυ πτoς (Ai-gu-ptos), od čega potječe latinska riječ AEGYPTVS i moderni izraz Egipat.

U Bibliji se Memfis naziva Moph ili Noph.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]