Mandžurija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mandžurija prema raznim definicijama, onu najprihvaćeniju predstavlja sveukupno obojeni dio karte, osim dijela koji se nalazi u Ruskoj Federaciji

Mandžurija (kineski 满洲/滿洲, Mănzhōu) je regija na sjeveroistoku Narodne Republike Kine. Graniči na zapadu sa Mongolijom, na sjeveru i sjeveroistoku sa Ruskom Federacijom, na jugoistoku sa Sjevernom Korejom te na moru graniči s Japanom.

Postoji nekoliko definicija o geografskom smještaju i veličini Mandžurije, no jedna od prihvaćenijih jest ta da se prostire od Pekinga pa sjeverno i sjeveroistočno do granice sa susjednim državama.

Ekonomija[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni članak: Ekonomija Kine

Početkom 1980-ih sjeveroistok Kine je sa samo osam posto stanovništva davao 16% industrijskog proizvoda zemlje i time postao jedna od najbogatijih regija u društvu prividne jednakosti. Međutim, u samo dva desetljeća Mandžurija je znatno nazadovala, te od bogate regije postala sinonim za nerazvijenost i podsjetnik na komunističko ustrojstvo u Kini za vrijeme Mao Ce Tunga, dok su se južniji obalni gradovi veoma uspješno uglavili u globalno gospodarstvo.

Veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]