Golotinja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grupa nudista na plaži

Golotinja ili nagost predstavlja stanje u kome čovjek ne nosi odjeću. Nošenje odjeće je specifično ljudska karakteristika. koja ne postoji u prirodi, ali njeno prakticiranje ovisi o nizu faktora - prije svega zdravstvenih (nastojanje da se očuva tjelesna toplina), a potom i društvenih. U određenim situacijama je minimalna količina odjeće (npr. koja pokriva nečije genitalije ili "privatne dijelove") prihvatljiva, a u određenim situacijama se očekuje više odjeće. Usprkos toga, ljudi mogu biti goli u cijelom nizu situacija - tako se kupanje rijetko može zamisliti s nošenjem odjeće; neke osobe vole spavati gole, a neke prakticiraju nudizam kao svoj životni stil.

Golotinja je u današnjem svijetu sveprisutna, zahvaljujući nizu medijskih sadržaja, bilo da je riječ o slikama, fotografijama, filmu, televiziji ili internetu. Ona gotovo uvijek predstavlja važan sastojak medijskih i drugih sadržaja koji se vezuju uz zabavu za odrasle.

Odnos prema golotinji, s druge strane, varira s obzirom na situacije i okolnosti u kojima se osobe pojavljuju nage i s obzirom na nečije običaje, zakone ili svjetonazor. Skidanje odjeće sa sebe u svrhu higijene (kupanje), odnosno presvlačenja ili zdravstvenog pregleda, uglavnom se smatra opravdanim. S druge strane, skidanje odjeće u javnosti - javna golotinja - često se zna smatrati neprimjerenom i uvredljivom te se u nekim slučajevima tretira kao prekršaj ili krivično djelo.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]